11.5.2013 12:27

Το ρεπορτάζ άνοιξε τα στόματα

● ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΧΙΟΥ ΑΠΟ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΑΡΚΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ

Σε ομαδικές μηνύσεις προχώρησαν το πρωί του Σαββάτου, δεκάδες ναυτικοί που όπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ του «π» της Παρασκευής έχουν πέσει θύματα απάτης ιδιωτών που έναντι αμοιβής τους υπόσχονταν να μπαρκάρουν άμεσα.

Τα θύματα των φερόμενων ως ναυτιλιακών πρακτόρων στην πλειοψηφία τους είναι άνεργοι ναυτικοί που όπως τόνισαν έψαχναν απεγνωσμένα τρόπο να φύγουν για τη θάλασσα.

«Μας πλησίασε ένας κύριος από τον Βροντάδο. Ο συγκεκριμένος μας είπε ότι αν ψάχνουμε δουλειά μπορεί να μας βοηθήσει γιατί ήξερε δύο άτομα από τις Σέρρες τους Χ.Κ. και Θ.Κ., που έστελναν κόσμο στα καράβια. Γι’ αυτή τη μεσολάβηση μας ζητούσαν 300 ευρώ ενώ με διάφορα τερτίπια μας έφαγαν και άλλα χρήματα. Εγώ έχω δώσει πάνω από 1000 ευρώ στους Χ.Κ. και Θ.Κ.», ανέφερε στον «π» ένα από τα θύματα.

Μάλιστα όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά οι δύο Σερραίοι έφερναν ως πρόσχημα διάφορα αληθοφανή προβλήματα που δήθεν αντιμετώπιζαν οι ναυτιλιακές εταιρίες.

Η πρώτη μάλιστα ένδειξη που οδήγησε τους Χιώτες ναυτικούς να καταλάβουν ότι κάτι δεν πάει καλά ήταν μία εταιρεία φάντασμα που υποσχέθηκαν οι «ναυτιλιακοί πράκτορες» ότι θα έστελναν έναν από αυτούς.

«Παράτησα μέχρι και τη δουλειά μου»

«Είχα δώσει τότε ήδη 650 ευρώ. Μου είπαν ότι θα μπάρκαρα με την εταιρία του Εφοπλιστή Γεωργακόπουλου. Όμως αυτή η εταιρία δεν υπάρχει πουθενά. Μάταια ζητούσα να τη βρω, ζήτησα στοιχεία για την έδρα της και πάλι τίποτα. Μετά αφού τους το είπα μου υποσχέθηκαν ότι θα με στείλουν σε άλλο πλοίο. Μάλιστα με επείγον τηλεφώνημα κύριος από τον Βροντάδο είπε ότι από τη Χίο θα φύγω στις 14 Μαϊου. Στις 15 θα έπρεπε να είμαι Αθήνα και στη συνέχεια στις 16 θα έφευγα για Ολλανδία όπου θα ήταν το πλοίο.

Στις 4 Μαΐου δήλωσα παραίτηση από τη δουλειά που κάνω τώρα για να ετοιμαστώ. Όμως και πάλι με άφησαν έκθετο αφού μου το ακύρωσαν με αποτέλεσμα εγώ και η οικογένειά μου να μείνουμε στον αέρα. Στη συνέχεια ήρθε το δημοσίευμα του «π» και όταν τους πήραμε να ζητήσουμε εξηγήσεις κανένας δεν σήκωνε το κινητό και κανένας δεν ήξερε τίποτα. Έτσι συντονιστήκαμε και καταλήξαμε στην ομαδική μήνυση», είπε ένας από τους καταγγέλλοντες.

Ο Βρονταδούσης "μεσολαβητής"

Ιδιαίτερο πάντως ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του Βρονταδούση ιδιώτη ο οποίος αναλάμβανε να «συστήνει» (κατά ακριβή δήλωσή του στον «π») κόσμο στους δύο Σερραίους. Ο ίδιος επισκεπτόμενος χθες τα γραφεία του «π» ανέφερε ότι και οι 2 Σερραίοι είναι απατεώνες όπως φάνηκε στη συνέχεια.

 «Θα τους κάνω και εγώ μήνυση μαζί με τους άλλους . Είναι ανεπίτρεπτο να παίρνουν τα χρήματα του κόσμου. Και εμένα μου είχαν φάει 550 ευρώ. Ήθελα να πάω στον Εισαγγελέα αλλά δεν μπορούσα μόνος μου», είπε. Παρόλα αυτά όταν οι υπόλοιποι ναυτικοί για τους οποίους μεσολάβησε του ζήτησαν το πρωί του Σαββάτου να υπογράψει και εκείνος τη μήνυση αυτός αρνήθηκε λέγοντας ότι δεν ήθελε να μπλεχτεί με αποτέλεσμα τα θύματα να υποβάλλουν μηνυτήρια αναφορά και κατά του ίδιου. Όπως πάντως δήλωσε στον "π" αργότερα κανένας από τους καταγγέλοντες δεν τον ενημέρωσε ότι θα πήγαιναν να καταθέσουν μήνυση στην αστυνομία.

Παρέμβαση του Χιώτη Υπουργού

Οι αποκαλύψεις από το ρεπορτάζ του «π» απασχόλησαν και το γραφείο του Χιώτη Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας που με ανακοίνωσή του σημειώνει τα εξής:

«Με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τον τίτλο «μπάρκο απατηλό;» θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

Α) Πρόσφατα, πολίτης μας έκανε μία γενική, προφορική, αναφορά σε θέμα που αναφέρετε και στο δημοσίευμά σας.

Β) Είναι προφανές ότι το θέμα αφορά στη δικαιοσύνη στην οποία και θα πρέπει να απευθυνθούν όσοι εξαπατήθηκαν.

Γ) Σημειώνουμε ότι σε κάθε περίπτωση στερείται νομιμότητας η «παροχή υπηρεσιών για εξεύρεση μπάρκου έναντι αμοιβής».

Δ) Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου (άρθρα 21 και 23) προβλέφθηκαν:

1. Γραφείο Σταδιοδρομίας που υπάγεται στη διεύθυνση Ναυτικής Εκπαίδευσης προκειμένου οι απόφοιτοι των ΑΕΝ να διευκολύνονται στην εξεύρεση μπάρκου, αλλά και να ενημερώνονται υπεύθυνα. Το Γραφείο Σταδιοδρομίας είναι υπό υλοποίηση και με τον οργανισμό του ΥΝΑ που πρόκειται να θεσμοθετηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του.

2. Αυξήθηκε ο αριθμός των πλοίων στα οποία μπορούν να πραγματοποιήσουν τα εκπαιδευτικά ταξίδια οι σπουδαστές των ΑΕΝ, καθώς πλέον περιλαμβάνονται όλα τα ελληνόκτητα πλοία και όχι μόνο όσα φέρουν ελληνική σημαία, ενώ ταυτόχρονα προβλέφθηκαν πρόστιμα (2.500 € ανά θέση) για όσες εταιρίες δεν θα εφαρμόσουν το νόμο».

Η υπόθεση πάντως έφθασε μέσω του γραφείου του Κ. Μουσουρούλη στον Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά ο οποίος όμως συνέστησε τη διενέργεια ελέγχου από την οικεία Αστυνομική Διεύθυνση αφού η περίπτωση αφορά καθαρή απάτη από ιδιώτη σε ιδιώτη.

Σε κάθε περίπτωση από τη Δευτέρα αναμένονται ακόμα 10 καταθέσεις θυμάτων στην Ασφάλεια Χίου. Έτσι η Αστυνομία μετά την ολοκλήρωση της μήνυσης θα αποστείλει το φάκελο στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου ζητώντας παράλληλα την άρση απορρήτου των επικοινωνιών για τους 2 Σερραίους Θ.Κ και Χ.Κ., αλλά και τον Αθηναίο Ι.Δ. που έπαιρνε τους φακέλους των χρημάτων.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ