13.11.2014 13:17

Λύση μέσω άγονης [ΒΙΝΤΕΟ]

>> ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΧΙΟΣ, ΣΑΜΟΣ ΚΑΙ ΛΕΣΒΟΣ

Την ύστατη λύση του συνδυασμού των γραμμών του τακτικού δρομολογίου από και προς Πειραιά και της άγονης που συνδέει το βόρειο Αιγαίο με τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, αναμένεται να προτείνουν στο Υπουργείο, μέσα στην εβδομάδα όλα τα νησιά της Περιφέρειας ώστε να καλυφθούν άμεσα τα κενά που προέκυψαν μετά την αποχώρηση του «Αριάδνη» για την ετήσια ακινησία του.

Η σύσκεψη

Σε αυτό το σκεπτικό οδηγήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο και στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Χίου Μ. Βουρνούς, οι Βουλευτές Κ. Τριαντάφυλλος και Μ. Σταυρινούδη, οι αντιπεριφεριάρχες Χίου και Μεταφορών, ο Λιμενάρχης Γ. Αργυράκης, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μ. Μπελέγρης καθώς και το Επιμελητήριο ως ο κατεξοχήν φορέας που εκπροσωπεί επαγγελματίες που η επαγγελματική τους δραστηριότητα εμπλέκεται με το κομμάτι της ακτοπλοΐας.

Στη σύσκεψη επικράτησε η άποψη ότι με δεδομένη την οικονομική ύφεση που έχει πλήξει καίρια τον κλάδο της ακτοπλοΐας είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να πιεστούν οι εταιρίες του χώρου για επιπλέον δρομολόγια.

Γι’ αυτό σύμφωνα με τον Μ. Βουρνού η χρυσή τομή βρίσκεται στη χρονική μετατόπιση των δρομολογίων της άγονης ώστε τις ημέρες που δεν υπάρχει τακτική σύνδεση με τον Πειραιά το κενό να αναπληρώνει το δρομολόγιο της Άγονης.

«Στη σύσκεψη αποφασίσαμε να θέσουμε διάφορες προτάσεις στο Υπουργείο. Είναι σαφές ότι πρέπει να παρέμβει το κράτος και να δείξει τον προστατευτικό του ρόλο. Η κυριότερη πρότασή μας αφορά σε μία μικρή μετάθεση των δρομολογίων της επιδοτούμενης γραμμής ώστε να καλύπτονται και η Χίος αλλά και η Λέσβος.

Αυτή την ανακοίνωση ετοιμαζόμαστε να την αποστείλουμε μέσα στο επόμενο διάστημα και να την υπογράψουν μαζί και τα υπόλοιπα νησιά», ανέφερε ο Μ. Βουρνούς.

Τα δρομολόγια

Το συγκεκριμένο αίτημα πάντως φαίνεται ότι βρίσκει πρόσφορο έδαφος ακόμα και στους κύκλους του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών καθώς και το ίδιο το Σ.Α.Σ. κινείται προς την κατεύθυνση της συμπλήρωσης κι όχι της επικάλυψης γραμμών μεταξύ τακτικών δρομολογίων και δρομολογίων άγονης.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον πίνακα των οριστικοποιημένων δρομολογίων που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η B.S. Ferries το “Blue Star 1” που θα παραμείνει στη γραμμή μέχρι 11/1/2015 θα προσεγγίζει το λιμάνι της Χίου 4 φορές την εβδομάδα (Δευτέρα – Τετάρτη- Πέμπτη και Παρασκευή) ενώ μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και προσέγγιση στο λιμάνι των Ψαρών.

Αν τελικά το Σ.Α.Σ. αποδεχτεί την πρόταση της Χίου για μετατόπιση των δρομολογίων της άγονης γραμμής σημαίνει ότι η σύνδεση με τον Πειραιά θα πραγματοποιείται 6 φορές την εβδομάδα με τη διαφορά ότι αν κάποιος επιλέξει το δρομολόγιο της άγονης θα κάνει 14 αντί για 8 ώρες καθώς το πλοίο θα προσεγγίζει Σύρο, Μύκονο, Ικαρία και τα δύο λιμάνια της Σάμου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ