2.3.2015 13:02

Το κλουβί έφυγε, η ντροπή μετακόμισε στο Μερσινίδι

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΦΘΟΡΕΣ, ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΧΩΡΟΥ ΚΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΟ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ

Αυξάνεται και πληθύνεται ο αριθμός των μεταναστών στο Μερσινίδι. Το κλουβί της ντροπής μπορεί να έφυγε από την Προκυμαία, αλλά η ντροπή με τους ανθρώπους στοιβαγμένους κάτω από άθλιες συνθήκες, μετακόμισε στο Μερσινίδι, σε όλο της το μεγαλείο. Από λόγια χορτάσαμε το ίδιο κι από διαμαρτυρίες. Η ώρα να αναλάβουν δράση οι κυβερνώντες σε ένα ζήτημα για το οποίο αντιπολιτευόμενοι έδειχναν τη μέγιστη ευαισθησία έχει... έρθει.

Μπορεί η κατάργηση των οικίσκων του Λιμεναρχείου να ικανοποίησε, δικαίως, τους φορείς που διαμαρτύρονταν για τις εικόνες ντροπής, ωστόσο η μετάθεση του προβλήματος αποκλειστικά στην Αστυνομία μάλλον αρχίζει να δημιουργεί επιπλέον προβλήματα αν και ο αρχικός στόχος ήταν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «π» το Κέντρο έχει ξεπεράσει πλέον τις δυνατότητές του με τις συνθήκες διαμονής να γίνονται ασφυκτικές για τους μετανάστες που φιλοξενούνται σε αυτό. Χαρακτηριστικό της κατάστασης του επικρατεί είναι ότι εξαιτίας της έλλειψης χώρου η Αστυνομία αναγκάστηκε να μεταφέρει 30 άτομα από το Μερσινίδι στον χώρο του Γυμναστηρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου.

Επιπλέον η ανυπαρξία υποστηρικτικού μηχανισμού ικανού να καλύψει τις φθορές των εγκαταστάσεων του Μερσινιδίου είχε ως αποτέλεσμα το Κέντρο να έχει απομείνει με μόλις ένα πολύμπριζο από το οποίο εξυπηρετούνται τόσο οι Αστυνομικοί όσο και οι μετανάστες.

Ακόμα πιο δραματική είναι η κατάσταση στα κοντέινερ εκεί όπου εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων από την ελληνική πολιτεία, δεν υπάρχουν κρεβάτια αφού πολλά από αυτά έχουν σπάσει, ενώ κατεστραμμένες σχεδόν στο σύνολό τους παραμένουν οι υδραυλικές εγκαταστάσεις του Κέντρου.

Το ζήτημα είναι αν τελικά η πολιτεία θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων «οικίσκων» απλά σε άλλη τοποθεσία ή επιτέλους θα ανοίξει σοβαρά ο διάλογος για τη δημιουργία ενός χώρου κατάλληλου ικανού να εξυπηρετήσει την ολιγοήμερη ταυτόχρονη διαμονή 200 ή 300 ατόμων με δεδομένη τη διαρκή αύξηση της μεταναστευτικής ροής.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ