2.5.2024 10:27

Περισσότερο οργανωμένος και με επιπλέον ασφάλεια ο φετινός ρουκετοπόλεμος (Video- Pics)

Από τις 19:30 η διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων - Πυροσβεστήρες σε όλα τα συνεργεία και επιπλέον βρύσες στις εκκλησίες

Όλα έτοιμα όπως όλα δείχνουν είναι για τη φετινή διεξαγωγή του εθίμου του ρουκετοπόλεμου, με χιλιάδες επισκέπτες να συρρέουν στη Χίο προκειμένου να παρακολουθήσουν το μοναδικό Βρονταδούσικο έθιμο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Φέτος, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ομηρούπολης Πέτρο Μαθιούδη, ο σχεδιασμός έγινε από την αρχή ενώ αντικαταστάθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους, τα σύρματα με τα οποία καλύπτονται τα σπίτια και οι ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής.

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τα μέτρα και η διεξαγωγή

Ως προς τη διεξαγωγή του εθίμου, οι δρόμοι για τους επισκέπτες θα κλείσουν στις 19:30, με την κυκλοφορία να διεξάγεται αποκλειστικά για τους μόνιμους κατοίκους.

Στόχος, εξήγησε ο κ. Μαθιούδης, είναι οι δρόμοι να είναι ανοιχτοί ώστε να μπορούν να περνάνε ανεμπόδιστα τα οχήματα έκτακτης ανάγκης όπως η Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, πέραν των χορτοκοπών στα χωράφια πέριξ των δύο ενοριών, θα τοποθετηθούν επιπλέον βρύσες έξω από τις εκκλησίες ενώ ο Δήμος θα διαθέσει πυροσβεστήρες σε όσους επιθυμούν να τους παραλάβουν για χρήση στα σημεία ρίψης ρουκετών.

Ως προς την προσέλευση των πιστών, τα συνεργεία θα πραγματοποιήσουν παύσεις ρίψεων στις 10:45 και λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα ώστε οι πιστοί να προσέλθουν και να αποχωρήσουν από τις εκκλησίες με ασφάλεια.

Η επόμενη ημέρα

Ερωτώμενος για την επομένη του εθίμου, ο αντιδήμαρχος επεσήμανε ότι η απομάκρυνση των ρουκετόξυλων θα γίνει από το ίδιο βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με στόχο τον όσο το δυνατόν αμεσότερο καθαρισμό των ενοριών και των δρόμων ενώ η καταγραφή τυχόν ζημιών σε σπίτια θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη Νέα Τρίτη.

Να σημειωθεί πάντως ότι, ο μεγαλύτερο φόβος αφορά κυρίως στην περιοχή του Αίπους για πυρκαγιές από «αδέσποτες ρουκέτες» και βεγγαλικά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ