Σε πλήρη αντίθεση με το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου χώρου φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή του πρώην σκουπιδότοπου της πόλης, έτσι όπως είχε παρουσιαστεί κατά καιρούς από τον Μανώλη Βουρνού αλλά και τον αντιδήμαρχο Γ. Καραμανή, έρχεται το πόρισμα της επιτροπής που όρισε ο ίδιος ο δήμαρχος προκειμένου να του υποδειχθούν λύσεις που θα οδηγήσουν αφενός στο κλείσιμο της Σούδας εντός δύο μηνών, αφετέρου στην αποσυμφόρηση του νησιού. Η πολιτική επιλογή του δημάρχου αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται να τον οδηγεί σε πολύ μοναχικά μονοπάτια, στα οποία δεν συναντώνται ούτε καν όλα τα μέλη του συνδυασμού του.
Βιβή Ποταμούση, Γιώργος Παπαδόπουλος και Στρατής Γδύσης, ανέλαβαν το έργο της καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης αλλά και της κατάθεσης προτάσεων, τις οποίες αποτύπωσαν σε 7σέλιδη αναφορά τους, με αποδέκτες κατ’ αρχήν τους συμβούλους του συνδυασμού Βουρνού.
Τι αναφέρουν
Στο πρώτο σκέλος της αναφοράς οι 3 σύμβουλοι εστιάζουν στην αισθητή διαφοροποίηση των ποσοστώσεων εθνικότητας των ροών υπογραμμίζοντας ότι παρατηρείται μία συνεχώς διογκούμενη αύξηση των μεταναστών αφρικανικής προέλευσης, ως επί το πλείστον Αλγερινών και Μαροκινών.
Οι συνθήκες
Οι σύμβουλοι αφιερώνουν μεγάλη έκταση της αναφοράς τους στην πλήρη αποτύπωση της κατάστασης σε ΒΙ.ΑΛ. και Σούδα. Για την πρώτη δομή αναφέρουν ότι η διοίκηση έχει ανατεθεί σε υπάλληλο του Υπ. Εσωτερικών που αντικαθίσταται κάθε 20 ημέρες, πράγμα που καθιστά εξαιρετική δυσχερή τη διοίκησή της.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί και όσα αναφέρουν για τον ακριβή αριθμό των ατόμων που διαμένουν στη ΒΙ.ΑΛ. αφού διαπιστώθηκε ότι αυτός «δεν είναι γνωστός σε κανένα».
«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας πρέπει να υπήρχαν 200 θέσεις κενές, την ίδια στιγμή που η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής έδινε χαρτάκια στους πρόσφυγες και τους φόρτωνε στο λεωφορείο για να φύγουν εκτός του Κέντρου, γιατί το θεωρούσε πλήρες», σημειώνουν.
Επιβεβαιώνουν δε, όσα αποκάλυψε προ ημερών ο «π» για έλλειψη πιστοποιητικού πυρασφάλειας, τουαλετών αλλά και διάθεσης πόσιμου νερού.
Ο καταυλισμός της Σούδας
Ιδιαίτερα καυστικοί είναι στο σημείο που αφορά στον καταυλισμό της Σούδας, καθώς χαρακτηρίζουν την κατάσταση «κατά πολύ χειρότερη» σε σχέση με τη ΒΙ.ΑΛ.
Τα μέλη της επιτροπής κατέγραψαν συνύπαρξη οικογενειών και ατόμων που εκδηλώνουν παραβατική συμπεριφορά, ελλιπή παρουσία αστυνομίας, ανεξέλεγκτη είσοδο- έξοδο από τον καταυλισμό, καθώς και κλίμα μόνιμης αναστάτωσης και ανασφάλειας στον χώρο.
Εκτός των άλλων επισημαίνουν ότι δεν αλλάζει τίποτα από την παρουσία των εργαζομένων της Μονομετοχικής που είναι εγκαταστημένοι στη βόρεια πλευρά της Σούδας.
Αλαλούμ…
Αποκαλυπτικά ως προς το επίπεδο συντονισμού των φορέων είναι όσα αναφέρουν για τον τόπο διαμονής των μεταναστών αφού εξαιτίας της αδυναμίας ελέγχου των κινήσεών τους, άτομα που τους έχει χορηγηθεί κατάλυμα στη ΒΙ.ΑΛ. επιλέγουν μόνα τους να μετακινηθούν και να διαμείνουν στη Σούδα.
«Δημιουργείται η εντύπωση ότι ο καταυλισμός της Σούδας δεν μπορεί να κλείσει, χωρίς να επιβληθεί μια διαδικασία σταδιακού ελέγχου των διαμενόντων σε αυτόν, με περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν», αναφέρουν.
Έλλειψη σοβαρότητας από την Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου
Στην πολυσέλιδη αναφορά γίνεται ιδιαίτερος λόγος για την Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου με την τριμελή επιτροπή να σημειώνει, «η εικόνα που αποκομίσαμε από τη λειτουργία της ήταν πολύ κακή και απογοητευτική. Ο Προϊστάμενος έλειπε στην Αθήνα (για λόγους ασθένειας, όπως επικαλέστηκε), η αναπληρώτριά του έδειξε απρόθυμη να μας ενημερώσει κατά την πρώτη επίσκεψη, ενώ κατά τη δεύτερη επίσκεψη απουσίαζε και εκείνη, σε σύσκεψη στην Αθήνα. Γενικά δεν είδαμε να λειτουργεί η Υπηρεσία σοβαρά», αναφέρουν.
Τα συμπεράσματα
Αποτυπώνοντας λεπτομερώς την πραγματικότητα που διαμορφώνεται γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα στη Χίο, η επιτροπή κάνει λόγο για αισθητή έλλειψη συντονισμού μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στο προσφυγικό αλλά και ελλιπή παρέμβαση των ΜΑΤ ακόμα και όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές σε ΒΙ.ΑΛ. και Σούδα.
Καμία άλλη δομή εκτός της ΒΙ.ΑΛ. Και εάν όλα τα παραπάνω είχαν ενδιαφέρον, ακόμα περισσότερο έχουν οι προτάσεις που καταθέτουν στον ίδιο τον Μ. Βουρνού, κάνοντας σαφές ότι αν θέλουμε να μιλάμε για αποσυμφόρηση της Χίου, τότε το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας δομής θα πρέπει να αποτελέσει όχι σενάριο προς συζήτηση αλλά «κόκκινη γραμμή» για την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι προτάσεις Οι 3 σύμβουλοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στο νησί πρέπει να παραμείνει μόνο το Κέντρο της ΒΙ.ΑΛ., χωρίς επέκταση, δυναμικότητας 1.100 ατόμων, που για το σκοπό αυτό πρέπει να αναβαθμιστεί όσον αφορά στις υποδομές του και κυρίως όσον αφορά στην οργάνωση και τη λειτουργία του. Σχετικά με το βασικό ζητούμενο, αυτό της διακοπής λειτουργίας της Σούδας η επιτροπή σημειώνει ότι οι παραβατικοί ή οι δυνητικά παραβατικοί μετανάστες πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από τη Χίο. «Για το σκοπό αυτό, η Αστυνομία πρέπει να ιδρύσει χώρο προσωρινής κράτησης στη Χίο, ώστε να ενισχυθούν οι μεταγωγές προς την ηπειρωτική Ελλάδα, ξεκινώντας εξ αρχής τη διαδικασία και φροντίζοντας με προσεκτικά βήματα να μην δημιουργήσει καχυποψία και ανασφάλεια στην τοπική κοινωνία», αναφέρουν. Εκτός των άλλων επισημαίνουν ότι η αστυνομία μπορεί σταδιακά να απομακρύνει έναν σημαντικό αριθμό προσφύγων που υπόκεινται στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων του νησιού. Αναφέρουν δε, ότι «παρατηρήθηκε πως άτομα που έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να κινηθούν εκτός Χίου, μετά από θετική εξέταση του ασύλου, εξακολουθούν να παραμένουν στους καταυλισμούς για διάφορους προσωπικούς τους λόγους. Πρέπει να υπάρχει παρακολούθηση και συντονισμός, ώστε να απομακρύνονται γρήγορα από το νησί, πιθανότατα και με την παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας». Τέλος υπογραμμίζουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι το κλείσιμο της Σούδας, κατ΄εφαρμογή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου δεν φαίνεται υλοποιήσιμο, εφόσον είναι ανοιχτός χώρος και μπορεί ο καθένας να μπαινοβγαίνει ανεξέλεγκτα. «Πολύ πιθανότερο είναι να κλείσει η ΒΙΑΛ, με τη σημερινή τακτική, παρά η Σούδα. Σταδιακά, η Σούδα θα πρέπει να αδειάζει και να συρρικνώνεται, με εφαρμογή όλων των παραπάνω προτάσεων, ώστε τελικά να κλείσει εντός της ορισθείσας από το Δημοτικό Συμβούλιο προθεσμίας. Η επιφάνεια του καταυλισμού θα πρέπει να συρρικνώνεται σταδιακά, καθώς θα ελαττώνεται ο αριθμός των εκεί διαμενόντων», καταλήγουν στην αναφορά τους οι 3 σύμβουλοι. |
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.