22.8.2014 10:24

Άλσος Κ. Καραθεοδωρή

Ταυτότητα, απόκτησε το ανώνυμο έως πριν λίγες μέρες «πάρκο του Αρχαιολογικού Μουσείου», όπως ήταν γνωστό, στη διασταύρωση των οδών Μιχάλων και Μουσείου, πλάϊ στο Μουσείο και απέναντι από τα γραφεία της εφημερίδας μας.

«Άλσος Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή», γράφει η ταμπέλα που τοποθετήθηκε στο χώρο πριν από λίγες μέρες. 

«Νονός» του, η Δημοτική Επιτροπή Ονοματοθεσιών της δημοτικής αρχής Παντελάρα. Επί αντιδημαρχίας Παναγιώτη Αναγνώστου είχε εκπονηθεί και μελέτη ανάπλασης του, η οποία υπάρχει ακόμη στα συρτάρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου.

Ποιος ήταν

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής γεννήθηκε στο Βερολίνο στις 13 Σεπτεμβρίου 1873 και απεβίωσε στο Μόναχο στις 2 Φεβρουαρίου 1950. Ήταν Έλληνας μαθηματικός που διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Το επιστημονικό έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή επεκτείνεται σε πολλούς τομείς των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Αρχαιολογίας.

Ο πατέρας του Στέφανος, ήταν νομικός από την Κωνσταντινούπολη. Εργάστηκε ως διπλωμάτης για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αρχικά ως γραμματέας και κατόπιν ως πρέσβης του Σουλτάνου στις Βρυξέλλες, την Αγία Πετρούπολη και το Βερολίνο. Η μητέρα του  Δέσποινα το γένος Πετροκοκκίνου, κατάγονταν από τη Χίο. Πέθανε όταν ο Κωνσταντίνος ήταν μόλις έξι ετών και ο Κωνσταντίνος ανατράφηκε από την γιαγιά του, Ευθαλία Πετροκοκκίνου.

Ιδιαίτερη σχέση τον συνέδεε  με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν. Οι δύο άνδρες γνωρίσθηκαν το 1915 και διατήρησαν επιστημονική σχέση, στηριγμένη στην αλληλοεκτίμηση και το σεβασμό.  Ο Κ. Καραθεοδωρής είχε σημαντικότατη συνεισφορά ιδιαίτερα στους τομείς της πραγματικής ανάλυσης, συναρτησιακής ανάλυσης και των θεωριών της σχετικότητας, του  μέτρου και της ολοκλήρωσης.                                                                                                                           

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ