31.10.2014 18:43

+ Συν 75% για αυτούς που θα δουλέψουν Κυριακή

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Πληρώνεται ακριβότερα το Κυριακάτικο μεροκάματο κι υπάρχουν κι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ενημερώνει και προειδοποιεί ταυτόχρονα τους εργοδότες με ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο Χίου καλώντας τις αντίστοιχες διευθύνσεις να προβούν σε ελέγχους.


"Το προσωπικό που θα απασχοληθεί νόμιμα κατά την Κυριακή, αμείβεται με το νόμιμο ημερομίσθιο ή το 1/25 του μισθού προσαυξημένο με 75% στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο.         
 Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν την Κυριακή οφείλουν: Α) Σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί επί του νομίμου ημερομισθίου τους. Επιπλέον οφείλουν να χορηγήσουν αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό) σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας. Β) σε όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό οφείλουν προσαύξηση 75% του νομίμου μισθού τους και αναπληρωματική ανάπαυση, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις που υπάγονται τους διατάξεις περί υποχρεωτικής ανάπαυσης την Κυριακή και τους ημέρες αργίας είτε για επιχειρήσεις που δεν υπάγονται τους διατάξεις αυτές.

Ζήτημα καταβολής και του 1/25 του μηνιαίου γεννάται μόνο αν δεν χορηγηθεί συμπληρωματική μέρα ανάπαυσης.
Σε ορισμένες επιχειρήσεις, που ορίζονται από το νόμο, επιτρέπεται η εργασία κατά την Κυριακή. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να δοθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης στον εργαζόμενο μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Προϋπόθεση για να χορηγηθεί ολόκληρη ημέρα αναπληρωματικής αργίας είναι να εργασθεί κατά την Κυριακή άνω των 5 ωρών. Σε περίπτωση που απασχοληθεί λιγότερο από 5 ώρες χορηγούνται αντίστοιχες ώρες ανάπαυσης.

 

Υπενθυμίζουμε δε τους εργοδότες που δεν έχουν καταβάλει το επίδομα αδείας τους εργαζομένους τους να προβούν άμεσα σε αποπληρωμή του καθώς πλησιάζει η περίοδός των Χριστουγέννων και συνεπώς η καταβολή και του Δώρου Χριστουγέννων ως τους 21 Δεκεμβρίου. Τόσο το επίδομα αδείας όσο και το δώρο Χριστουγέννων είναι υποχρεωτικά και η μη καταβολή τους φέρει ποινές από το νόμο.

Καλούμε την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ να προβούν στους ανάλογους ελέγχους".

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ