19.3.2024 13:15

Περιπατητικός τουρισμός στη Χίο

Με αφορμή τον καλό χθεσινό καιρό και το ότι ήταν αργία είχα αποφασίσει μία ημέρα νωρίτερα να περπατήσω για πρώτη φορά σε ένα κομμάτι του νησιού στη βόρεια Χίο που πολύ λίγοι από εμάς έχουμε ποτέ πάει. Η αρχική ιδέα ήταν να ξεκινήσω από τις Αμάδες και να καταλήξω έξω από τα Φυτά, μία συνολική απόσταση 8,5χλμ. Μελετώντας την διαδρομή και έχοντας διαβάσει για το ελατοδάσος που βρίσκεται σε υψόμετρο 1050μ αλλά το γεγονός ότι από πάνω του δεσπόζει η κορυφή του Έδελου (1260μ) τροποποίησα την πορεία και τελικά η διαδρομή έγινε κυκλική διασχίζοντας το διάσελο που συνδέει τον Έδελο με το Πεληναίο και κατεβαίνοντας μετά κάτω από το Πεληναίο μέχρι να φτάσω στο ορειβατικό καταφύγιο του Βικίου που είναι εγκαταλειμμένο και από εκεί από χωματόδρομο στο Βίκι και τέλος περπατώντας την άσφαλτο μέχρι να συναντήσω το αμάξι μου στις Αμάδες. Συνολικά μου πήρε 6,5ώρες με γρήγορο σχετικά ρυθμό και λίγες στάσεις με αφετηρία από υψόμετρο 350μ και μέγιστη ανάβαση μέχρι τα 1260μ.

Οι εντυπώσεις από την χθεσινή εμπειρία είναι ότι το τοπίο στη Βόρεια Χίο έχει εναλλαγές και είναι απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς όπου συναντάμε δάση πεύκης, βελανιδιάς, κέδρου μέχρι και ελατοδάσος που δεν συναντάται πουθενά αλλού σε νησί του Αιγαίου (με εξαίρεση την Εύβοια και την Κρήτη). Οι απόκρημνες κορυφές του Έδελου με το Πεληναίο με το διάσελο που τις ενώνει προσφέρουν 360ο πανοραμική θέα σε όλο το νησί και ο καιρός μπορεί να αγριέψει ξαφνικά όπως μου συνέβη όταν ξαφνικά εμφανίσθηκαν ταχύτατα σύννεφα και σχηματίσθηκε ομίχλη. Συνάντησα πολλά μικρά ρέματα με μικρούς καταρράκτες και λάκκους όπου με λίγη τύχη μπορεί να δει κανείς καβούρια ενώ τέλος και λόγω της εποχής φωτογράφισα πληθώρα λουλουδιών όπως άγριες ορχιδέες, κρόκους και άλλα άνθη.

 

Το νησί μας πρέπει να διαφυλάξει με νύχια και δόντια τον φυσικό του πλούτο και ιδιαίτερα κατά την θερινή περίοδο όπου υπάρχει πάντα ο κίνδυνος από τις πυρκαγιές. Με την ανεξέλεγκτη δόμηση που επικρατεί σε πολλά από τα νησιά της πατρίδας μας που συνεπάγεται αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος εμείς έχουμε το προνόμιο να παραμένουμε ένας αυθεντικός προορισμός για εναλλακτικές δραστηριότητες κάτι που τόσο πολύ αναζητούν οι ξένοι τουρίστες.

Σε ότι αφορά τα μονοπάτια πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά ώστε να καταστεί η Χίος πόλος έλξης για περιπατητικό τουρισμό. Για παράδειγμα η χθεσινή διαδρομή με εξαίρεση ένα πολύ μικρό τμήμα δεν ήταν σηματοδοτημένη και βασίζεται κανείς στην πεζοπορική εμπειρία που διαθέτει, την γνώση του προσανατολισμού αλλά και την τύχη. Με λίγα λόγια θα μπορούσε κανείς να πει ότι δεν προσφερόταν για έναν μέσο πεζοπόρο και ιδιαίτερα εάν δεν είναι ντόπιος. Επίσης εάν τερμάτιζα στα Φυτά θα έπρεπε να έχω ήδη συνεννοηθεί με κάποιον ντόπιο και να τον παρακαλέσω να με γυρίσει πίσω στις Αμάδες όπως έγινε στην 4η πεζοπορική εκδήλωση του Συλλόγου Ενοικιαζομένων δωματίων (Ε.Ε.Δ.Δ & Τ.Ε.Κ) όπου ο ιδιοκτήτης του καφενείου των Καμπιών ήρθε να πάρει τους οδηγούς των αυτοκινήτων από την παραλία των Καμπιών.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα περισσότερα μονοπάτια δεν είναι κυκλικά όπως είναι για παράδειγμα η νέα πεζοπορική διαδρομή 94χλμ που ξεκινάει από το Λιθί και καταλήγει στον Κέραμο, η διαδρομή από τα Καμπιά στην παραλία των Καμπιών, η διαδρομή από την Νέα Ποταμιά που περνάει μέσα από την Παλαιά Ποταμιά και καταλήγει κοντά στη Βολισσό ή η ανάβαση από Σπαρτούντα προς Πεληναίο και μετά κατάβαση στο Βίκι πρόταση μου είναι να υπάρξει μία συνεννόηση με όλους τους μόνιμους κατοίκους ή που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα των χωριών της βόρειας Χίου εφόσον θέλουν να δώσουν το τηλέφωνο επικοινωνίας τους το οποίο θα είναι διαθέσιμο τόσο σε ιστοσελίδα στην οποία θα ενσωματωθούν όλες οι πεζοπορικές διαδρομές του νησιού όσο και σε πινακίδες που θα τοποθετηθούν στην αφετηρία όσο και στον τερματισμό ώστε οι πεζοπόροι να μπορούν να απευθυνθούν σε εκείνους και η υπηρεσία θα είναι επί πληρωμή. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει πιο εύκολα προσβάσιμη για περιπατητικό τουρισμό η Χίος και ιδιαίτερα η δυτική και βόρεια πλευρά του νησιού. Πρέπει να σηματοδοτηθούν διαδρομές όπως η χθεσινή με κόκκινα σημάδια και πινακίδες που να λέει πόση απόσταση ακόμα απομένει μέχρι τον τερματισμό καθώς και να υπάρχουν και εναλλακτικές πορείες κατά την διάρκεια της διαδρομής. Ας γίνει η αρχή με απλά μέσα που δεν απαιτούν ιδιαίτερες χρηματοδοτήσεις από την αυτοδιοίκηση. Επίσης να αξιοποιηθεί το καταφύγιο του Βικίου.

Τελειώνοντας θα αναφερθώ σε 2 πράγματα. Το πρώτο είναι ότι Ευρωπαίος πελάτης μου, που συμμετείχε στην 3η πεζοπορική εκδήλωση του Συλλόγου, μετά την χθεσινή πεζοπορία όπου του προώθησα φωτογραφίες μου ανέφερε επί λέξη «η Χίος θα έπρεπε να προωθήσει τις εναλλακτικές δραστηριότητες βασιζόμενες στον περιπατητικό τουρισμό, ότι έχει τεράστιες δυνατότητες και ότι είναι κρίμα που μέχρι σήμερα δεν το έχει εκμεταλλευτεί». Το δεύτερο είναι η εμπειρία μου από την συμμετοχή σε B2B συναντήσεις υπό την αιγίδα του ΕΟΤ το 2020 στο Τελ Αβίβ όπου επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην Αρκαδία μου ανέφερε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πελατών του έρχονται από το Ισραήλ για να περπατήσουν στο μονοπάτι του Μαινάλου που απέχει από την Αθήνα οδικώς 2,5 ώρες όπως το ίδιο συμβαίνει από προσωπική εμπειρία και με το καταφύγιο της Αστράκας στην Τύμφη της Ηπείρου που κατακλύζεται επίσης από Ισραηλινούς πεζοπόρους. Οπότε το γεγονός ότι δεν έχουμε αεροδρόμιο που να συνδέει απευθείας την Χίο με ξένους προορισμούς δεν αποτελεί εμπόδιο.

Με συντονισμένες και στοχευόμενες προσπάθειες από μεριάς αυτοδιοίκησης, πεζοπορικών συλλόγων και εθελοντών και με σωστή διαφημιστική προώθηση μπορούν να γίνουν θαύματα και με αυτόν τον τρόπο να δοθεί μία ώθηση σε όλο το νησί καθώς οι τουρίστες που θα έρθουν θα κάνουν τόσο την πεζοπορία αλλά και θα περιηγηθούν στα χωριά και τα ιστορικά αξιοθέατα για να τα γνωρίσουν όσο και στις τοπικές επιχειρήσεις που συνεπάγεται ότι θα ξοδέψουν κάποια χρήματα.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Μυλωνάδης

Πρόεδρος Συλλόγου Ε.Ε.Δ.Δ & Τ.Ε.Κ και πεζοπόρος με μεγάλη εμπειρία σε όλη την Ελλάδα

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ