30.10.2014 22:45

Ολοταχώς για οργανισμό τουρισμού [ΒΙΝΤΕΟ]

Κατ’ αρχήν αλλαγή πορείας αποφάσισε στην πρώτη της συνεδρίαση η Δημοτική Επιτροπή Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής

Με την ανάλυση των ήδη γνωστών στοιχείων των αφίξεων από Τουρκία κι Ευρώπη ξεκίνησε την πρώτη της συνεδρίαση υπό την προεδρεία του αντιδημάρχου Δημήτρη Καράλη η Δημοτική Επιτροπή Τουριστικής Προβολής για να καταλήξει λίγες ώρες αργότερα στο αυτονόητο, ότι ο Τουρισμός της Χίου πρέπει αφενός να αποκτήσει ταυτότητα, αφετέρου ότι δεν μπορεί να εξαρτάται αποκλειστικά από τις αφίξεις των Τούρκων.

Οι αριθμοί

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ναι μεν οι αφίξεις από την Τουρκία αγγίζουν το νούμερο των 56.978 επισκεπτών όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και στις αφίξεις τουριστών με πτήσεις τσάρτερ από την Ευρώπη που έφθασαν για φέτος μόλις τους 8.152 όταν το 2013 ήταν 8.830.

Στα ήδη χαμηλά νούμερα ήρθε να προστεθεί κι η πρόβλεψη του προέδρου των Ξενοδόχων Χίου Π. Φεγγουδάκη που προέβλεψε επιπλέον πτώση από την Ευρώπη -10%, σημειώνοντας ότι για το 2015 η Χίος θα προσελκύσει μόλις 7 έως 7.500 επισκέπτες από την Ευρωπαϊκή επικράτεια.

Μάλιστα σε μία πρώτη οριοθέτηση των αγορών στις οποίες πρέπει να στραφεί η Χίος σημείωσε ότι Ιρλανδία, Αυστρία και Τουρκία θα πρέπει να αποτελέσουν τις χώρες στόχους για την επόμενη σεζόν.

 

Οι τοποθετήσεις

Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων δεν ήταν λίγοι αυτοί που έθιξαν το ζήτημα της αποτελεσματικότητας της συμμετοχής του Δήμου στις διάφορες εκθέσεις ανά τον κόσμο, ζητώντας να υπάρξει μέτρηση τόσο ποσοτική όσο και ποιοτική.

Για το συγκεκριμένο θέμα πρώτος έκανε αναφορά ο επαγγελματίας Κ. Μωράκης που τόνισε ότι θα πρέπει να μπορεί ο Δήμος να έχει εικόνα μέχρι και του τελευταίου ευρώ που δαπανάται για τον τουρισμό. Μάλιστα πρότεινε την κατάρτιση 5ετούς και 10ετους επιχειρησιακού πλάνου ώστε μέσα από αυτά να τίθενται στόχοι και να υλοποιούνται.

Στη συνεργασία της Χίου με την αντίπερα όχθη του Αιγαίου αναφέρθηκε ο πρόεδρος των Ενοικιαζομένων Δωματίων Χίου Δ. Κυτριλάκης παρατηρώντας ότι στο παρελθόν η Χίος προσπάθησε να αποτελέσει προορισμό πακέτου για τους οικονομικά επιφανείς Τούρκους που επισκέπτονται τα παράλια αλλά το εγχείρημα απέτυχε.

Στην ευρύτερη έννοια του τουρισμού στάθηκε στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της «Χιακής Συμπολιτείας» κι απόφοιτος του μεταπτυχιακού Τμήματος του Παν. Αιγαίου Δ. Αντώνογλου λέγοντας ότι η αντίληψη του τουρισμού μόνο ως προβολή δείχνει την αδυναμία της Χίου να αντιληφθεί την πολυπλοκότητα του φαινομένου.

Στην έννοια της στοχοθεσίας του τουριστικού προϊόντος της Χίου εστίασε η σύμβουλος της Χιακής Συμπολιτείας Δ. Τσαρδάκα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κοινωνία είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει τι είδους μοντέλο τουρισμού έχει ανάγκη. Είπε μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια έχει χαθεί ο στόχος που είναι ο ποιοτικός τουρισμός από την Ευρώπη και πρότεινε τη σύσταση ομάδων εργασίας κάτι που τελικά αποφασίστηκε ομόφωνα λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης.

Ενημερωμένη και με πλήρη στοιχεία για τις παρατηρήσεις των επισκεπτών της Χίου εμφανίστηκε ενώπιον της επιτροπής η υπεύθυνη τουρισμού της Περιφέρειας Μ. Κόβα υπογραμμίζοντας ότι οι περισσότεροι εστιάζουν τόσο στο θέμα της εξυπηρέτησης όσο και στο ζήτημα των μετακινήσεων με τα Μ.Μ.Μ. του νησιού.

Ιδιαίτερα καυστικός με τη σειρά του ήταν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γ. Ξενάκης που μιλώντας έκανε λόγο για προχειρότητα μέχρι σήμερα από φορείς κι επαγγελματίες, κάτι που όπως είπε δεν τιμά κανέναν.  Πρότεινε δε, τη δημιουργία ταμείου που θα συνεισφέρουν όλοι και θα ανταποκρίνεται στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό.

Για την ανάγκη δημιουργίας Ιδιωτικού φορέα Τουρισμού, κάτι που μετά από χρόνια αναγνωρίστηκε από το σύνολο των παριστάμενων, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος Ν. Γεωργούλης λέγοντας ότι βασική προτεραιότητα της Επιτροπής πρέπει να είναι η εκπλήρωση δύο στόχων.

Πρώτον την καθιέρωση της τουριστικής συνείδησης και δεύτερον τη μετεξέλιξη της Επιτροπής σε Ιδιωτικό φορέα Τουρισμού κατά τα πρότυπα της Λέσβου.

Επέμειναν στα γνωστά

Την απορία των παριστάμενων προκάλεσαν τα λεγόμενα των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου που εκπροσωπήθηκε από τις κ.κ. Δαμίγου και Τώρα που παρά το γεγονός ότι ήταν σαφές ότι το μοντέλο των προηγούμενων χρόνων δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα επέμειναν στην εφαρμογή του κάνοντας μάλιστα λόγο και για επικαιροποιήσεις εγχειρημάτων προηγούμενων ετών.

Οι υποεπιτροπές

Ως πρώτο βήμα για τη χάραξη νέας στρατηγικής στο κεφαλαιώδες ζήτημα του Τουρισμού τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν ομόφωνα να συστήσουν ομάδες εργασίες με τον τίτλο «υποεπιτροπές». Η κάθε υποεπιτροπή θα έχει συγκεκριμένο αντικείμενο και θα συνεδριάζει κάθε μήνα μία φορά με τη βασική προϋπόθεση ότι τα μέλη της θα βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία.

Έτσι αποφασίστηκαν οι εξής ομάδες:

Διαχείρισης προορισμού, Τουριστικού προϊόντος και τουριστικής προβολής, Καταγραφής κι επεξεργασίας στοιχείων και Πωλήσεων και νέων αγορών. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ