17.4.2015 18:09

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Παρά τα καυτά καθημερινά προβλήματα της επικαιρότητας που απορροφούν σχεδόν ολοκληρωτικά την προσοχή μας, θέλω να θέσω υπόψιν των αναγνωστών ένα θέμα που κατά την άποψή μου αξίζει να συζητηθεί.

Πρόκειται για μια τακτική χρέωση στο λογαριασμό της ΔΕΗ με τίτλο «Ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων».  Η δική μου χρέωση για το τρέχον τρίμηνο ξεπερνά τα 80 ευρώ και η ετήσια «συνεισφορά μου» για το θέμα υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Δεν γνωρίζω αν για αυτό το «χαράτσι» έχει δοθεί η ανάλογη κοινωνική προσοχή.

Αυτή τη χρέωση που πληρώνουμε σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ την υφιστάμεθα πολλά χρόνια τώρα για δυο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι για να πληρώνονται από αυτά τα χρήματα όσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα έχουν επενδύσει σε ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και σε αυτό το σημείο οφείλω να αναρωτηθώ γιατί αυτοί οι επενδυτές δεν πληρώνονται από τα έσοδα της επιχείρησης από τα άλλα «χαράτσια» που επίσης πληρώνουμε στους λογαριασμούς για τη μεταφορά και διανομή της ενέργειας (στον πρόσφατο λογαριασμό μου πληρώνω 32 ευρώ) και ο δεύτερος για αγοράζουμε δικαιώματα εκπομπών ρύπων, δηλαδή: η χώρα η οποία δεν έχει και σε αυτό το πεδίο ικανοποιήσει τους στόχους που έχει συμφωνήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο (συγκεκριμένο ποσοστό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ), αγοράζει με τα εν λόγω χρήματα, από ένα ειδικό διεθνές ταμείο, δικαιώματα εκπομπής τόνων διοξειδίου του άνθρακος.

Με απλά λόγια, επειδή είμαστε πολύ «οικολόγοι», δεν επιτρέπουμε την εγκατάσταση ΑΠΕ π.χ. ανεμογεννήτριες στη Χίο και επιλέγουμε να καίμε πετρέλαιο (και κάρβουνο σε άλλους τόπους) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως, για να έχει δικαίωμα να καίει πετρέλαιο το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κοντάρι, πληρώνει η Χίος από τα χρήματα του ειδικού τέλους που προανέφερα περίπου 2.000.000 ευρώ το χρόνο!!!!!!!

Συγκεκριμένα:

Η ετήσια κατανάλωση ενέργειας (στα σπιτικά μας) στη Χίο ανέρχεται περίπου σε 190.000.000 Kwh.  Αν αυτό το νούμερο πολλαπλασιαστεί με το συντελεστή χρέωσης 0,0263 για αυτό το ειδικό τέλος, μας δίνει κάτι πιο λίγο από 5.000.000 ευρώ. Από αυτό το ποσό που εμείς πληρώνουμε και εισπράττει η ΔΕΗ, 3.000.000. περίπου πάνε για πληρωμές όσων έχουν επενδύσει στη Χίο σε φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες κλπ. και τα άλλα 2.000.000 για το δικαίωμα (Χριστέ μου!!) αγοράς τόνων εκπομπής «καυσαερίων». Τόσο οικολόγοι και έξυπνοι είμαστε!!!!!

Σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο η παραγωγή αιολικής ενέργειας (αλλά και άλλων μορφών) καλπάζει με πρωταγωνιστές τη Γερμανία και τη Γαλλία και τη Βρετανία και μάλιστα σε υπεράκτια αιολικά πάρκα σε αυτή την κατεύθυνση προχωρεί δυναμικά και η Τουρκία. Ας αναλογισθούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε με τόσο αιολικό, κυματικό, ηλιακό κλπ. δυναμικό που έχουμε (ενδεχομένως και σημαντικό γεωθερμικό) και πού μας οδηγεί η περιδίνηση της καταστροφικής εσωστρέφειας που χρόνια τώρα μας κατατρώγει.

Και κάτι πριν το τέλος, γίνεται πολύς ντόρος για πράσινα νησιά στο Αιγαίο π.χ. Άι - Στράτης κλπ.. Μα εμείς το έχουμε από χρόνια και δε μπαίνει κανείς στον κόπο να το τονίσει και να το «πουλήσει». Είναι τα Ψαρά τα οποία παράγουν και μας τροφοδοτούν με το αιολικό τους πάρκο περίπου 2,5 Mw ενώ καταναλώνουν ούτε 0,5 Mw!!!

Αγαπητοί φίλοι, με αυτό το τεράστιο ηλίθιο χαράτσι που πληρώνουμε θα αναλάβει κανείς εντεταλμένος να ασχοληθεί, τουλάχιστον για να πιάσει τόπο;;;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ