27.1.2015 12:44

"Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑ

Για ξεκάθαρες ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων όσο και των τοπικών αρχόντων κάνει λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση αναφερόμενη στις καταστροφικές πλημμύρες του τελευταίου 24ωρου.

Όπως σημειώνει η άναρχη οικιστική δόμηση, η έλλειψη ενιαίου χωροταξικού σχεδιασμού αλλά και ο αποσπασματικός σχεδιασμός, είναι μερικές από τις αιτίες που η Χίος βίωσε και πάλι σκηνές από τη μεγάλη πλημμύρα του 2010.

Τέλος η Λαϊκή Συσπείρωση ζητάει τόσο την έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες των πληγέντων όσο και καταγραφή και αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών.

Η ανακοίνωση της ΛΑ.Σ.

«Μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Χίο, τοπικοί άρχοντες είτε της δημοτικής αρχής είτε της Περιφέρειας και νέας κοπής κυβερνητικοί ιθύνοντες,  θα δώσουν  και πάλι τη γνωστή παράσταση του υποκριτικού ενδιαφέροντος, με τις γνωστές χιλιοειπωμένες δηλώσεις για τα αντιπλημμυρικά έργα που καθυστερούν και πρέπει να γίνουν.

Τα ίδια ακούν εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι του νησιού από τις γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις και δημοτικούς παρατρεχάμενους, τους οποίους όμως ένα αξιοθαύμαστο ποσοστό του κόσμου των λαϊκών οικογενειών εξακολουθεί να τους ψηφίζει για να  τσαλαπατούν τη ζωή του.

Ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος και γιατί δεν αντιμετωπίζεται; Ευθύνεται μόνο ή κυρίως η αδιαφορία, η αναβλητικότητα των εκάστοτε κυβερνητικών παραγόντων, η τρόικα και το μνημόνιο, η κακοδιαχείριση της Τοπικής Διοίκησης, η ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων;

Όλες αυτές οι επιφανειακές, αποσπασματικές και αποπροσανατολιστικές εξηγήσεις συσκοτίζουν τον πραγματικό ένοχο, το δρόμο ανάπτυξης που ακολουθούμε όλα αυτά τα χρόνια, το δρόμο που οδηγεί σε απανωτές θυσίες των λαϊκών αναγκών.

Ρωτάμε:

- Πού οφείλεται η άναρχη οικιστική ανάπτυξη διάφορων περιοχών, η αυθαίρετη και πυκνή δόμηση, ο δραστικός περιορισμός ελεύθερων χώρων, η μεγάλη οικιστική πίεση που φέρνει σε επικίνδυνη απόσταση αναπνοής τις κατασκευές με το υδρογραφικό δίκτυο;

- Πώς αξιοποιήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες η ανοχή στην αυθαίρετη δόμηση, καθώς και το σύστημα της αντιπαροχής, ώστε να αναδειχθεί η οικοδομή ως ατμομηχανή της καπιταλιστικής ανάπτυξης και να διαμορφώσει και με αυτόν τον τρόπο η άρχουσα τάξη τις κοινωνικές συμμαχίες της πάνω στο καυτό ζήτημα της λαϊκής στέγης;

- Γιατί δεν υπάρχει σήμερα ενιαίος χωροταξικός σχεδιασμός με γνώμονα τη συνδυασμένη ικανοποίηση των αναγκών του λαού;

- Γιατί στους όποιους σημερινούς αποσπασματικούς σχεδιασμούς απουσιάζει μια ολοκληρωμένη εκτίμηση για την αλληλεπίδραση που έχουν οι διάφοροι παράγοντες κινδύνου, όπως για παράδειγμα ο κίνδυνος βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης;

- Γιατί εγκρίνονται και υλοποιούνται μεγάλα έργα υποδομών (π.χ. οδικοί άξονες), χωρίς ολοκληρωμένες συνοδευτικές παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης, ενώ είναι προφανείς οι μετασχηματισμοί που επιφέρουν σε περιοχές με ανοιχτά, μη διευθετημένα ρέματα ή και μπαζωμένα ρέματα;

-Γιατί η δημοτική αρχή και η Περιφέρεια αρνήθηκαν και αρνούνται  πεισματικά να έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την αντιπλημμυρικά και αντισεισμική προστασία δεσμεύοντας και διεκδικώντας αντίστοιχα κονδύλια, όπως επανειλημμένα ζήτησε η Λαϊκή Συσπείρωση στο δήμο και στην Περιφέρεια;

-Γιατί εντέχνως χάνονται σε μια αποπροσανατολιστική συζήτηση για το τίνος είναι αρμοδιότητα, ο καθαρισμός ρεμάτων, τα στοιχειώδη έργα καθαρισμού των αγωγών κλπ;

Όποιο επιμέρους ερώτημα από τα παραπάνω κι αν εξετάσει κανείς, θα καταλήξει στις ίδιες απαντήσεις: Το κριτήριο που καθορίζει τις εξελίξεις είναι ο πλούτος που παράγει ο λαός να πηγαίνει στους έχοντες και κατέχοντες για να αυγατίζουν τα κέρδη τους και όχι σε κοστοβόρα έργα όπως τα ονομάζουν, προστασίας του λαού.

Γιατί οι τοπικοί άρχοντες σάρκα από τη σάρκα των ίδιων διαχειριστών της σημερινής καπιταλιστικής βαρβαρότητας, νιώθουν και είναι τροχονόμοι της φτώχειας του λαού, μαξιλαράκια της αγανάκτησής του για τα δίκια του, γι αυτό και δηλώνουν όπως ο δήμαρχος Χίου άριστοι συνεργάτες με τον κ. Μυταράκη.

Απαιτούμε:

  • Έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες των πληγέντων.
  • Καταγραφή, άμεση αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.
  • Κατάργηση του απαράδεκτου ΕΝΦΙΑ.
  • Να προχωρήσουν άμεσα οι καθαρισμοί δικτύων και υποδομών, πολύ περισσότερο που οι μετεωρολόγοι δεν αποκλείουν νέες πλημμύρες το επόμενο διάστημα.
  • Να προχωρήσει η οργανωτική ετοιμότητα σε υποδομές, μέσα, προσωπικό και σχέδια για την αντιμετώπιση των πλημμυρών με προτεραιότητα την εκπαίδευση του πληθυσμού.
  • Επιχορήγηση του Δήμου από το Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού στην κατεύθυνση της αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας με βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
  • Άμεση άρση της απαγόρευσης προσλήψεων προκειμένου να στελεχωθούν οι υπηρεσίες με το απαραίτητο εργατοϋπαλληλικό προσωπικό.

 

Αν ο λαός της Χίου δεν αγωνιστεί για τα δίκια του, δε βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα και τρέχει στις αυλές αυτών που τον θυσιάζουν  για τα κέρδη τους , θα εξακολουθήσει δυστυχώς επετειακά να πνίγεται και να υποφέρει».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ