«Προβληματικές έως απολύτως ακατάλληλες» χαρακτηρίζει τις συνθήκες στέγασης στα hotspots η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), επίσημο συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εντοπίζοντας παράλληλα πολλές ελλείψεις σε θέματα υγιεινής, διαδικασιών παροχής ασύλου κ.λπ.
Σε έκθεση της αναλύονται όχι μόνο οι ελλείψεις, αλλά και τα ανησυχητικά φαινόμενα βίας, κρούσματα παράνομων συμπεριφορών, η αδυναμία της Αστυνομίας να παρέμβει έγκαιρα και κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για τυχόν έξαρση ξενοφοβικών εκδηλώσεων.
Παράλληλα, γίνονται πολλές συστάσεις προς την ελληνική πολιτεία να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθώσεις, αλλά και προς τα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα να «ξαναδούν» την ευρωτουρκική συμφωνία, επιταχύνοντας και διευρύνοντας τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε., στο πλαίσιο μιας δικαιότερης αριθμητικής κατανομής, όπως επιβάλλουν ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και οι Συνθήκες. Από την έκθεση δεν λείπουν οι δραματικές περιγραφές απεγνωσμένων αντιδράσεων στο άκουσμα της απόρριψης αιτημάτων ασύλου, ενώ την ίδια στιγμή σε άλλη δικαστική έκθεση επικρίνεται έντονα η ευρωτουρκική συμφωνία, που το διάστημα αυτό βρίσκεται «στο μικροσκόπιο» του Συμβουλίου της Επικρατείας (μετά από σχετικές αιτήσεις προσφύγων και φορέων ανθρωπίνων δικαιωμάτων), στην Ολομέλεια του οποίου θα εξεταστεί σύντομα και η προσφυγή εκατοντάδων κατοίκων και φορέων της Χίου για τη νομιμότητα των hot spots του νησιού, ενώ εκκρεμεί και προσφυγή για άλλες περιοχές.
Η ευρωτουρκική συμφωνία και οι κίνδυνοι
Δραματικά περιέγραψε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες, Ευ. Παλαιολόγου, τις εντυπώσεις της από κέντρο φιλοξενίας στη Χίο, όπου τον Οκτώβριο αντίκρισε μια έκταση διπλά περιφραγμένη και ανθρώπους στα κάγκελα, διαπιστώνοντας ότι βρίσκονταν σε μεγάλη ένταση. Έγινε μάλιστα μάρτυρας και βίαιων επεισοδίων εξαιτίας της απόγνωσης που καταλάμβανε όσους έπαιρναν εκείνη την ώρα αρνητικές απαντήσεις στα αιτήματά τους για άσυλο. Πολλοί αλλοδαποί -όπως περιγράφει- προσπαθούσαν σε έξαλλη κατάσταση να προκαλέσουν κακό στον εαυτό τους, χτυπώντας τα κεφάλια τους στον τοίχο, τραβώντας τα μαλλιά τους για να τα ξεριζώσουν, προσπαθώντας να κόψουν τις φλέβες τους, ενώ έδειχναν βίαιη συμπεριφορά και στα μικρά παιδιά που ήταν μαζί τους, ρίχνοντάς τα στο τσιμεντένιο έδαφος και κλωτσώντας τα με δύναμη.
Μολονότι άμεσα επενέβη η Αστυνομία, η σωματική και ψυχική ταλαιπωρία των ανθρώπων αυτών ήταν πραγματικά απερίγραπτη. Σημειώνεται ότι ανάλογη αναστάτωση υπάρχει και αυτές τις μέρες και απειλούνται κινητοποιήσεις, καθώς διαχέονται πληροφορίες για απόρριψη αιτήσεων ασύλου και για επικείμενη επαναπροώθηση κάποιων στην Τουρκία.
Ελλείψεις
Σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας επισημαίνονται το εντονότατο πρόβλημα υπερπληθυσμού (σε οικίσκους προκατασκευασμένους, χωρητικότητας 6-8 ατόμων διαβιούν κάποιες φορές 15-20 άτομα), η έκθεση πολλών σε κακές καιρικές συνθήκες κρύου, βροχής, ανέμων (μολονότι διανεμήθηκαν σε 38.000 αιτούντες άσυλο 200.000 είδη για τον χειμώνα, όπως θερμικές κουβέρτες, καλσόν, υπνόσακοι, αδιάβροχα, χειμωνιάτικες κάλτσες, σκούφοι), η ακαταλληλότητα πολλών δομών, ενώ γίνεται αναφορά στις εκατοντάδες σκηνές που πλημμύρισαν στις βροχές του περασμένου μήνα, αλλά και στις κρατικές δεσμεύσεις για σύντομη αντικατάσταση όλων των σκηνών με λυόμενες κατασκευές που αυξάνονται συνεχώς.
Προβλήματα εντοπίστηκαν σε θέματα διατροφής (δεν είναι πάντοτε καλής ποιότητας ή μπορεί να υπάρχει δυσαναλογία ποιότητας-κόστους, όταν παρέχεται μέσω catering), σε ζητήματα υγιεινής (ανεπαρκής κρατική ιατρική φροντίδα, απουσία παραϊατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να καλύπτεται από ΜΚΟ), εκπαίδευσης (συχνά αντιμετωπίζεται με αυτοσχέδιες λύσεις σε ανεπαρκείς λυόμενες κατασκευές με τη βοήθεια ΜΚΟ, ενώ σε κάποιες περιοχές δεν υπάρχει χώρος ούτε παρέχεται εκπαίδευση σε αλλοδαπούς), καθαριότητας (ανεπαρκείς τουαλέτες ή κάδοι απορριμμάτων που δεν αρκούν για όλο τον όγκο σκουπιδιών, με συνέπεια την έντονη δυσοσμία).
Στην έκθεση, οι συνθήκες διαμονής περιγράφονται ως επισφαλείς και ιδίως σε μεγάλα κέντρα, τονίζεται ότι έχουν διαπιστωθεί επαναλαμβανόμενα περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς και σοβαρά προβλήματα ασφαλείας.
Μεταξύ άλλων σε μεγάλο κέντρο αναφέρθηκε η διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, ότι τα βίαια περιστατικά είναι καθημερινή υπόθεση, ενώ υπήρξαν κρούσματα διαρρήξεων σε αποθήκες συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης από διαμένοντες στον χώρο, με τη συνδρομή κυρίως ανηλίκων, που εισβάλουν από τα παράθυρα.
Μάλιστα, υποδείχθηκε σημείο εντός του κέντρου όπου φέρεται να διεξάγεται παραεμπόριο κλεμμένων ειδών, ενώ αναφέρθηκε επίσης ότι πολλοί φιλοξενούμενοι εγκαταλείπουν χωρίς ειδοποίηση τον χώρο φιλοξενίας και κατόπιν παραχωρούν - επινοικιάζουν τον χώρο στέγασής τους σε άλλους πρόσφυγες ή μετανάστες.
πηγή: ΕΘΝΟΣ
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.