30.7.2015 15:42

Περικοπές και στις ξαπλώστρες

ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΟΙ ΧΙΩΤΕΣ ΕΝΩ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Απλωτές σε θολά νερά λόγω της οικονομικής κατάστασης κάνουν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες του νησιού. Στην ήδη πτωτική τουριστική κίνηση από Ευρωπαίους, λόγω της μείωσης του αριθμού των τσάρτερ που προσεγγίζουν το νησί, ήρθε να προστεθεί ο έλεγχος κεφαλαίων και η αβέβαιη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Τα capital controlsέχουν αλλάξει τις επιλογές των λουόμενων και σε επίπεδο περιοχών αλλά και σε επίπεδο κατανάλωσης. Έτσι, οι απομακρυσμένες παραλίες, μαζεύουν όλο τον κόσμο Σάββατο και Κυριακή ενώ εκείνες που βρίσκονται σε μικρότερη χιλιομετρική απόσταση από την πόλη συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο όγκο των λουόμενων καθημερινά.

Μεταβολές παρουσιάζονται όμως και στην κατανάλωση αναψυκτικών, ποτών, στην ενοικίαση ξαπλωστρών κ.λπ με τα έξοδα να έχουν περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται.

Στο σύνολο τους οι επαγγελματίες μιλούν για τη χειρότερη τουριστική περίοδο των τελευταίων χρόνων την οποία καλείται να διασώσει όπως- όπως ο Αύγουστος και η άφιξη των Χιωτών ομογενών.

 

Viri CARPE DIEM

Κατά 40% περίπου μειωμένη, είναι η κίνηση στο Βίρι, σε ένα από τα πιο in beach barτου καλοκαιριού. Όπως εξήγησε στον «π» ο Θ. Βούτσης υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στην προσέλευση του κόσμου αλά και στην κατανάλωση σε σχέση με πέρσι. «Περιορίζονται λόγω της χιλιομετρικής απόστασης και της κατανάλωσης βενζίνης κι από κει και πέρα περιορίζουν και την κατανάλωση στον καφέ ή στο φαγητό.».Οι γηγενείς είναι εκείνοι που επισκέπτονται τις παραλίες κυρίως και λιγότερο επισκέπτες από Αθήνα και από Αμερική, ενώ οι τουρίστες είναι... δακτυλοδεικτούμενοι.

 

Splash

Η παραλία της Αγίας Φωτιάς είναι πιο προσιτή για τον περισσότερο κόσμο κι έτσι ακολουθώντας τη λογική που λέει «όσο πιο κοντά τόσο πιο καλά» στο splash οι θαμώνες έχουν γίνει περισσότεροι φέτος.

Πέρα από τη χιλιομετρική απόσταση ο Μ. Μίχαλος επισημαίνει ότι οι αφίξεις των ομογενών έχουν συμβάλει θετικά στην άνοδο της επισκεψιμότητας  στην παραλία της Αγ. Φωτιάς και κατ’ επέκταση και στο Splash ενώ η εικόνα είναι αντιστρόφως ανάλογη σε ότι αφορά τους Ευρωπαίους τουρίστες. “Κόπηκε το τσάρτερ με τους Ολλανδούς που έρχονταν στην παραλία της Αγ. Φωτιάς και οι Νορβηγοί έρχονται μέσω Μυτιλήνης, οπότε είναι τόσο μικρός ο αριθμός τους που περνά σχεδόν απαρατήρητος» σχολιάζει.

 

AMMOS

 Κυριακάτικος προορισμός έχει γίνει η Κώμη, άντε κι ένα Σάββατο για εκείνους που δεν δουλεύουν με αποτέλεσμα η κίνηση στην παραλία να έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. «Η κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά. Είναι πολύ πιο πεσμένα  τα πράγματα, δεν έχει έρθει πολύς κόσμος και γενικά είναι πιο ήσυχα φέτος όλη την εβδομάδα με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα. Παίζει σημαντικό ρόλο η ψυχολογία στην κατανάλωση κι με όλο αυτό το σκηνικό το τελευταίο διάστημα κανείς δεν είχε όρεξη και χρήματα για τίποτα. Τον Αύγουστο ελπίζουμε ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα. Όσο όμως τα εισιτήρια για να έρθει κάποιος στο νησί είναι πανάκριβα, τόσο δεν μπορούμε να περιμένουμε σε αύξηση του τουρισμού, ειδικά του εσωτερικού τουρισμού», δήλωσε στον «π» ο Μ.Γεωργαλάς.

 

Αλάτι και πιπέρι

Στον Καρφά οι ξαπλώστρες είναι δωρεάν η παραλία έχει κίνηση αλλά γενικότερα οι επαγγελματίες έχουν πεσμένες εισπράξεις τουλάχιστον κατά ένα 60% σε σχέση με πέρσι. «Στον Καρφά γενικότερα δεν βλέπουμε πολλούς τουρίστες, οι ξενοδόχοι λένε ότι δεν έχουν ακυρώσεις αλλά εμείς βλέπουμε πολύ λιγότερους τουρίστες» λέει στον «π» ο Δ. Στρατάκης που τα βάζει γενικότερα με την απουσία πολιτικής στο θέμα του τουρισμού αλλά και με τη στασιμότητα σε σχέση με την επέκταση του αεροδρομίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ