Η σύγκριση διαχείρισης του προσφυγικού ανάμεσα στην Κρήτη και τα νησιά «πρώτης γραμμής» κατάφορα αδικεί τα τελευταία. Η πιεστική απαίτηση διαχείρισης της καθημερινότητας εισδοχής δεκάδων μεταναστών απορροφά σκέψη και ενεργητικότητα. Το παράδειγμα διαχείρισης του προσφυγικού στην Κρήτη, όμως, έρχεται ως αναπόφευκτο μέτρο σύγκρισης. Στην Κρήτη όροι και προϋποθέσεις τίθενται από την τοπική αυτοδιοίκηση, στα νησιά μας η πρωτοβουλία των κινήσεων έχει εκχωρηθεί στην Ύπατη Αρμοστεία. Από αυτή τη διαφορά πηγάζει μια σειρά προβλημάτων, αθέατων ίσως σήμερα, καθοριστικών ωστόσο για το μέλλον.
Τι κάνουν στην Κρήτη
Στην Κρήτη η Αναπτυξιακή Ηρακλείου προετοιμάζεται τέλος Ιανουαρίου να υπογράψει σύμβαση με την Ύπατη Αρμοστεία για την υποδοχή των προσφύγων που πρόκειται να εγκατασταθούν στο Ηράκλειο. Παράλληλα έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τον εντοπισμό των επιλέξιμων χώρων φιλοξενίας τους.
«Μετά την απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, για τη φιλοξενία 2.000 προσφύγων σε όλη την Κρήτη, την οποία θα οργανώσουν οι τέσσερις Αναπτυξιακές του νησιού, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για την όσο το δυνατό ταχύτερη και αρτιότερη προετοιμασία του εγχειρήματος», επισημαίνει στην εφημερίδα «πατρίς» ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, Μαν. Κοκοσάλης.
Στον φάκελο που αποστέλλεται στην Ύπατη Αρμοστεία περιλαμβάνεται μια αναλυτική και κοστολογημένη έκθεση, ένας οικονομικός προϋπολογισμός για τα χρήματα που πρέπει να διασφαλιστούν για την φιλοξενία των προσφύγων, τα οποία θα ελεγχθούν και θα αξιολογηθούν από τα στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας.
«Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε και τις επόμενες κινήσεις για την ενοικίαση των χώρων, που μπορεί να είναι επιλέξιμοι προκειμένου να φιλοξενηθούν πρόσφυγες, εφόσον και αν το αρμόδιο Υπουργείο δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσουμε την όλη διαδικασία».
Βάσει του σχεδιασμού οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν κατά προτεραιότητα σε σπίτια 60-90 τ.μ., το ενοίκιο των οποίων δεν θα ξεπερνά το ποσό των 400 ευρώ. Επίσης εναλλακτικά θα μπορούν να φιλοξενηθούν σε μισθωμένες ξενοδοχειακές μονάδες όπου η προοπτική είναι να ενοικιαστούν στο σύνολό τους και όχι μέρος των διαμερισμάτων τους, ώστε να καλυφθούν όλα τα δωμάτια που διαθέτουν από πρόσφυγες.
Τα χρήματα που θα δίδονται στους πρόσφυγες αντιστοιχούν σε ένα ποσό της τάξεως των 90 ευρώ μηνιαίως ανά άτομο για την κάλυψη του κόστους διαβίωσής τους, αυξανόμενο όταν πρόκειται για μητέρες με μικρά παιδιά με σκοπό να καλυφθούν κάποια επιπλέον έξοδα.
Οι Κρητικοί προβάλλουν, παράλληλα, την επίδειξη ευαισθησίας τους, δημοσιοποιώντας την προδιάθεση κατοίκων του νησιού να παραχωρήσουν αφιλοκερδώς χώρους φιλοξενίας σε πρόσφυγες. Κι αυτή η διάθεση όμως θα περνά από το φίλτρο ελέγχου των αναπτυξιακών.
Η προσπάθεια διαφύλαξης της εικόνας του νησιού και του πανίσχυρου τουριστικού προϊόντος του επιτυγχάνεται με τον πλήρη έλεγχο από τις Αναπτυξιακές των χώρων εγκατάστασης των προσφύγων.
Στη Χίο
Εδώ… Από τις πρώτες μέρες η απουσία εμφανούς σχεδιασμού από υπεύθυνο φορέα του νησιού δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η Ύπατη Αρμοστεία αναλαμβάνει, με πρωτοβουλίες της, να εγκαταστήσει μετανάστες και πρόσφυγες σε καταλύματα και ξενοδοχειακές μονάδες. Προτεραιότητα της είναι, προφανώς, να δώσει άμεσες λύσεις στην ασφαλή και αξιοπρεπή στέγαση. Ωστόσο από τη δράση της απουσιάζει η σημαντική παράμετρος επηρεασμού της οικονομικής λειτουργίας του νησιού. Για παράδειγμα, είναι συμβατή η συνύπαρξη μεταναστών και μελλοντικών τουριστών και σε ποιο βαθμό; Ερωτήματα τέτοιου είδους δεν είναι δυνατόν να εκχωρούνται στις διαθέσεις της Ύπατης Αρμοστείας, όφειλαν από την πρώτη στιγμή να έχουν απαντηθεί από τοπικούς φορείς διαχείρισης της κατάστασης.
Μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει για αυτό και αναφύονται καθημερινά ζητήματα και κυρίως δεν προλαμβάνονται οι μελλοντικοί κίνδυνοι για την ομαλή ροή εξέλιξης της ζωής και της οικονομίας του νησιού.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.