25.5.2015 10:30

Αντικίνητρο για την δημοτική περιουσία οι αυξήσεις

ΜΕ 200% ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ

Ανάστατοι οι κάτοικοι στα χωριά βρέθηκαν εξ απροόπτου μπροστά σε μια κατάσταση που αν μη τι άλλο δυσχεραίνει την ισχνή οικονομική πραγματικότητα στην οποία βρίσκονται.

Μικροί αγρότες και καλλιεργητές οι οποίοι δεν κατέχουν στα χέρια τους τίτλους ιδιοκτησίας και καταφεύγουν στην ενοικίαση αγροτεμαχίων από τον Δήμο, βρέθηκαν μπροστά σε μια κατακόρυφη αύξηση στο ενοίκιο που επέβαλλε  φέτος η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στον πρώην Δήμο Ιωνίας ενοικιαστής αγροτεμαχίου που μέχρι το 2012 πλήρωνε στον Δήμο 55 ευρώ το χρόνο, σήμερα καλείται για το ίδιο αγροτεμάχιο να καταβάλει 278 ευρώ.

Πέραν της αύξησης του ενοικίου η οποία στην παραπάνω περίπτωση ξεπερνά και το 200% αξίζει να αναφερθεί ότι τα αγροτεμάχια από το 2012 μέχρι σήμερα ήταν εγκαταλειμμένα και για να αποδώσουν απαιτούνται επιπλέον μεροκάματα και εργατοώρες , υλικά λιπάσματα κ.λπ που εννοείται πως θα καταβληθούν και θα πληρωθούν από τον ενοικιαστή.

Το ένα αναιρεί το άλλο

Η προοπτική της αξιοποίησης μέσω της καλλιέργειας της ακίνητης περιουσίας του Δήμου που αφορά σε αγροτεμάχια έχει αποδειχθεί διαχρονικά επιτυχημένη, καθώς με μικρά ενοίκια αρκετοί δημότες μετατρέπουν άγονες και ασήμαντες εκτάσεις σε γόνιμες. Εξάλλου τα προβλήματα που προκύπτουν όπου η δημοτική περιουσία δεν αξιοποιείται είναι ορατά (δεκάδες αγροτεμάχια χρίζουν αποψίλωσης)  και πολλές φορές προκαλούνται σημαντικά προβλήματα από την αχρηστία. Αντί του ορθού να παρέχει ο Δήμος κίνητρα για την αξιοποίησή τους, η απόφαση για μια οριζόντια αύξηση βρίσκει πολλούς σε απόλυτο αιφνιδιασμό. 

Σε επικοινωνία του «π» με το Τμήμα Περιουσίας του Δήμου, η αρμόδια υπάλληλος υποστήριξε ότι οι τιμές δεν ορίστηκαν από το συγκεκριμένο τμήμα αλλά από την Οικονομική Υπηρεσία, παραπέμποντας αλλού τους διαμαρτυρόμενους.

Έτσι, με έναν ανορθόδοξο τρόπο και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια διαβούλευση, τα προσδοκώμενα έσοδα του Δήμου μπορεί να μετατραπούν σε φρούδες ελπίδες καθώς ενδέχεται αρκετοί να αποχωρίσουν από τις καλλιέργειες που νοικιάζουν.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ