Η ιστορία του Βοτανικού Κήπου του Αιγαίου στα Νένητα είναι ένα κλασσικό παράδειγμα πως η Ελλάδα έφθασε στη χρεοκοπία. Την εποχή των παχέων αγελάδων δαπανήθηκαν χιλιάδες ευρώ για τη δημιουργία του, χωρίς ωστόσο να διασφαλιστεί ο τρόπος με τον οποίο το έργο θα μπορέσει να κάνει απόσβεση με την αντίστοιχη προσφορά του στο «Ακαθάριστο Τοπικό Προϊόν». Το αποτέλεσμα γνωστό, μία σημαντική επένδυση για τον τόπο – και μάλιστα εκεί που την είχε πρωτίστως ανάγκη, στην ύπαιθρο του -εγκαταλείφθηκε στη μοίρα της, οι εγκαταστάσεις ρημάχτηκαν και από τα 30.000 φυτά που υπήρχαν φυτεμένα, διασώθηκαν μόνο … τα δέντρα.
10 χρόνια μετά τη δημιουργία του, η τότε εργολάβος του έργου, Χρυσάνθη Βαλαβάνογλου, και ένας εκ των εργατών της εργολαβίας, ο Ν. Τζούμας, αποφάσισαν να ενώσουν της δυνάμεις τους επενδύοντας χρόνο και χρήμα για την ανασύσταση του κήπου. Ίσως γιατί υπήρξαν και οι μόνοι που πίστεψαν και εξακολουθούν να πιστεύουν στη δυναμική του.
Μοναδικό κίνητρο, όπως εξηγούν και οι δύο στον «π», ήταν η αγάπη τους για τη Χίο και για τον Βοτανικό Κήπο των Νενήτων. «Τη Χίο την αγάπησα, έχω εδώ καλούς φίλους και όποτε ερχόμουν και έβλεπα τον Κήπο εγκαταλελειμμένο στεναχωριόμουν απεριόριστα, διότι τον δημιούργησα από το μηδέν και τον παρέδωσα το 2008 στη Νομαρχία», ανέφερε η κ. Βαλαβάνογλου, με τον Ν. Τζούμα να προσθέτει ότι πρόκειται για μία νέα προσπάθεια, που πηγάζει αποκλειστικά από την θέληση δύο ανθρώπων να ξαναδούν τον Κήπο στην αρχική του μορφή.
Έτσι από τις 20 Αυγούστου 2017 ξεκίνησαν αρχικά με τη σύσταση της εταιρίας «Μυροβόλος» ΙΚΕ, μισθώνοντας από τον Δήμο Χίου το σύνολο των εγκαταστάσεων του Βοτανικού Κήπου, που περιλαμβάνει έκταση 33 στρεμμάτων, κυρίως κτήριο 180 τ.μ., βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., θερμοκήπιο, μηχανοστάσιο και αντλιοστάσιο.
«Μπορεί να έχουν περάσει 10 χρόνια αλλά όλα λειτουργούν άψογα και αυτό είναι κάτι που μας βοηθά πολύ στα πρώτα μας βήματα», εξηγεί η κ. Βαλαβάνογλου.
Μη χάνοντας χρόνο και με τη στρόφιγγα των ευρωπαϊκών κονδυλίων να παραμένει προς το παρόν κλειστή, ξεκίνησαν μαραθώνιο αγώνα να επαναφέρουν τον Βοτανικό Κήπο στην αρχική του μορφή. Πόσο δύσκολο είναι αυτό; Αρκετά, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τα 30.000 φυτά και δέντρα έχουν επιβιώσει μόνο τα δέντρα.
Ωστόσο ο σχεδιασμός, παρά τις δυσκολίες, παραμένει ο ίδιος. Η επαναλειτουργία του Κήπου στην αρχική του μορφή, να φυτευτούν και πάλι όλα τα φυτά από το μηδέν, να λειτουργήσει στον χώρο ένα παραδοσιακό καφενείο και ο χώρος να είναι επισκέψιμος για όλους, μικρούς και μεγάλους.
«Έχουμε ένα περιθώριο 5 ετών για να φθάσουμε τον Κήπο στη μορφή που παραδόθηκε στην τότε Νομαρχία. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι σταδιακά να συνδεθεί με άλλους Βοτανικούς Κήπους στην Ελλάδα και κυρίως στην Ευρώπη και να υπάρξει μία ανταλλαγή γνώσεων με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ο Κήπος θα ξαναγίνει και πάλι κήπος. Αυτό είναι το στοίχημά μας και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε», αναφέρουν στον «π».
Από τον σχεδιασμό δεν λείπουν τα σχολεία της Χίου, για τα οποία οι νέοι ιδιοκτήτες του Βοτανικού οραματίζονται μία περισσότερο βιωματική σχέση των παιδιών με τη φύση και τα φυτά.
«Πρέπει τα παιδιά να γνωρίσουν τη χιώτικη φύση. Να έρθουν εδώ, να φυτέψουν μόνα τους τα φυτά, να ελέγχουν την πρόοδό τους. Να έχει δηλαδή το κάθε παιδί το δικό του φυτό», εξηγεί η κ. Βαλαβάνογλου.
Η χιώτικη χλωρίδα διαθέτει είδη μοναδικά στον κόσμο. Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό που θα διαφοροποιήσει τον Βοτανικό Κήπο του Αιγαίου από τους υπόλοιπους κήπους της Ελλάδας και της Ευρώπης. «Συνήθως οι βοτανικοί κήποι έχουν διάφορα είδη από όλο τον κόσμο. Ο Κήπος των Νενήτων θα διαφέρει γιατί θα είναι ο μοναδικός που θα διαθέτει φυτά του Αιγαίου αποκλειστικά. Υπάρχουν ποικιλίες που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Η ίδια η Χίος έχει φυτά που είναι μοναδικά και αυτά πρέπει να σωθούν», ανέφεραν στον «π».
Ήδη ο Βοτανικός Κήπος του Αιγαίου έχει αρχίσει να διοργανώνει κάποιες μικρής κλίμακας δραστηριότητες στο χώρο του. Σύμφωνα όμως με τους ιδιοκτήτες του θα είναι πλήρως επισκέψιμος μέχρι το Πάσχα ενώ τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πρωτομαγιά.
Μέχρι τότε οι εργασίες φύτευσης στα πρώτα επίπεδα του κήπου θα έχουν ολοκληρωθεί ενώ σταδιακά θα προχωρούν και στα υπόλοιπα επίπεδα με τη φύτευση φυτών που υπήρχαν πριν από 10 χρόνια.
Τα έργα της Αυτοδιοίκησης περνούν σταδιακά σε χέρια ιδιωτών για να μπορέσουν να ενταχθούν στην οικονομική δυναμική του τόπου. Θα έπρεπε να το είχαμε τολμήσει καιρό πριν με μια επιπρόσθετη λογική, πέρα από τον τυχαίο πλειοδοτικό διαγωνισμό. Την ανάπτυξη και κατάθεση εκ μέρους των ενδιαφερομένων ενός μακρόπνοου σχεδίου δράσης τους. Στην περίπτωση του Βοτανικού Κήπου, ευτυχώς, δείχνει να έχει πέσει σε καλά χέρια!
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.