12.10.2016 22:14

Πιάστηκαν… αδιάβαστοι

• ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Η ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία της Χίου μονοπώλησε τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο κτίριο του 3ου- 8ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, εξετάζοντας μεταξύ άλλων τη δημιουργία τμημάτων εκπαίδευσης για τα παιδιά των προσφύγων που διαμένουν στη Χίο.

Η έλλειψη σοβαρής και αξιόπιστης πληροφόρησης αλλά και η χαλαρότητα του προεδρείου που επέτρεψε τη συζήτηση την ευρύτερη συζήτηση για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, είχαν σαν αποτέλεσμα πολλές φορές να σημειωθούν εντάσεις στην αίθουσα με αποκορύφωμα τον προπηλακισμό του προέδρου της ΕΛΜΕ Χίου Στ. Σταυρινούδη από γονέα που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση.

Στην τρίωρη περίπου συνεδρίαση, έγινε αντιληπτό με κάθε τρόπο ότι η απουσία του κράτους, κυρίως στο θέμα της υπεύθυνης ενημέρωσης αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα αναπαραγωγής «ειδήσεων» που ουδεμία επαφή έχουν με την πραγματικότητα, αφήνοντας έτσι χώρο σε ακραίες φωνές.

 

«Δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης»

Εξ αρχής διαφωτιστική υπήρξε η ομιλία του Αστυνομικού και Γονέα Γιώργου Αμέντα, που μοιραζόμενος την εμπειρία του από την ανάμειξή του στη διαχείριση του μεταναστευτικού συνέστησε ψυχραιμία και συναίνεση «ώστε να επιτευχθεί το μίνιμουμ της επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων του νησιού».

«Ας προσέχουμε αυτά που λέμε. Η λέξη «ρατσισμός» έχει μπει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο τα τελευταία δύο χρόνια που με μεγάλη ευκολία βγάζουμε συμπεράσματα και χαρακτηρίζουμε τον άλλον», επεσήμανε προσθέτοντας ότι επειδή τα νησιά μας είναι «τράνζιτ» δεν τίθεται θέμα μόνιμης παρουσίας προσφύγων και μεταναστών.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι εκτός θέματος τοποθετήσεις όπως αυτή του εκπροσώπου των γονέων του ΓΕ.Λ. Βροντάδου Μ. Κισσάνη που έκανε λόγο για προσπάθεια ισλαμοποίησης της Ελλάδας, αλλοίωσης του πληθυσμού της, καθώς και αποκαθήλωσης του σημείου του σταυρού από τα σχολεία.

Δικαιολόγησε μάλιστα την πρόεδρο του Συλλόγου του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, λέγοντας ότι η πράξη της, να μοιράσει ερωτηματολόγιο στα παιδιά προκειμένου να τα μεταφέρουν στους γονείς τους, ήταν απλά ένας τρόπος να δει την άποψή τους για το θέμα.

 

Οι αντικρουόμενες απόψεις

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης έγινε αντιληπτή με κάθε τρόπο η διαφορά απόψεων μεταξύ των γονέων κυρίως στο ζήτημα του χώρου της ενδεχόμενης λειτουργίας των τμημάτων ένταξης, καθώς οι μισοί ζητούσαν την λειτουργία των τμημάτων εκπαίδευσης εντός των χώρων φιλοξενίας και άλλοι υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους στην ισότιμη μόρφωση με τα υπόλοιπα παιδιά του νησιού.

«Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη μόρφωση, η μάθηση φυσικά και πρέπει να γίνεται μέσα στα σχολεία. Αν το δούμε και από θρησκευτικής άποψης έτσι μας έχει πλάσει ο Θεός, διαφορετικούς», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του 2ου Λυκείου της Χίου και Δημοσιογράφος Θοδωρής Πυλιώτης.

Διαφωτιστική υπήρξε και η τοποθέτηση της Ελένης Κοτσάτου από το 1ο Δημοτικό σχολείο Χίου που επεσήμανε ότι η παραβατική συμπεριφορά δεν είναι μόνο θέμα χαρακτήρα αλλά συνθηκών και περιβάλλοντος. «Όταν στερούνται των βασικών αγαθών είναι σαφές ότι μπορεί να εκδηλώσουν παραβατική συμπεριφορά ευκολότερα. Είμαστε όμως γονείς και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή πρέπει να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα και να πατάξουμε τον φόβο μας. Να μάθουμε τα παιδιά μας να μη φοβούνται το διαφορετικό», είπε η ίδια καταχειροκροτούμενη.

…και η αντίθετη άποψη

Από την άλλη δεν ήταν λίγες εκείνες οι τοποθετήσεις που επεσήμαναν ότι τα παιδιά των κατοίκων της Χίου δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τα παιδιά των μεταναστών για πολλούς και διάφορους λόγους.

«Να κοιτάξουμε γύρω μας και να δούμε τι είδους άνθρωποι έρχονται. Αυτοί έρχονται με τα πανάκριβα κινητά τους, που όλως τυχαίως δεν βρέχονται, αλλά βρέχονται μόνο τα έγγραφά τους. Μπορούν τα δικά τους παιδιά να συμβαδίσουν με τα δικά μας; Οι δάσκαλοί τους βάση νόμου θα είναι Μουσουλμάνοι και θα τους μαθαίνουν πώς να επεκτείνουν τον μουσουλμανισμό», είπε ένας από τους γονιούς για να λάβει την άμεση απάντηση από τον διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Αναστάσιο Κουτσοδόντη ότι η εγκύκλιος του Υπουργείου ορίζει σαφέστατα ότι τα μαθήματα θα γίνονται από αναπληρωτές Έλληνες δασκάλους και καθηγητές.

Τα πνεύματα μάλιστα οξύνθηκαν όταν παρουσιάστηκε έγγραφο που «αποκάλυπτε» τη λειτουργία Τμημάτων Ένταξης στα σχολεία της Χίου, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του προέδρου της ΕΛΜΕ Χίου. «Δεν είναι δυνατόν να διακινούνται τέτοια έγγραφα. Αυτή η εγκύκλιος βγαίνει κάθε χρόνο και αφορά μαθητές από χώρες όπως η Αλβανία, η Ινδία ή η Σερβία. Δεν αφορά τα παιδιά που βρίσκονται στις δομές φιλοξενίας. Έλεος ας σταματήσει αυτή η παραπληροφόρηση», είπε ο κ. Σταυρινούδης.

«Το μαθητικό δυναμικό της Χίου είναι μειωμένο κατά 1.200 παιδιά. Είναι σαν να έχουν κλείσει 6 σχολικές μονάδες. Δεν χωράνε λοιπόν άλλα παιδιά; Σκεφτείτε πόσα παιδιά από την Αλβανία διδάχθηκαν στα σχολεία μας τα προηγούμενα χρόνια», κατέληξε ο ίδιος.

«Κανείς δεν είναι ρατσιστής…»

Τα πνεύματα πάντως ηρέμησαν λίγη ώρα αργότερα οπότε και οι περισσότεροι γονείς είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα. «Κανείς μας δεν είναι ρατσιστής. Η αγάπη για τα παιδιά μας, η θέληση μας να τους παρέχουμε ένα καλύτερο μέλλον μας κάνει να ανησυχούμε», είπαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, εστιάζοντας κυρίως στην ανάγκη ενημέρωσης πρώτον από τον Ιατρικό Σύλλογο και δευτερευόντως από φορείς όπως το Νοσοκομείο για το θέμα του επαρκούς εμβολιασμού των παιδιών που διαμείνουν στις δομές φιλοξενίας.

Τελικά η σχεδόν τρίωρη συνεδρίαση έληξε χωρίς καμία απόφαση, αφού έγινε κατανοητό ότι προς το παρόν το θέμα της λειτουργίας των τμημάτων εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων δεν αφορά στη Χίο.

«Τα παιδιά είναι τα θύματα, ας τα προστατεύσουμε» ήταν η φράση του προέδρου της Ένωσης Γονέων Χίου Γ. Πατεριμού, κηρύσσοντας τη λήξη της συνεδρίασης. 

 

(Σ.Σ.: Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, απαγορεύτηκαν από το προεδρείο, φωτογραφίες και βίντεο για τους δημοσιογράφους)

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ