2.10.2013 12:21

Στην ΑΕΝ Χίου με βάσεις Πανεπιστημίου

Ξεκινούν σήμερα τα μαθήματα στην ΑΕΝ Χίου για τους 493 συνολικά σπουδαστές της. Οι νεοεισερχόμενοι στην ΑΕΝ Χίου είναι 89 σπουδαστές οι οποίοι πέτυχαν την εισαγωγή τους παρά την κατακόρυφη άνοδο των βάσεων γεγονός που με τη σειρά του σηματοδοτεί και την άνοδο του επιπέδου σπουδών της σχολής.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνεται από τον Διευθυντή της Σχολής Ν. Δανιήλ, « Οι βάσεις των Μηχανικών με το Μηχανογραφικό του Υπ. Παιδείας έφτασαν περίπου τα 10000 μόρια και τα 10100 για τους Πλοιάρχους, όταν για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου τμήμα Ναυτιλίας ήταν 11545 και στα περισσότερα ΤΕΙ 6000 με 7500. Για όσους επιλέγουν την εισαγωγή τους με απολυτήριο  Γενικού Λυκείου οι βάσεις έφτασαν περίπου τα 18400 μόρια για Μηχανικούς και 18600 μόρια για Πλοιάρχους, αυξανόμενες από πέρυσι περί τα 2000 μόρια. Χαρακτηριστικό των φετινών αποτελεσμάτων είναι, ότι φέτος εισήχθη  σπουδαστής στην ΑΕΝ Μηχανικών Χίου με 22580 μόρια και αρκετοί με 18000-19000 μόρια, σημείο που δηλώνει την αύξηση του επιπέδου των νεοεισερχομένων σπουδαστών, αλλά και ότι οι σπουδαστές δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις κατά παράδοση σχολές υψηλών βάσεων και με δεδομένη την σχετικά άμεση επαγγελματική αποκατάσταση».

Ωστόσο, η αυξητική τάση του αριθμού των σπουδαστών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού  δημιουργεί προβληματισμό σχετικα΄με τη δυνατότητα απορρόφησης τους κι εξεύρεσης πλοίου για την πρακτική τους άσκηση που περιλαμβάνεται στον κύκλο σπουδών της σχολής.

Στο παραπάνω συνηγορεί ακόμη το γεγονός ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα εκτός από τη Χίο, όπου δεν υπήρχε καμιά νεοσερχόμενη, στο ναυτικό επάγγελμα δίνουν το παρόν 121 γυναίκες πλοίαρχοι και 20 γυναίκες μηχανικοί.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ