11.3.2015 17:23

Πετάμε νερό και εκατομμύρια

- ΕΚΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΕΥΑΝ ΧΙΟΥ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΤΟ ΣΑΡΑΠΙΟ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ... «ΑΜΑΡΤΩΛΟ» ΕΡΓΟ

Οι ποσότητες νερού που έχουν πέσει στο νησί από το φθινόπωρο μέχρι και σήμερα είναι πρωτόγνωρες ακόμη και για εκείνους που παρακολουθούν την εξέλιξη των βροχοπτώσεων τα τελευταία 25 χρόνια.

Ευλογημένα νερά από τη μία, χωρίς όμως καμία άλλη χρηστικότητα και ωφέλεια  αναφορικά με την περισυλλογή τους, τη διαχείριση και την ανάγκη δημιουργίας υδρευτικών αποθεμάτων.

Ο κύκλος των λανθασμένων πρωτοβουλιών του παρελθόντος είναι μακρύς. Αν γυρίσει πίσω κάποιος για να δει τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν τα τελευταία 15 χρόνια, εύκολα μπορεί να καταλάβει ότι από όσα προβλέπονταν μόνο το φράγμα Κατράρη μπορεί να αντεπεξέλθει σύντομα στην κάλυψη των αναγκών για άρδευση των νότιων περιοχών της Χίου, γεγονός που ενδεχομένα να προκαλέσει ανακούφιση στις γεωτρήσεις και τα πηγάδια της περιοχής.  Οτιδήποτε άλλο μελετήθηκε, εγκρίθηκε και προχώρησε, προκάλεσε τεράστιες οικονομικές πληγές χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Οι αστοχίες

  1. Χαρακτηριστική αστοχία υδρευτικού έργου αποτέλεσε το φράγμα στον Αγ. Αρτέμιο που από την πρώτη στιγμή που δέχθηκε νερό το έργο λειτούργησε αναποτελεσματικά με την μεμβράνη του να παρουσιάζει συνεχόμενη διαρροή. Λίγες εβδομάδες μετά την πρώτη αστοχία, το έργο εγκαταλείφθηκε οριστικά παρά το γεγονός ότι είχε γίνει με δαπάνες του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ».
  2. Το φράγμα Κόρης Γεφύρι, αν και έχει απορροφήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ακόμη και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί, αφήνοντας να χάνονται εκατομμύρια ποσότητες νερού.
  3. Το φράγμα στο Σαραπιό. Οι ελπίδες ότι εκεί θα κατέληγαν οι ποσότητες νερού της Ρήνας και του Δελφινιού εξανεμίστηκαν όταν αποδείχθηκε πρακτικά ότι το έργο αφενός είναι ασύμφορο, αφετέρου ξοδεύτηκαν τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια ευρώ για απαλλοτριώσεις παντελώς άχρηστων ιδιοκτησιών χωρίς τελικά να μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο σχεδιασμό. Για το έργο ακόμη και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Χίου Απ. Τζιώτης αναφέρεται με απαξιωτικά λόγια, χαρακτηρίζοντας το «αμαρτωλό» και εκτός προτεραιοτήτων της ΔΕΥΑΝ Χίου στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που συντάσσεται.

Πολλές άλλες μικρότερες και μεγαλύτερες παρεμβάσεις έχουν αποδειχθεί προβληματικές ή άλλες δεν έχουν καν ξεκινήσει. Το φράγμα στον Κακό Ποταμό ουδέποτε ξεκίνησε να υλοποιείται, η λιμνοδεξαμενή των Καμποχώρων παραμένει σχεδόν... αφανής, η λινοδεξαμένη του Αίπους παρά τα εκατομμύρια που κόστισε έχει εγκαταλειφθεί και όπως αποδεικνύεται στην πράξη η υδρευτική πολιτική ουδέποτε έλαβε χαρακτηριστικά επείγουσας κατάστασης ώστε να «πατήσει» πάνω σε μια κοινά αποδεκτή εφαρμογή.

Μόνο ο Κατράρης, τα άλλα τέλειωσαν!

Όπως εξηγεί στον «π» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χίου Απ. Τζιώτης, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που έχει συνταχθεί από την εταιρία και βρίσκεται στα χέρια του Αντ. Μήλια για έλεγχο, έχει αφήσει πίσω του αρκετά από τα έργα για τα οποία δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπάρχει τελικά χρήση. «Η προσοχή μας είναι στραμμένη στον Κατράρη που σχεδόν έχει ξεχειλίσει. Από εκεί είμαστε έτοιμοι μέσα στο μήνα να δώσουμε νερό σε Καλαμωτή, Βουνό, Κοινή, Πατρικά και αλλού, ενώ από τη γεώτρηση της Στεναχώνης θα πάρουν τα νότια χωριά Πυργί, Βέσσα, Ολύμποι και άλλα. Μόνο πρόβλημα στη διαδικασία είναι ότι ο Κατράρης δεν έχει παραληφθεί ως έργο. Πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα γιατί είμαστε έτοιμοι και μας έχει μπλοκάρει η Περιφέρεια. Είμαστε σε επικοινωνία με τον κ. Κάρματζη για να προχωρήσουμε. Από κει και πέρα, ούτε Σαραπιό, ούτε Αίπος, ούτε κάτι άλλο υπάρχει στον άμεσο σχεδιασμό. Αυτά τέλειωσαν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πάντως για την ιστορία, ο μηχανολογικός εξοπλισμός της λιμνοδεξαμενής του Αίπους έχει ήδη μεταφερθεί στην Καλαμωτή και χρησιμοποιείται, όπως και μια σειρά από άλλα μηχανήματα και εξαρτήματα που έχουν απομακρυνθεί από ταχυδιυλιστήρια που δεν λειτουργούν. 

Ποτίζεται η γη όχι και οι κάτοικοι

Στο περιληπτικό πλαίσιο που περιγράφουμε παραπάνω, το νησί χάνει εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που δεν μπορεί να συγκρατήσει σε κάποιο από τα έργα που εξαγγέλθηκαν, πληρώθηκαν εν μέρη και δεν λειτούργησαν ποτέ ή δεν ξεκίνησαν ποτέ. Τα λάθη πληρώνονται. Και στη Χίο ειδικά, πληρώθηκαν με δεκάδες πιστώσεις που μάλλον τις πήρε το ποτάμι.... 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ