30.9.2014 8:56

Τέλη Νοεμβρίου η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα

Με επιδίωξη η 5η αξιολόγηση της Ελλάδας από την τρόικα να είναι η τελευταία πράξη της στενής εποπτείας της χώρας από το ΔΝΤ, την ΕΕ και τη ΕΚΤ προσέρχεται σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της 21ης Νοεμβρίου , ώστε να μην χαθεί η δόση του 1,8 δισ. ευρώ του EFSF την οποία η Ελλάδα έχει περιθώριο να εισπράξει μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η τρόικα -η οποία αναγνωρίζει ότι η τρέχουσα αξιολόγηση ενδέχεται να είναι η τελευταία με την οποία ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ κατέρχονται από κοινού για τον έλεγχο της Ελλάδας- αν και αναφέρει μέσω στελεχών της πως οι επαφές στο Παρίσι (3-5 Σεπτεμβρίου) βοήθησαν προκειμένου να εντοπισθούν τα κομβικά ζητήματα, ωστόσο θεωρεί πως η διαπραγμάτευση θα είναι μακρά καθώς θα πρέπει να συναντηθούν όλες οι προϋποθέσεις και να πληρωθούν όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Αν και το δημοσιονομικό κενό του 2015 έχει προβληθεί ως το μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, από την πλευρά της κυβέρνησης αναφέρεται πως το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, αλλά και άλλες εκκρεμείς διαρθρωτικές παρεμβάσεις αποτελούν μεγαλύτερη «πρόκληση».

Η τρόικα επιμένει, ωστόσο, στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και θεωρεί πως για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα απαιτηθεί πρόσθετη εξοικονόμηση ύψους 2 δισ. ευρώ. Αναφορικά με το χρηματοδοτικό κενό του 2015, το οποίο η τρόικα υπολογίζει στα 12 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση καθησυχάζει ότι μπορεί να καλυφθεί.

Οι σημερινές επαφές

Η πρώτη συνάντηση που θα έχει σήμερα στις 11.30 το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης με τους Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) θα εστιάσει στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2014 και στα βασικά μεγέθη του προσχεδίου Προϋπολογισμού 2015.

Στις 3 το μεσημέρι η τρόικα θα συναντηθεί στο υπουργείο Οικονομικών και με τον υπουργό Υγείας Μ. Βορίδη με τον οποίο θα εξετάσουν ζητήματα σχετικά με τις δαπάνες υγείας.

Παράλληλα με την διαπραγμάτευση των επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας με τα κυβερνητικά στελέχη, τα τεχνικά κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα μετέχουν σε διευρυμένη συνάντηση με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης. Σε αυτή θα εξετασθούν οι επιπτώσεις που θα έχει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα η μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από το 2016, η ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια , αλλά και ο αυξημένος εποπτικός ρόλος του ΤΧΣ στην επιτήρηση των καθυστερούμενων δανείων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν αύριο Τετάρτη με τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρυθμίσεις Κ. Μητσοτάκη. Με τον πρώτο θα εξετάσουν το ζήτημα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και με τον δεύτερο το θέμα των εκκρεμών 6.500 απολύσεων από τον δημόσιο τομέα εντός του 2014.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή η τρόικα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση. Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, στο συνδικαλιστικό νόμο και στα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.

Την Παρασκευή η τρόικα θα συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη και στο επίκεντρο θα βρεθούν η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αλλά και η μείωση του κόστους ενέργειας στις παραγωγικές δραστηριότητες.

Υπενθυμίζεται πως οι συζητήσεις κυβέρνησης και τρόικας θα κρατήσουν οκτώ ημέρες. Μετά τις 8 Οκτωβρίου ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα επιστρέψουν στις βάσεις τους και θα επανέλθουν στην Αθήνα το πιθανότερο στις 15 Οκτωβρίου.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ