30.1.2015 12:12

Νέες εταιρίες και κρουαζιερόπλοια το 2015

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ

Κάθε αναφορά για τον τουρισμό της Χίου είναι αρνητική, και πώς να μην είναι άλλωστε όταν τόσα χρόνια ο προορισμός όχι μόνο βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά βαίνει συνεχώς μειούμενος χρόνο με το χρόνο χωρίς να διαφαίνεται κάποια πρωτοβουλία στον ορίζοντα για αναστροφή του κλίματος.

Παρά το γεγονός ότι το νησί καταρρέει στις αεροπορικές αφίξεις από την Ευρώπη, στον τομέα της κρουαζιέρας διαφαίνεται μια  αχτίδα το 2015 όχι τόσο για τον αριθμό των προσεγγίσεων, αλλά για τις νέες εταιρίες και τα πλοία που πρόκειται φέτος για πρώτη φορά να δέσουν εντός και εκτός του λιμανιού της Χίου. Συνολικά 5 εταιρίες με 5 αντίστοιχα μεγάλα έως πολύ μεγάλα πλοία για τις δυνατότητες του κεντρικού λιμένα της Χίου έχουν προγραμματίσει να προσεγγίσουν το νησί μας από το Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2015. Εκτός του γνωστού CelestyalCrystalτης κυπριακής Celestyal Cruises όπως μετονομάστηκε η Louis Cruises, για πρώτη φορά θα προσεγγίσουν κρουαζιερόπλοια της Thomson, Hapag Lloyd Cruises και PhoenixReisen, ενώ επανέρχεται μετά από κάποια χρόνια η PrincessCruises.

Συνολικά το 2015 οι αφίξεις μεγάλων για τα δεδομένα της Χίου κρουαζιερόπλοιων θα είναι 21 εκ των οποίων:

  • 14μετο Celestyal Crystal της Celestyal Cruises στις ημερομηνίες: 7/5, 14/5,21/5,28/5,4/6,11/6,18/6,25/6,2/7,10/9,17/9,24/9,1/10 και 8/10 με παραμονή από τις 7 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι
  • Μεγάλη επιτυχία και απόλυτα θετικό γεγονός είναι η για πρώτη φορά προσέγγιση του Thomson Spirit, της μεγάλης θυγατρικής του ομίλου TUI, Thomsonενός από τους μεγαλύτερους tour operators παγκοσμίως. Ενταγμένη στο πρόγραμμα, Undiscovered Aegean, δηλαδή Ανεξερεύνητο Αιγαίο, η Χίος θα δεχτεί τους επισκέπτες του Thomson Spirit με 3 προσεγγίσεις στις 5/6, 17/7 και 18/9 με 11 ώρες παραμονή, από τις 7 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.
  • Μεγάλη επιτυχία εξίσου είναι η επιστροφή της Princess Cruises και της Hapag Lloyd Cruises με 2 από τα πιο σύγχρονα κρουαζιερόπλοια στον κόσμο όπως το Emerald Princessτο οποίο θα προσεγγίσει στη Χίο στις 22/6 και 24/8 από τις 7 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και το Ms Europa 2 στις 6/10 από τις 8:30 έως τις 4 το απόγευμα.
  • Τέλος το πλοίο Albatros της γερμανικής Phoenix Reisen θα επισκεφτεί το νησί μας στις 19/5 από τις 2 έως τις 8 το βράδυ.

Η θετική αυτή εξέλιξη στα κρουαζιερόπλοια δεν θα πρέπει να επαναπαύσει κανέναν ούτε θα πρέπει κάποιος από τους τοπικούς παράγοντες να την καρπωθεί, καθώς οφείλεται σε καθαρά μεμονωμένες προσπάθειες και στην πολιτική των εταιριών να αναζητούν όσο το δυνατόν πιο πολλά νησιά στη χώρα μας, η οποία είναι ιδανική, καθώς από τη μια μειώνεται το κόστος ταξιδιού (λόγω των πολλών λιμανιών) και από την άλλη προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία προορισμών και αξιοθέατων. Επιπλέον δεν πρόκειται να ανατραπεί η ζοφερή τουριστική κατάσταση του νησιού, καθώς οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων δεν διανυκτερεύουν σε καταλύματα όπως οι τουρίστες των charter,οι εισπράξεις από την κρουαζιέρα βρίσκονται μόλις στο 3,8% των συνολικών τουριστικών εισπράξεων της Ελλάδας αλλά με τάση ανόδου και η δαπάνη τους είναι 226 ευρώ κατά μέσο όρο ανά ταξίδι, 58% μικρότερη από τη μέση τουριστική δαπάνη της χώρας που είναι 548 ευρώ σύμφωνα με την έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδας (2005 – 2014). Θα πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται σημαντικές εταιρίες και κρουαζιερόπλοια στο νησί μας, για αυτό είναι αναγκαία προϋπόθεση η ικανοποίηση των επισκεπτών από το τουριστικό προϊόν της Χίου έτσι ώστε να μην το μετανιώσουν και μας ξανακουνήσουν μαντήλι όπως έγινε με τη SeabornYachts και την Azamara.

Σε επόμενο σημείωμα θα αναλύσουμε τις βασικές αιτίες που δεν βοηθούν το νησί μας στο να αναπτύξει περισσότερο το συγκεκριμένο κλάδο παρά το γεγονός ότι γενικά «σπρώχνεται» τόσο από τις εταιρίες όσο και από τον ΟΛΠ ο οποίος επιδιώκει συστηματικά τα τελευταία χρόνια να βρει τρόπους ώστε να ενδυναμώσει τον Πειραιά ως callport. Δυστυχώς σε αυτές τις κρούσεις για ανεξήγητους λόγους κωφεύουν οι τοπικοί μας παράγοντες οι οποίοι βλέπουν τις ευκαιρίες να περνούν αλλά δεν κάνουν τίποτα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ