Ξεχωριστή ενότητα στο πολύ καλό ρεπορτάζ του news247 είναι η περιγραφή της καθημερινότητας του Χαλκειούς από τον πρόεδρο του Κώστα Φουτράκη. Γράφει το ρεπορτάζ της Ειρ. Μπρατσιάκου:
Την αντιστροφή του κλίματος ως προς το προσφυγικό στο νησί, που σήμερα φιλοξενεί από 2100 έως 2300 ανθρώπους σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα και την Ύπατη Αρμοστεία, έχει βιώσει στο πετσί του τους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Χαλκειός, ενός χωριού 700 περίπου κατοίκων που είναι το κοντινότερο στο Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ. Ο Κώστας Φουτράκης, πρώην ναυτικός στο επάγγελμα, έχει από τον περασμένο Μάρτη βρεθεί υπόλογος στους συγχωριανούς του για τα προβλήματα που έφερε στην περιοχή η κακοδιαχείριση του hot spot αλλά και μάρτυρας της ανάδυση ακροδεξιών στοιχείων στις τοπικές κοινωνίες, τα οποία ανέλαβαν ρόλους... διαχειριστών των προβλημάτων.
«Είναι η ανασφάλεια που έχει κυριεύσει πλέον τον κόσμο εδώ. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού αισθάνονται ανασφάλεια, θα δεις μετά που θα πάμε στο χωριό, διπλή και τριπλή κλειδαριά και φώτα αναμμένα όλο το βράδυ. Γι’ αυτό έχω ζητήσει και από την αστυνομία να περνά κάθε μια ώρα, για να φαίνεται στους κατοίκους ότι υπάρχει αστυνόμευση», λέει ο ίδιος στο NEWS247 εξηγώντας ότι η ανασφάλεια αυτή εκκίνησε από πραγματικά περιστατικά αλλά παραμένει ακόμα και σήμερα που η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί, προκαλώντας υπέρμετρες αντιδράσεις.
«Στα τέλη του 2015, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε τη απόφαση να παραχωρήσει στο υπουργείο τη ΒΙΑΛ για να γίνει hot spot, κάναμε εδώ πέρα μια διαβούλευση. Ήρθε ο Αήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, ο αρχηγός της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, ο Αντιπεριφερειάρχης, εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας, όλοι οι εμπλεκόμενοι. Η αστυνομία μας διαβεβαίωσε ότι “δεν θα αφήσουμε εδώ να γίνει χάος” και όλοι μαζί συμφωνήσαμε να γίνουν μια σειρά από πράγματα, να μπουν λεωφορεία, να κατασκευαστεί πιάτσα ταξί, να υπάρχουν μέσα ανταλλακτήρια, να γίνει ένα μαγαζί να ψωνίζουν οι πρόσφυγες, μια παιδική χαρά να παίζουν τα παιδάκια. Είπαμε όλα αυτά τα πράγματα, αλλά δεν πήγε κανενός το μυαλό ότι οι άνθρωποι αυτοί θα εγκλωβιστούν εδώ πέρα και θα αρχίσουν να βγαίνουν μέσα στα χωράφια να κάνουν ζημιές».
«Το hot spot λειτούργησε Φεβρουάριο. Από τις 20 του Μάρτη που υπεγράφη η συμφωνία ΕΕ – Τουρίας και κλείσανε οι πόρτες, ξεκίνησαν τα προβλήματα» συνεχίζει ο κύριος Φουτράκης. «Ανοίξανε τρύπες, βγήκανε έξω και δεν ξέρανε που να πάνε σε αναζήτηση τροφής και ό,τι άλλο ψάχνανε. Τότε δεν υπήρχαν λεωφορεία, όπως τώρα, που τους πάνε στη χώρα, δεν υπήρχε τίποτα. Μπήκαν λοιπόν στα χωράφια κι έπαιρναν πορτοκάλια, μανταρίνια, κρεμμύδια, σκόρδα, κουκιά που είχαν σπείρει οι άνθρωποι. Καταστράφηκαν τα πάντα. Αφού περνούσαν 500 άνθρωποι εδώ πέρα, ένα να πάρει ο καθένας, τελείωσε το πράγμα. Φέτος δεν έχει σπείρει κανένας και αυτό που προσωπικά με στεναχωρεί περισσότερο είναι ότι υπάρχουν κάτοικοι που δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος».
Σύμφωνα με αστυνομικούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και συνομίλησε το NEWS247, στο νησί παρατηρήθηκε μια αύξηση της παραβατικότητα τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο Χαλκειός η παραβατικότητα αυτή αφορούσε κυρίως σε μικροκλοπές ειδών υγιεινής από σπίτια ή ζαρζαβατικών από χωράφια. «Η τοπική κοινωνία ενοχλήθηκε με το σκεπτικό ότι "εγώ εδώ είχα την ησυχία μου και εσύ ήρθες να τη διαταράξεις". Και πεινασμένος να είσαι δεν θα σου πω "καλώς ήρθες να μου σπάσεις την πόρτα"».
Αυτή ακριβώς την ενόχληση ήρθαν να εκμεταλλευτούν τα μέλη της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με τα όσα περιέγραψε στο NEWS247 o πρόεδρος του χωριού Χαλκειός. «Οι κάτοικοι ζητούσαν να γίνει ομάδα περιφρούρησης. Λέω να κάνουμε συνέλευση να δούμε πώς θα το κάνουμε. Πάω σε μια αίθουσα όπου μαζεύονται συγχωριανοί και μαζεύονται και μέλη της Χρυσής Αυγής. Στην αρχή της συζήτησής μου λέω, "εγώ εδώ πέρα ήρθα για να μιλήσω με τους χωριανούς πώς θα κάνουμε την ομάδα περιφρούρησης, δεν μιλάω με αυτούς". Φύγανε εκείνη την ώρα αλλά κάποιοι χωριανοί αντέδρασαν. Αυτοί οι άνθρωποι λέει "έχουν πείρα, εμείς τους θέλουμε, ποιος είσαι εσύ που θα τους διώξεις". Τελικά την κάνανε την ομάδα περιφρούρησης με τους Χρυσαυγίτες. Εγώ δεν πάω μαζί τους. Βγαίνω μόνος μου κάθε απόγευμα, θέλω να έχω τα μάτια μου εκεί και να ξέρω τι συμβαίνει διότι πολλά ακούγονται. Για να καταλάβεις, Μεγάλη Παρασκευή δεν πήγα στην Εκκλησία, επειδή ήταν μέρες που ακουγόντουσαν διάφορα και καθόμουν εκεί να δω τι συμβαίνει. Ε, τίποτα δεν συνέβη. Γιατί πολλά γίνανε να ξέρεις από δικούς μας και λέγανε ότι τα κάνανε πρόσφυγες...»
Ο κύριος Φουτράκης εκφράζει την προσωπική εκτίμηση ότι πολλές πολιτικές δυνάμεις σέρνονται ανεύθυνα στη Χρυσή Αυγή διότι θεωρούν ότι αυτό είναι το σκαλοπάτι για την ανατροπή της Κυβέρνησης. Από όλα όσα συζητάμε ωστόσο, θεωρεί πιο σημαντική την ίδια την ανυπαρξία της Κυβέρνησης στη διαχείριση του προβλήματος. «Δεν είναι δυνατόν να περνάς την πόρτα και ο φύλακας να μην ελέγχει ποιος μπαίνει ποιος βγαίνει. Η αστυνομία λέει δεν έχει κόσμο. Μα δεν έχουν καν μια ενδοεπικοινωνία να ειδοποιήσουν αν συμβεί κάτι έκτακτο. Αν πάρει μια φωτιά εκεί μέσα, δουλεύουν 200 άτομα, μένουν άλλα 1000, να μην φωνάξεις “παιδιά όλοι στην έξοδο”; Δεν θέλω να κινδυνολογώ αλλά κάποια στιγμή θα γίνει το κακό. Και μετά βλέπεις τον κόσμο να γκρινιάζει για τις ΜΚΟ. Δεν έχουν μπει εκεί μέσα να δουν ότι μόνο οι ΜΚΟ τους δίνουν ένα μπουκάλι νερό. Οι ΜΚΟ τους δίνουν νερό, τους δίνουν φάρμακα, αφού το κράτος δεν το κάνει. Δεν έχουν βάλει έναν διοικητή εκεί μέσα, κάθε εβδομάδα αλλάζει, δεν ξέρω αν τον γνώρισες, ένα ψηλό παιδί, ήρθε την περασμένη εβδομάδα και του λέω "πότε φεύγεις;", μου λέει "την Παρασκευή", του λέω "θα ‘ρθω να μιλήσουμε", ε δεν πήγα, τι να πάω να κάνω; Δευτέρα θα πάω να δω ποιος καινούριος ήρθε. Δεν μπορείς να ορίσεις έναν συντονιστή; Για την πιο απλή απόφαση δεν αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη. Ξέρεις πόσα χαρτιά τους έχω περάσει εκεί πέρα μέσα; Από τον έναν περνάνε στον άλλον. Έτυχα σε περίπτωση που έτρεχαν δυο βρύσες και δεν μπορούσε να πάρει απόφαση να φωνάξει έναν υδραυλικό να τις φτιάξει. Φώναξε έναν από τη Νορβηγική ΜΚΟ, που είναι η πιο δραστήρια εκεί μέσα, να φωνάξει υδραυλικό να τον πληρώσει. Πόσο στοιχίζει να αλλάξεις μια βρύση; Δέκα ευρώ; Ας τους δώσουν ένα κονδύλι για ζημιές να το διαχειριστούν. Δηλαδή πρέπει να πάρεις τον υπουργό ή τον γενικό γραμματέα για να πάρεις άδεια να αλλάξεις δυο βρύσες ή ένα καζανάκι; Δεν λειτουργεί το σύστημα έτσι. Και λέει "θα κάνω άλλο καταυλισμό". Mα πως; Αφού δεν έχεις πείσει! Αν γινόταν αυτός ο καταυλισμός σωστά, με την περιφρούρησή του, με την καλή λειτουργία του, θα ήταν διαφορετική η στάση του κόσμου».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.