24.1.2015 12:12

Αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσιμες εκλογές

Έπεσε την Παρασκευή η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων, με τα κόμματα να κορυφώνουν τη ρητορική τους εν όψει της κάλπης. Την Κυριακή οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν σε μία από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο κλειστό γυμναστήριο του Τάε Κβο Ντο, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η αναποφάσιστοι θα δώσουν τελικώς τη νίκη στο κόμμα του και μίλησε «τα καλύτερα που έρχονται και τα χειρότερα που δεν πρέπει να έρθουν».


Βέβαιος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές εμφανίστηκε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε εκ νέου καθαρή εντολή και ισχυρή αυτοδυναμία για το κόμμα του. «Θέλουμε την πρώτη μας ευκαιρία. Και την θέλουμε όλη» είπε χαρακτηριστικά.


«Το στοίχημα των εκλογών δεν είναι το συνηθισμένο στοίχημα μιας εκλογικής αναμέτρησης: ποιος θα βγει πρώτος, ποιος δεύτερος. Το στοίχημα των εκλογών αυτών είναι η πορεία της χώρας για δεκαετίες» δήλωσε από την Ξάνθη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επανέλαβε ότι το κόμμα του είναι εγγυητής της εθνικής σταθερότητας.


Σφοδρή επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και «σε όλους όσοι γονάτισαν και πρόδωσαν τους ψηφοφόρους που τους ανέδειξαν και το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων», εξαπέλυσε από τη Ρόδο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Στην ομιλία του στο Ακταίον της Ρόδου, ο κ. Καμμένος είπε ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ αποτελούν τη «συμμορία του κολεγίου που βούλιαξε τη χώρα μας».


«Στις 25 Ιανουαρίου, φέρνουμε τις αξίες των Δημοκρατών Σοσιαλιστών μέσα στο Κοινοβούλιο. Αξίες και παραδόσεις που ενέπνευσαν γενιές και κινήματα. Και κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει». Αυτά τόνισε, στην ομιλία στο κλειστό γήπεδο της ΕΑΠ στην Πάτρα, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου.


«Ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει με την αυτοδυναμία, είναι πολύ κοντά και θα έχουμε την δυνατότητα να πούμε εάν αυτό είναι καλό ή κακό. Για μας για το Ποτάμι, είναι μια επιστροφή στα παλιά. Δεν θέλουμε ένα αυτοδύναμο κόμμα, δεν θέλουμε ένα κόμμα 35% να βγει αυτοδύναμο στη Βουλή, ενώ πραγματικά στην κοινωνία θα είναι μειοψηφία θα είναι το 1/3. Το άλλο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι υπάρχει μια αίσθηση τις τελευταίες ώρες ότι η Χρυσή Αυγή ανεβαίνει» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας με πολίτες σε πολυχώρο της Αθήνας.

«Την Κυριακή δεν κρίνεται γενικά και αόριστα η διακυβέρνηση της χώρας. Το ποιο κόμμα έχει το προβάδισμα είναι γνωστό. Αυτό που κρίνεται είναι το εάν η χώρα θα κυβερνηθεί αξιόπιστα, προοδευτικά με σχέδιο και με ευθύνη. Με τρόπο που θα την κρατήσει στις ράγες της ευρωζώνης. Με ποιον θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μόνος του; Με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ή με εμάς τους Πράσινους - ΔΗΜΑΡ. Είμαστε εδώ η χώρα μας χρειάζεται για την προοδευτική αλλαγή» δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από την κάλπη έδειξαν σταθερό προβάδισμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων:

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Kάπα Research για tovima.gr η «ψαλίδα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βρίσκεται στο 2,9% (31,8% έναντι 28,9%) στην τρίτη θέση φαίνεται να βρίσκεται η Χρυσή Αυγή, ενώ στη Βουλή μπαίνουν έξι κόμματα.


Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για το Mega το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνθηκε στις 6,7 ποσοστιαίες μονάδες (33,4% έναντι 26,7%). Τρίτο κόμμα εμφανίζεται, έστω και οριακά, η Χρυσή Αυγή, με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ να ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής, ενώ η Βουλή εμφανίζεται επτακομματική.


Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί της Κυριακής και κλείνουν στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Πλήρη οδηγό, χρηστικές πληροφορίες, καθώς και συνολική κάλυψη της ειδησεογραφίας, μπορείτε να βρείτε στο μεγάλο αφιέρωμα του in.gr «Εθνικές Εκλογές 2015».

Newsroom ΔΟΛ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ