22.10.2014 13:54

Μια βροχή θα σώσει το λάδι

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΕΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΙΨΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ

Συγκρατημένα αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις των παραγωγών και των αρμόδιων για τη φετινή σοδειά ελαιολάδου.
Μετά από μια «καταστροφική» για την παραγωγή χρονιά, όπως η περσινή, οι παραγωγοί διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, έστω κι αν οι ποσότητες του λαδιού που θα παραχθούν, με βάση την καρποφορία, προβλέπονται σαφώς περισσότερες από τις περσινές.
Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί η έλλειψη βροχόπτωσης, γεγονός που  θα έχει σίγουρα επιπτώσεις στην παραγωγή, με μειωμένη καρπόδεση.

Οι προβλέψεις
Οι ίδιοι οι παραγωγοί, οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων υποστηρίζουν ότι η φετινή παραγωγή σαφώς δεν θα είναι καταβυθισμένη στα Τάρταρα όπως η περσινή και προβλέπουν ότι δε θα δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα ούτε από το δάκο φέτος. Με μια πρώτη εκτίμηση προβλέπουν ότι το ύψος της παραγωγής θα πλησιάσει εκείνο προηγούμενων ετών, δηλαδή τους 700 τόνους.

Αύξηση της παραγωγής
Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης , όπως εξήγησε η υπεύθυνη Β. Πλατή, ήδη έχουν αποσταλεί τα στοιχεία με τις εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή. «Θεωρούμε ότι θα φτάσουμε τους 700 τόνους. Η περσινή χρονιά ήταν πολύ άσχημη με την παραγωγή να φτάνει μόλις τους 21 τόνους και 285 κιλά. Να σημειωθεί ότι το 2012-2013 η παραγωγή έφτασε τους 985 τόνους και 887 κιλά ενώ μια χρονιά νωρίτερα το 2011-2012 τους 767 τόνους και 16 κιλά», ανέφερε, αναπτύσσοντας τα στοιχεία και αποδεικνύοντας μέσα από τα αριθμητικά μεγέθη της παραγωγής των τελευταίων χρόνων, ότι η προηγούμενη χρονιά είχε αρνητικό ρεκόρ.

Σε όλο το νησί

Ικανοποιητική χρονιά για την ελιά περιγράφεται σε όλο το νησί από την ίδια Διεύθυνση. Όπως εξήγησε στον «π» η Μ. Κρητικού, «και βόρεια υπάρχουν ελιές αλλά και στη νότια Χίο, ακόμη και στην Ιωνία που πέρσι δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου παραγωγή. Η χρονιά είναι σαφώς καλύτερη από την περσινή και σε ότι αφορά τη δακοκτονία είμαστε σε καλό επίπεδο και αν μειωθεί και η θερμοκρασία θα είμαστε ακόμη καλύτερα», κατέληξε.

Στα ίδια με πέρσι η τιμή
Στο ελαιοτριβείο του Χρ. Κοσμίδη η συγκομιδή έχει ξεκινήσει, όχι όμως με εντατικούς ρυθμούς. Και ο ίδιος πάντως παραδέχεται ότι η χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα παραχθούν μεγάλες ποσότητες λαδιού, αφού η έλλειψη βροχής δε βοηθά στον καρπό. «Μας ανησυχεί που δεν έχει βρέξει ακόμη κι αυτό μπορεί να σημάνει την καταστροφή της μισής παραγωγής. Υπάρχουν ελιές, ραντίστηκαν φέτος καλύτερα, είναι γενικά πιο καλή χρονιά από την περσινή. Έχουν καρπό κυρίως τα κορωνέικα και τα Βολιώτικά, οι δικές μας όχι τόσο πολύ», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ σε ότι αφορά στην τιμή του λαδιού την υπολογίζει στα ίδια με πέρσι επίπεδα, από 3-4 ευρώ το κιλό, αν και, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «ο κόσμος θα κάνει το λάδι για να περάσει τη χρονιά του, γιατί λόγω της περσινής χρονιάς δεν έχει αποθέματα. Δεν βλέπω να περισσεύει τίποτα για πούλημα».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ