Κάποτε ο τόπος αυτός κάλπαζε. Περιγράφοντας τον τότε βηματισμό του στολίζονταν από τα μπρούτζινα αγάλματα που κατέληξαν στον Άγιο Μάρκο της Βενετίας, με ενδιάμεσο σταθμό τους τον Ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης.
Σήμερα ο ρυθμός που ταιριάζει στο νησί είναι το σημειωτόν. Στερείται τον καλπασμό σε ιδέες και πρωτοβουλίες, την εκτίναξη που θα του επιτρέψει να ξεφύγει από τον κύκλο εσωστρέφειας.
Τα προβλήματα που ανακύπτουν ανά περιόδους άλλα υπερβαίνουν τις γεωγραφικές διαστάσεις του, όπως το προσφυγικό, κι άλλα περιορίζονται στο μέγεθος του, δεν διαθέτουν όμως σχεδιασμό υπέρβασης τους. Οι αρχές του τόπου, στο σύνολό τους, περιμένουν από κάπου αλλού πρωτοβουλίες εκτόνωσης κι επίλυσης τους. Δεν αναλαμβάνουν οι ίδιες να οδηγήσουν στο ξέφωτο και, παραδομένες σε μια ηττοπαθή στρατηγική, αναμένουν από κάπου αλλού να ξημερώσει μια ευχάριστη εξέλιξη.
Από μόνη της!
Χαρακτηριστική είναι η αναμονή της δημοτικής αρχής για την εξέλιξη του προσφυγικού. Την ανέπτυξε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο ο εκτελών χρέη δημάρχου, Απ. Τζιώτης, όταν του ζητήθηκε από δημότη και το δημοτικό σύμβουλο Ν. Νύκτα να περιγράψει αν για το Δήμο Χίου εκλαμβάνεται ως ευκαιρία ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών, ώστε να αδειάσει επιτέλους ο παράνομος καταυλισμός της Σούδας.
Την προτροπή να βάλει και ο Δήμος το χεράκι του, διακόπτοντας εδώ και τώρα το συμφωνητικό συνδιαχείρισης της Σούδας με την Ύπατη Αρμοστεία, απηύθυνε ο Ν. Νύκτας. Για να εισπράξει ως απάντηση από τον Απ. Τζιώτη ότι ... ελπίζουν να αδειάσει η Σούδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι πολύ περιορισμένες αφίξεις.
Η αισιοδοξία του εκτελούντα χρέη δημάρχου δεν εδράζεται σε πρωτοβουλίες δικής μας προέλευσης. Είναι υποταγμένες στις διαθέσεις των δουλεμπορικών κυκλωμάτων κι όλου του συστήματος παράνομης διακίνησης προσφύγων και μεταναστών. Εμείς απέχουμε και στην καλύτερη περίπτωση ευχόμαστε να μην επεκταθεί ο αριθμός των αφίξεων, αν και υποψιαζόμαστε ότι με το πέρας του καλοκαιριού κάτι ανάλογο θα συμβεί.
Ως μη γενόμενο
Την πολιτική τάξη του νησιού – και κατ’ επέκταση το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο – δεν απασχόλησε ούτε η ... έξω από εμάς διαρκής συζήτηση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων στη Χίο. Παριστάνουμε ότι δεν διαβάσαμε ή δεν ακούσαμε τίποτα. Κάπως έτσι οι κρίσιμες μέρες περνούν και το νησί συνεχίζει να μην διαθέτει δική του διαμορφωμένη πρόταση για το πώς θα πετύχει να μην αλλοιωθεί ολοκληρωτικά η φυσιογνωμία και το μέλλον του από την προσφυγική κρίση.
..............................................................................................................................................
Στην ευχέρεια του Υπουργείου Υγείας η Παθολογική
Όμοια παθητική στάση τηρούμε και στο ανακύψαντα κτιριακό πρόβλημα της αρχικής πτέρυγας του Νοσοκομείου Χίου. Από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο χθες και από τις απαντήσεις της διοικήτριας έγινε και πάλι σαφές ότι δεν διαθέτουμε δική μας στοιχειοθετημένη πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου επισκευής της Παθολογικής πτέρυγας.
Η κ. Κανταράκη μετέφερε μια γενικόλογη κυβερνητική δέσμευση, στηριγμένη στη λογική στείλτε μας πρώτα τις μελέτες και μετά βλέπουμε. Ο Στ. Καμπούρης ζήτησε να ενημερωθεί αν υπάρχει προδιάθεση, λόγω του κατεπείγοντος του προβλήματος, το έργο να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους. Η κ. Κανταράκη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, περισσότερο όμως ως μια κίνηση ελιγμού εκ μέρους της για να μην εκτεθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, παρά ως ενδεχόμενο που έχει πέσει ήδη πάνω στο τραπέζι.
Η απουσία συγκεκριμένης πρότασης από τη Χίο για το ποιο εργαλείο μπορεί το συντομότερο δυνατό να καλύψει τις ανάγκες επισκευής της Παθολογικής Κλινικής, επιτρέπει στο κυβερνητικό επιτελείο να αφήνει άπρακτο το χρόνο να κυλά και να αποκτά συνθήκες μονιμότητας η αρχική προσωρινή λύση της διασποράς των ασθενών σε άλλα νοσοκομειακά τμήματα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.