6.10.2014 15:41

Στα Μεστά τα φορτηγά και οχηματαγωγά πλοία

Ο ΕΝΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΚΑΙ ΝΤΑΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ

Τα κάστανα από τη φωτιά φαίνεται αποφασισμένος να βγάλει ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου βάζοντας τις προϋποθέσεις και τις βάσεις ώστε σε ένα μήνα από τώρα το λιμάνια των Μεστών επιτέλους να λειτουργήσει ως λιμάνι, σε πρώτο στάδιο για τα τσιμεντάδικα και αμέσως μετά για τα φορτηγά και οχηματαγωγά πλοία.

Η λάθος διατύπωση

 Μία λάθος διατύπωση στην απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής που χαρακτήριζε το τσιμέντο ως «αδρανές» κι όχι ως «χυτό» φορτίο, ήταν αυτή που τελικά επέτρεψε στις πλοιοκτήτριες εταιρίες των πλοίων που μεταφέρουν τσιμέντο να συνεχίζουν την προσέγγιση στο κεντρικό λιμάνι της Χίου παρά την ομόφωνη απόφαση του Λιμενικού Ταμείου να προσεγγίζουν αποκλειστικά τον Λιμένα Μεστών.

Πίεση από τους κατοίκους της πόλης

Έχοντας πλέον στο πλευρό της την πλειονότητα των κατοίκων και των καταστηματαρχών της οδού Νεωρίων η νέα διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου στο αμέσως επόμενο διάστημα ετοιμάζει την έκδοση πληρέστερης και ορθότερα διατυπωμένης απόφασης η οποία δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο στα τσιμεντάδικα να χρησιμοποιούν το λιμάνι της Χίου και θα τα υποχρεώνει να προσεγγίζουν τη νοτιοδυτική πύλη του νησιού.

Μετά την απαίτηση των κατοίκων και των καταστηματαρχών της οδού Νεωρίων, το Σάββατο ο Σύλλογος Φρουρίου «Ο Άγιος Γεώργιος» απέστειλε έγγραφο τόσο στο Λιμενικό Ταμείο όσο και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου με την οποία αφενός ζητά την διακοπή προσέγγισης των τσιμεντάδικων στον κεντρικό λιμένα για λόγους υγείας αφετέρου την απομάκρυνση των νταλικών από τις χερσαίες εγκαταστάσεις του.

Κίνηση ματ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ ήδη η Λιμενική Επιτροπή εξετάζει την κατάθεση πρότασης στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβρη με την οποία εκτός των φορτηγών πλοίων και τα οχηματαγωγά θα πρέπει υποχρεωτικά να προσεγγίζουν τον Λιμένα Μεστών παρά τις όποιες αντιρρήσεις από τις μεταφορικές εταιρείες.

«Σε ότι αφορά στο κομμάτι των φορτηγών πλοίων αυτά θα απομακρυνθούν άμεσα ακόμα και μέσα στον Οκτώβρη. Στο σκέλος που αφορά στα οχηματαγωγά πλοία έχουμε συμφωνήσει να δοθεί μία παράταση 3-4 μηνών στις μεταφορικές εταιρίες ώστε να προσαρμοστούν αλλά οπωσδήποτε όλοι συνηγορούμε στο ότι από τις αρχές του 2015, φορτηγά, νταλίκες και γενικότερα βαρέα οχήματα θα επιβιβάζονται στο λιμάνι των Μεστών», ανέφερε μέλος της διοίκησης της Λιμενικής Επιτροπής στον «π», σημειώνοντας ότι κατά τη συνεδρίαση του Σ.Α.Σ. το ζήτημα της απομάκρυνσης των φορτηγών και οχηματαγωγών πλοίων από το κεντρικό λιμάνι και η αξιοποίηση των Μεστών θα παρουσιαστούν ως παγχιακό αίτημα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ