Να σταματήσει η κυβέρνηση να είναι απλός θεατής σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως το προσφυγικό και να λάβει άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών ζητά με δηλώσεις του ο βουλευτής Χίου Ν. Μηταράκης.
Ο Χιώτης βουλευτής δήλωσε:
«Η επιλογή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποκλείσει στα νησιά τους πρόσφυγες και μετανάστες, αδυνατώντας να επεξεργαστεί αιτήματα ασύλου και να προχωρήσει στο διαχωρισμό τους, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο!
Δεν μπορεί η Χίος να φιλοξενεί δεκαπλάσιο αριθμό μεταναστών, σε σχέση με τον πληθυσμό της, από την υπόλοιπη Ελλάδα. Η ΒΙΑΛ έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα. Και δεν έχει την δυνατότητα να παράσχει συνθήκες μακροχρόνιας παραμονής.
Είναι άμεση η ανάγκη μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών εκτός Χίου.Η λύση δεν είναι να στηθούν σκηνές παντού! Χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Ο κίνδυνος να μετατραπεί το νησί μας σε μια νέα Ειδομένη είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός
Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να βγει από τη θερινή ραστώνη που βρίσκεται. Οφείλει να σταματήσει να παρακολουθεί ως απλός παρατηρητής τις αντεγκλήσεις μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών και να αναλάβει τις ευθύνες της. Οφείλει να κινητοποιηθεί και να αποφορτίσει άμεσα την κατάσταση που διαμορφώνεται στη νησιωτική Ελλάδα».
Καμιά άφιξη
Μέχρι αυτή την ώρα πάντως δεν είχαμε καμιά άφιξη προσφύγων στο νησί. Συνολικά στα νησιά του Β. Αιγαίου μετά τις τελευταίες προσφυγικές ροές ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών έφτασε τις 9.309.
Ακούει κανείς;
Την ανυπαρξία της κυβέρνησης καταγγέλλει και ο αντιδήμαρχος Γ. καραμανής με δηλώσεις του στο Iefimerida. «Κενό στην επικοινωνία με τους αρμόδιους» καταγγέλλει ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας του Δήμου Χίου, Γιώργος Καραμανής, αρμόδιος για τα θέματα διαχείρισης της διαμονής των μεταναστών και προσφύγων στο νησί.
«Εκπέμπουμε SOS» λέει ο κ. Καραμανής, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, σημειώνοντας πως «υπάρχει ανάγκη άμεσης μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από τη Χίο προς την άλλη Ελλάδα».
Σήμερα Τετάρτη, στη Χίο βρίσκονται εγκλωβισμένοι 3.317πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός αυξημένος κατά 50% σε σύγκριση με αυτόν των ανθρώπων που βρισκόταν στο νησί κατά την εκδήλωση του πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν.
Στο σύνολο τους, διαμένουν στο hot spot της ΒΙΑΛ. Περίπου 2.000 από αυτούς μένουν στο Χαλκειός, στο δημοτικό καταυλισμό της Σούδας, στην τάφρο του κάστρου της Χίου, αλλά και στον υπαίθριο χώρο δίπλα από το κτήριο του ΔΗΠΕΘΕ της Χίου. Εκεί, οι σκηνές έχουν αναπτυχθεί φτάνοντας μέχρι πίσω από το Δημαρχείο του νησιού.
Στο hot spot ζουν σήμερα περί τους 1.300 μετανάστες και πρόσφυγες, σε υποδομές που δεν μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερους από 800 ανθρώπους. «Διαθέσαμε ένα χώρο 30 στρεμμάτων στους αρμόδιους κρατικούς φορείς και στην πλειοψηφία του τον άφησαν ανεκμετάλλευτο. Το είπαμε και τότε, το λέμε και σήμερα, αλλά κανείς δεν μας ακούσει. Κάπως έτσι γέμισαν οι υποτυπώδεις καταυλισμοί μέσα στη πόλη στη Σούδα και στο ΔΗΠΕΘΕ και με την πρώτη βροχή που έρχεται, όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μπουν, απροστάτευτοι όντες, στο κέντρο της πόλης» λέει ο κ. Καραμανής.
Το σημαντικότερο όλων όμως, κατά τη δημοτική αρχή της Χίου, είναι ότι όποιος νέος πρόσφυγας ή μετανάστης έρχεται, δεν μπορεί να ζήσει στο hot spot ή στις άλλες δομές. «Αυτή τη στιγμή όποιος νέος πρόσφυγας ή μετανάστης έρχεται δεν μπορεί να φιλοξενηθεί στους υπάρχοντες χώρους. Κάπως έτσι οδηγείται στο να μείνει όπου βρει. Οι υπεύθυνοι του προμηθεύουν μία σκηνή και του ζητούν να παραμείνει εκτός καταυλισμών. Μπορούν να τρώνε, να χρησιμοποιούν τα ντους αλλά όχι να μένουν μέσα στις δομές. Είναι ζήτημα ημερών, ο κόσμος που θα έρθει, να μείνει όπως έκανε πέρυσι, μέσα στο δημοτικό κήπο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ακόμα και για τη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας, που διαπιστώνει πως μόνη της αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης» εξηγεί ο κ. Καραμανής.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.