Το φιλί της ζωής υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί μέσω του ΕΣΠΑ στο Κάστρο, μετά την υποβολή για ένταξη και χρηματοδότηση του έργου για την αποκατάσταση και ανάδειξη του οχυρωματικού του τείχους.
Η μελέτη έχει ήδη ολοκληρωθεί, κυρίως από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χίου, αναμένεται η έγκριση της από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και δείχνει να είναι η πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση που έχει γίνει τελευταία στο Κάστρο.
Με προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ δίνεται στο Δήμο Χίου, εφόσον υπάρξει το «πράσινο φως» από το ΚΑΣ, η δυνατότητα να επισκευάσει με ήπιες αρχιτεκτονικές επεμβάσεις τα τείχη, να τα ηλεκτροφωτίσει, να τα αναδείξει και να δώσει ζωή στο Κάστρο, διακαής πόθος για όλες τις δημοτικές αρχές των τελευταίων χρόνων.
Η μελέτη
Όλες οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημειακού χαρακτήρα του φρουρίου θα εκτελεσθούν με απόλυτο σεβασμό στις Αρχές Αναστήλωσης της Χάρτας Βιέννης με στόχο:
α) Να άρουν τις περαιτέρω φθορές στις προσόψεις των τειχισμάτων από τη χρόνια έλλειψη συντήρησης του μνημείου. Να εξασφαλίσουν τα τειχίσματα από μελλοντικές ζημιές και φθορές προερχόμενες από τις περιβαντολλογικές συνθήκες και ιδιαίτερα από τις αιολικές επιδράσεις της θαλάσσιας αύρας.
β) Να διασώσουν τα περίτεχνα μορφολογικά στοιχεία του φρουρίου, όπως τη μαρμάρινη επίστεψη στην κεντρική πύλη του κάστρου, ή τα λίθινα διακοσμητικά περιταίνια στις προσόψεις των τειχισμάτων.
γ) Με τη φωτοτεχνική μελέτη του ειδικού φωτισμού επιδιώκεται η ανάδειξη του μνημειακού χαρακτήρα των τειχισμάτων του κάστρου και ιδιαίτερα της κεντρικής του πύλης (PORTA MAGGIORE).
δ) Τέλος, η αρχιτεκτονική μελέτη έχει στόχο το φρούριο – μνημείο να γίνει πόλος έλξης κάθε επισκέπτη στο Δήμο Χίου.
Το έργο
Το έργο, που θα γίνεται πάντα με την επίβλεψη της Αρχαιολογίας, είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, θα χρειαστεί πολύ χρόνο για την ολοκλήρωση του, χειρωνακτική και με λεπτομέρεια εργασία λόγω του αντικειμένου, με τη χρήση σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού. Θα περιλαμβάνει τον καθαρισμό των τειχών, με την απομάκρυνση των χόρτων και γενικότερα της χλωρίδας, τον καθαρισμό των στοιχείων του τοίχους και την απομάκρυνση άλλων πρόσθετων υλών, την αποκατάσταση κι επισκευή, όπου απαιτείται, και τέλος την αποξήλωση λιθόστρωτων δαπέδων από ακανόνιστους λίθους ή ακανόνιστες πλάκες, χωρίς φθορές και ζημιές, ώστε να δίνεται η δυνατότητα επανάχρησης τους, αφού πρώτα εγκατασταθεί ο ηλεκτροφωτισμός.
Κλειδί η Μενδώνη
Η κατάθεση της μελέτης στο Κ.Α.Σ. συμπίπτει με την παρουσία στη θέση της προέδρου του της γενικής γραμματέως Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. Γνώστης του θέματος εδώ και χρόνια και από τα πρόσωπα που θεωρούν την ανάδειξη του Κάστρου ως από τις κορυφαίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος παρεμβάσεις στο νησί μας, η κ. Μενδώνη μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη σύντομη έγκριση, καθώς τα χρονικά περιθώρια αναμονής για το ΕΣΠΑ δεν μπορούν να πλατειάσουν.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.