Η ανέγερσή του πιθανολογείται περί τα 1.700 μ.Χ.. Ωστόσο καμία ιστορική μαρτυρία γραπτή ή προφορική δεν συνηγορεί στο ότι το πιο γραφικό ξωκλήσι της Χίου, ο Άγιος Ισίδωρος Συκιάδας, έχει εγκαινιαστεί κατά το παρελθόν με αποτέλεσμα κατά τους ύστερους χρόνους να διατυπώνεται το ερώτημα κατά πόσο μπορούν να τελούνται σε αυτόν Ιερά Μυστήρια όπως Γάμοι ή Βαπτίσεις.
Τη λύση ήρθε να δώσει μετά από σχεδόν 300 χρόνια η Μητρόπολη Χίου που το πρωί του Σαββάτου προχώρησε στα εγκαίνια του Ιερού Ναού παρουσία δεκάδων πιστών από τα χωριά της Συκιάδας και της Λαγκάδας.
Το τελετουργικό
Κρατώντας στα χέρια του τα Άγια Λείψανα ο Μητροπολίτης Μάρκος πραγματοποίησε 3 λιτανείες γύρω από τον Ναό. Στο τέλος της 3ης λιτανείας έγινε η είσοδος στο Ναό με τον Μητροπολίτη Μάρκο να προστάζει αυτούς που ήταν πίσω από την πόρτα να την ανοίξουν στο Βασιλιά της δόξης, λέγοντας τα λόγια του Δαυίδ «Άρατε πύλας οι άρχοντες ημών…», και από μέσα ακούγονται τα λόγια που οι Άγγελοι έλεγαν αναμεταξύ τους κατά την ανάληψη του Κυρίου. «Τις εστιν ούτος ο Βασιλεύς της δόξης». Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης εισήλθε στον Ιερό Ναό τοποθετώντας τα Άγια Λείψανα πάνω στην Αγία Τράπεζα.
Στη συνέχεια αφού τα ασφάλισε σε ειδική θήκη, τα τοποθέτησε στο κέντρο της Αγίας Τράπεζας στην ειδική οπή που υπήρχε, το ονομαζόμενο «φυτόν». Πάνω από αυτά έριξε μαρμαρόσκονη και κηρομαστίχη, η οποία κατά την εκκλησιαστική παράδοση πρέπει να περιέχει καθαρό κερί, μαστίχα, σμύρνα, αλόη, θυμίαμα, ρητίνη και λάδανο.
Μετά τη σφράγιση της οπής, ο Μητροπολίτης φόρεσε τον λευκό χειτώνα, το σάβανο, σύμβολο της σινδόνης με την οποία τυλίχθηκε στο Άγιο Σώμα του Ιησού Χρηστού διαβάζοντας τις αντίστοιχες ευχές.
Στη συνέχεια ευλογώντας μικρή ποσότητα νερού, σύμβολο του Αγίου Πνεύματος το έριξε σταυροειδώς στην Αγία Τράπεζα την οποία έπλυνε με λευκά σαπούνια και τη στέγνωσε με σφουγγάρια.
Έπειτα ράντισε την Αγία Τράπεζα με ειδικά αρώματα τη σταύρωσε με Άγιο Μύρο και την καθαγίασε με τα Ιερά Αντιμήνσια.
Τελειώνοντας τοποθέτησε τις εικόνες των 4 Ευαγγελιστών στις 4 γωνίες της Αγίας Τράπεζας και τη σκέπασε με το «κατασάρκιο», δηλαδή το λευκό ύφασμα πάνω στο οποίο υπέγραψε τόσο ο ίδιος όσο και οι παριστάμενοι ιερείς.
Το τελετουργικό ολοκληρώθηκε με τον Μητροπολίτη Μάρκο να σχηματίζει το μονόγραμμα (ΧΡ) στα 4 σημεία του Ναού και να ανάβει την Κανδήλα ψάλλοντας τον πρώτο στίχο της δοξολογίας «Δόξα σοι τω δείξαντι το Φως…».
Τέλος ο Μητροπολίτης έβγαλε το λευκό σάβανο που φορούσε, το οποίο τεμαχίστηκε σε πολλά μικρά κομμάτια και εμβαπτίστηκε στην κηρομαστίχη και αποδόθηκε στους πιστούς για ευλογία.
Η χιακή παράδοση αναφέρει ότι ο Άγιος Ισίδωρος ερχόμενος από την Αίγυπτο στη Χίο, αγκυροβόλησε στο σημείο που είναι σήμερα ο Ιερός Ναός, όπου τα νερά ήταν βαθιά και στη συνέχεια κατέβηκε στην πόλη της Χίου.
Έτσι προς τιμήν του Αγίου Ισιδώρου οι κάτοικοι έχτισαν το ομώνυμο ξωκλήσι.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.