Γεμάτα χωράφια από πρόσφυγες και μετανάστες, μικρά παιδιά να κυκλοφορούν στον δρόμο χωρίς τα στοιχειώδη όπως παπούτσια, νερό ή φαγητό, άτομα που κοιμούνται σε χαρτόκουτες μέσα στον δρόμο και κοντέινερ των 4 ατόμων να χρησιμοποιούνται για τη φιλοξενία 10 μεταναστών, συνθέτουν τη σημερινή εικόνα του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην περιοχή του Χαλκειούς.
Η πεποίθηση της Κυβέρνησης ότι η Χίος διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό μεταναστών και συνεπώς μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση μετανάστες από άλλα νησιά όπως η Σάμος, καταρρίπτεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.
Μία βόλτα τις βραδινές ώρες περιμετρικά του hotspot αρκεί για να εντοπίσει κανείς την αθλιότητα σε όλη της το μεγαλείο. Μία αθλιότητα που κάποιοι επιχειρούν να καταστήσουν ως μη υπάρχουσα, εξαιτίας της σχετικά απομονωμένης (σε σχέση με την πόλη) τοποθεσίας του πρώην εργοστασίου της ΒΙ.ΑΛ..
«Μας πέταξαν εδώ και μας είπαν καλή τύχη…»
Με την υπομονή εκατοντάδων παράτυπων μεταναστών και προσφύγων να έχει ξεπεράσει τα ανεκτά όρια, οι περισσότεροι από αυτούς αναμένουν εδώ και καιρό μία θετική ή αρνητική απάντηση σχετικά με την τύχη της αίτησης ασύλου τους. Μία συνομιλία με τους περισσότερους από αυτούς αρκεί για να καταλάβεις ότι ουσιαστικά πρόκειται για εγκλωβισμένα άτομα, αφού στους περισσότερους, όπως είπαν στον «π», έχει επιδοθεί η απορριπτική απόφαση και στον δεύτερο βαθμό, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια κινητικότητα.
«Είμαι μόνη κοπέλα και ήρθα από τη Νιγηρία πριν από 6 μήνες. Ήθελα να πάω στην Αθήνα. Δεν ήθελα κάποια άλλη χώρα, ήθελα να μείνω εδώ στην Ελλάδα. Ξέρω όμως ότι πρέπει να επιστρέψω πίσω στην Τουρκία. Εδώ και καιρό μου είπαν ότι είναι αρνητικό το αποτέλεσμα της αίτησής μου, όμως δεν γίνεται κάτι. Παραμένουμε εδώ σε πολύ άθλιες συνθήκες. Βγείτε και δείτε έξω. Οι νέοι που έρχονται κοιμούνται στα χωράφια μέσα σε κούτες ανάμεσα σε ποντίκια και φίδια. Δείτε τα μικρά παιδιά πως είναι. Θυμάμαι την ημέρα που φθάσαμε Χίο, ήρθαν εδώ μας άφησαν και μας είπαν καλή τύχη. Από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν υπάρχει κανείς που να έχει ασχοληθεί με εμάς», ανέφερε νεαρή κοπέλα από τη Νιγηρία στον «π».
Αδιάψευστος μάρτυρας των λεγομένων της, οι φωτογραφίες του «π» που τραβήχτηκαν το βράδυ της 21ης Αυγούστου στη ΒΙ.ΑΛ.. Ένας δεύτερος άτυπος καταυλισμός, στα πρότυπα της παραλίας της Σούδας, αρχίζει και στήνεται περιμετρικά του hotspot, επιχειρώντας για μία ακόμη φορά να μηδενίσει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας και υπόστασης. Ας σταματήσει πριν είναι αργά…
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.