2.3.2015 19:08

Μαχαιριά φορέων στον Αριούσιο

• ΠΕΤΟΥΝ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΚΟΥΡΟΥΝΙΩΝ

Ωραία ακούγεται η λεκτική προσήλωση στη «ρήτρα Αμανής». Από σεβασμό όμως στην πράξη…

Ένα χρόνο τώρα το φράγμα των Κουρουνίων βαδίζει ολοταχώς στα χνάρια του φράγματος του Αίπους. Ένα τμήμα απ’ το πλαστικό του το πήραν οι ισχυροί άνεμοι και το πέταξαν στην περίφραξη, ενώ και η μικρή ρωγμή που υπήρχε λογικά θα διευρύνεται, καθώς, παρά τις συνεχείς βροχοπτώσεις, έχει μαζέψει μέχρι σήμερα ελάχιστη ποσότητα νερού.

Στις ποσότητες νερού που αποθηκεύονται σ’ αυτό στηρίζει τις νέες φυτεύσεις ή τις αντικαταστάσεις αμπελιών ο Αρίουσιος, η μόνη παραγωγική επιχείρηση στην κορυφή της Αμανής. «Πέρσι από τα αποθέματα του ποτίζαμε μέχρι και τέλος Ιουλίου», επισημαίνει ο Δημ. Κεφάλας, πρόεδρος της «Αριούσιος Α.Ε.».

Απ’ τον Άννα…

Στην προσπάθεια τους να αποκατασταθεί η ζημιά του φράγματος τα μέλη της διοίκησης του Αριούσιου σκοντάφτουν πάνω στην συνήθη τακτική των φορέων. Η Περιφέρεια αποδέχεται ότι είναι ο φορέας κατασκευής, θεωρεί όμως ότι δεν έχει την ευθύνη συντήρησης, η οποία πρέπει να μεταβιβαστεί στο Δήμο και συγκεκριμένα τη ΔΕΥΑΝΧ. Ωστόσο οι απαραίτητες διαδικασίες δεν έχουν καν ξεκινήσει οπότε και η ΔΕΥΑΝΧ σηκώνει αντίστοιχα ψηλά τα χέρια. Πώς να επέμβει σε ένα έργο που δεν της ανήκει;  «Ναι, αλλά οι πηγές τώρα έχουν σκάσει και μπορούν να τροφοδοτήσουν το φράγμα», αγωνιά ο Δημ. Κεφάλας, που βάσιμα πια υποθέτει ότι, αν χαθεί και ο Μάρτης, το φράγμα δεν θα μπορεί να γεμίσει.

Η συναίσθηση

Η αδράνεια των αυτοδιοικητικών φορέων και η εύκολη λύση αποποίησης της ευθύνης για να μη ζοριστούν κι άλλο τα οικονομικά τους ρίχνει πισόπλατη μαχαιριά στον Αριούσιο. Αιρετοί και υπάλληλοι δεν έχουν συναίσθηση του χρόνου και γίνονται ανάχωμα στη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης που το μόνο που ζήτησε από την Πολιτεία είναι η αρωγή της σε αρδευτικά αποθέματα.

Οι σκισμένες μεμβράνες του φράγματος, αν άμεσα δεν αποκατασταθούν, πολύ σύντομα θα έχουν προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά στο φράγμα. Θα το μετατρέψουν σε … δίδυμο αδελφάκι της λιμνοδεξαμενής του Αίπους, απαξιώνοντας με τον τρόπο τους άλλο ένα έργο στο νησί. Κι αυτό είναι χρήσιμο…

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ