3.8.2015 17:38

Η Χίος του Στρατή στο περιοδικό της Aegean Airlines

11 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΛΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΠΩΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΣΤΡ. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

Την προσωπική τους περιγραφή από τους τόπους καταγωγής τους ζήτησε το περιοδικό «BLUE» της Aegean Airlines, που προσφέρεται στους επιβάτες των πτήσεων της, από 11 ανθρώπους του πνεύματος, της τέχνης που ζουν και δημιουργούν σε αυτούς. Ανάμεσα στους έντεκα, τη Χίο περιέγραψε για το περιοδικό με άρθρο του ο Χιώτης φωτογράφος, κινηματογραφιστής και υπεύθυνος της πολιτιστικής δράσης Caravan Project Στρατής Βογιατζής, συνοδεύοντας το άρθρο του με πανέμορφες φωτογραφίες του νησιού.

 

Αναλυτικά το άρθρο όπως παρουσιάζεται στο περιοδικό:

"Η ευλογημένη Χίος"

Από τον ΣΤΡΑΤΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ

«Ένας μυροβόλος, άχρονος τόπος σε διαρκή διάλογο με το παρελθόν είναι η Χίος, που δεν αποκαλύπτει τα κάλλη της μονομιάς, δεν ξεμπροστιάζει την ομορφιά της, αλλά, αν αφεθεί κανείς στο ρυθμό της, αν παρασυρθεί με λαχτάρα στο σμιλευμένο με μνήμες τοπίο, θα ανταμείψει τον ταξιδευτή με τα πιο καλά φυλαγμένα μυστικά του.

Για τον αμύητο ταξιδιώτη θα πρότεινα να επισκεφθεί πρωί –πρωί το Κάστρο της Χίου και να περιπλανηθεί στα στενά σοκάκια. Αργότερα στον Κάμπο, να χαθεί στα περιβόλια και ξαποστάσει στις αυλές των αρχοντικών, ώστε να χαραχθεί στον ψυχισμό του η ανείπωτη ομορφιά αυτού του τόπου. Στη συνέχεια να κατηφορίσει προς τα Μαύρα Βόλια και να κολυμπήσει σε μια από τις πιο μαγευτικές παραλίες που θα δει στη ζωή του. Να περιηγηθεί στην Καλαμωτή και να έλθει σε επαφή με με την ιστορία αυτών των μυθικών Καστροχωρίων. Να περπατήσει ανάμεσα στα μαστιχόδεντρα, να μυρίσει το μαστίχι, το πιο ευλογημένο προϊόν αυτού του νησιού. Την επόμενη μέρα θα του συνιστούσα να κατευθυνθεί βόρεια, να κολυμπήσει στο Μάναγρο και να επισκεφθεί τη Βολισσό, που στέκει στο βουνό αγέρωχη. Το απόγευμα να συνεχίσει μέχρι το Άγιο Γάλας, που μοιάζει με πραγματικό σκηνικό θεάτρου στην κορυφή του βουνού.

Αγαπημένα μου μέρη για φαγητό είναι το ουζερί Δροσιά στον Καταρράκτη, το Καπηλειό στα Θυμιανά και η ταβέρνα του χωριού στις Κηπουριές. Στην πόλη της Χίου για ποτό στο Οζ, για καφέ στο Blender και για αγορές στο Mastihashop αλλά και σε μικρομάγαζα όπως το Χιώτικο Κελάρι και το Μέσα –κει. Επίσης αξιόλογο είναι το κατάστημα Citrus στον Κάμπο. Το καλοκαίρι, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το Φεστιβάλ «Αξάνεμος» Καλαμωτής και η Γιορτή της Σούμας στα Μεστά». 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ