Αν υπήρχε η εξασφάλιση ότι χορεύοντας τον χορό της βροχής θα "'άνοιγαν" οι ουρανοί, ο Απ. Τζιώτης θα ήταν ο πρώτος χορευτής, έτσι όπως βλέπει δραματικά τα στοιχεία μπροστά του, σύμφωνα με τα οποία το ύψος της βροχής στους βροχομετρικούς σταθμούς είναι στα μισά από τα περσινά επίπεδα.
Η ΔΕΥΑΝΧ και όλες οι υπηρεσίες είναι σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου ανησυχητικού με τεράστιες επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα και στην καθημερινότητα του νησιού. Υπήρχαν χρονιές που "οι πολλές βροχές έπεσαν μέσα στον Γενάρη και τον Φλεβάρη" σημειώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝΧ αφήνοντας μια χαραμάδα αισιοδοξίας.
Το προλαμβάνειν
Αν κάτι έχει σώσει μέχρι στιγμής την παρτίδα σε επίπεδο ποιότητας νερού και δεν παρατηρούνται αυξήσεις χλωριόντων, είναι η προνοητικότητα των υπευθύνων της ΔΕΥΑΝΧ να κλείσουν τις γεωτρήσεις που έχουν υπεραντληθεί, να χρησιμοποιήσουν νέες πηγές υδροδότησης και να μεταφέρουν νερό μέσω δικτύων από τη μια πηγή στην άλλη και να χρησιμοποιήσουν όσες μονάδες αφαλάτωσης διαθέτουν.
Παράλληλα έχουν γίνει και οι σχετικές επαφές με αγρότες σε οικισμούς παραδοσιακά αγροτικούς όπως η Καλαμωτή και τα Αρμόλια και έχουν έρθει σε συνεννόηση για κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης νερού.
Σε καλό επίπεδο τα χλωριώντα
"Τα χλωριόντα βρίσκονται σε επίπεδο καλοκαιριού δεν έχουμε αύξηση, δεν υπεραντλούμε τον Κορακάρη χρησιμοποιούμε τις αφαλατώσεις και ο συνδυασμός αυτών μας έχει μέχρι στιγμής απαλλάξει κι από τα βαρέα μέταλλα", σημειώνει ο κ. Τζιώτης έχοντας ήδη στο πίσω μέρος του μυαλού τους περιοχές που θα προκύψει πρόβλημα με την ποσότητα του νερού, όπως ο Αγ.Γιώργης και οι Καρυές.
Χρονοδιάγραμμα
Ξεκάθαρος είναι και για τον χρονικό ορίζοντα κατά τον οποίο το νησί μπορεί να αντέξει χωρίς νερό, "όσο δεν αυξάνονται τα χλωριόντα και δεν εμφανίζονται βαρέα μέταλλα με αναζήτηση κι άλλων πηγών με αφαλατώσεις και με ενεργοποίηση παλιών γεωτρήσεων θα πορευόμαστε. Στα όρια των γεωνομικών διατάξεων θα το παλέψουμε".
Επειδή όμως η πάλη δεν αρκεί υπάρχει και η πρόνοια για την προμήθεια δυο μονάδων πόσιμου νερού. Πρόκειται για μικρά κόμπακτ συστήματα που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε άνυδρα νησιά του Αιγαίου που δίνουν πόσιμο νερό στους κατοίκους.
Οι κλιματολογικές αλλαγές και η μετατροπή της Χίου σε άνυδρο νησί τείνει να δημιουργήσει μεγάλα ερωτηματικά ως προς τα έργα που ολοκληρώνονται για την επίλυση του υδρευτικού προβλήματος του νησιού. Μήπως εν τέλει θα έχουμε σε πλήρη λειτουργία όλα τα φράγματα αλλά θα τα έχουμε άδεια;
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.