Τη μαγική δύναμη του συντονισμού και του ελέγχου όλης της πολιτιστικής δράσης από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτισμού αναδεικνύει εκ νέου η αρτιότητα των θερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων στη γειτονική Μυτιλήνη. Ένα δίμηνο πλούσιο σε τοπική πολιτιστική παραγωγή αλλά και μουσικές και θεατρικές παραστάσεις υψηλού επιπέδου από την πρωτεύουσα τονώνουν την καλοκαιρινή καθημερινότητα της Λέσβου και δίνουν επιπλέον πόντους στην τουριστική της μετοχή για αυτό το καλοκαίρι.
Οι γείτονες εδώ και κάποια χρόνια απλά συντονίζονται. Έχουν θεσμοποιήσει τις πολιτιστικές τους δραστηριότητες και με την υψηλή εποπτεία της αντιδημαρχείας Πολιτισμού πετυχαίνουν να κάνουν συγκεντρωτικά γνωστές έγκαιρα όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις αλλά και να προσελκύουν μεγάλο αριθμό σημαντικών συναυλιών, οι οποίες αναλαμβάνουν το οικονομικό ρίσκο συμμετοχής σε ένα ολοκληρωμένο φεστιβάλ.
«Το Λεσβιακό Καλοκαίρι καταγράφει νέο ρεκόρ εκδηλώσεων, που πλησιάζουν τις 140, από τις οποίες οι 110 είναι με ελεύθερη είσοδο. Μεγάλα μουσικά, θεατρικά σχήματα, γιορτές παράδοσης στα χωριά μας – με έμφαση φέτος σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, όπως του Πολιχνίτου και του Πλωμαρίου, μεγάλες εικαστικές παρεμβάσεις και εκθέσεις στις Πινακοθήκες του Μολύβου και της Μυτιλήνης «Χαλίμ Μπέη», παρουσιάσεις αξιόλογων βιβλίων αλλά και μοναδικά κοντσέρτα όπερας το διήμερο 4 και 5 Αυγούστου, το αναδεικνύουν και το χαρακτηρίζουν ως ένα φεστιβάλ πολύ ποιοτικό, πολύ επικοινωνιακό και ανθρώπινο και πολύ ψυχαγωγικό», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Λέσβου, Κώστας Ασυτρακάκης.
Της ... Παναγιάς τα μάτια
Από το πλήθος των 140 εκδηλώσεων ο «π» σταχυολόγησε τις πιο σημαντικές, υπό την έννοια του πιθανού ενδιαφέροντος και κατοίκων του νησιού μας να τις παρακολουθήσουν, συνδυάζοντας τις με ολιγοήμερες διακοπές στη Μυτιλήνη.
Ήδη στο τέλος Ιουνίου ο Τζίμης Πανούσης άνοιξε πρώτος το χορό των σημαντικών καλοκαιρινών συναυλιών. Απ’ τις υπόλοιπες ξεχωρίσαμε:
12 Ιουλίου – Γιώτα Νέγκα στο Κάστρο Μυτιλήνης
15 Ιουλίου – Χρήστος Θηβαίος στα Βατερά
17 Ιουλίου – Ελεονόρα Ζουγανέλη στο Κάστρο Μυτιλήνης
19 Ιουλίου – «Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή» με τους Μπέσυ Μάλφα, Άννα Παναγιωτοπούλου, Παύλο Χαϊκάλη κ.α.
21 Ιουλίου – Ελένη Πέτα στο Μύλο Θέρμης
23 Ιουλίου – Νάσια Κονιτοπούλου, Στάθης Αγγελόπουλος στην πλατεία Πλαγιάς
26 Ιουλίου – Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Παυλίνα Βουλγαράκη με τη Λαϊκή Ορχήστρα Μικής Θεοδωράκης στο Κάστρο Μυτιλήνης
27 Ιουλίου – Γιάννης Ζουγανέλης στα Βατερά
28 Ιουλίου – «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» με τους Αιμίλιο Χειλάκη, Λένα Παπαληγούρα στο Κάστρο Μυτιλήνης
28 Ιουλίου – Γεράσιμος Ανδρεάτος στο Πέραμα Γέρας
2 Αυγούστου – Νατάσα Μποφίλιου στο Κάστρο Μυτιλήνης
3 Αυγούστου – «Ένα εξοχικό παρακαλώ» με τους Μαριάννα Τουμασάτου, Μάριο Αθανασίου
6 Αυγούστου – «Ελένη» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη
7 Αυγούστου – Γιάννης Κότσιρας στο Κάστρο Μυτιλήνης
9 Αυγούστου – Μάριος Φραγκούλης στο Κάστρο Μυτιλήνης
11 Αυγούστου – Θάνος Μικρούτσικος, Στέλιος Μαϊνας, Σταύρος Ζαλμάς στο «Ταξίδι στο σταυρό του Νότου» στο Κάστρο Μυτιλήνης
12 Αυγούστου – Νάσια Κονιτοπούλου, Χριστίνα Μαραγκόζη στα Βατερά
21 Αυγούστου – Κωστής Μαραβέγιας στο Κάστρο Μυτιλήνης
24 Αυγούστου «Για όνομα» με τους Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Βίκυ Σταυροπούλου, Φάνη Μουρατίδη κ.α. στο Κάστρο Μυτιλήνης
6 Σεπτεμβρίου – «Το ψέμα» με τους Θοδωρή Αθερίδη – Σμαράγδα Καρύδη κ.α. στο Κάστρο Μυτιλήνης.
Η τοπική πολιτιστική παραγωγή αναδεικνύεται με μια σειρά από διήμερες ή τριήμερες γιορτές, ταυτισμένες οι περισσότερες με την λεσβιακή κουζίνα ή την αναβίωση εθίμων και παραδόσεων του νησιού.
Η ΘΛΙΒΕΡΗ ΜΑΣ ΜΟΝΑΞΙΑ
Την ώρα που οργανωμένα η Μυτιλήνη παραδίδει μαθήματα πολιτιστικού προγραμματισμού, στη Χίο φυτρώνουν απλές διαρροές εκδηλώσεων, πολλές από τις οποίες, επειδή ακριβώς δεν προαναγγέλλονται έγκαιρα, συμπίπτουν ημερολογιακά.
Μέχρι στιγμής έχουν διαρρεύσει:
Οι τρεις από τις 5 συναυλίες (Μακεδόνα – Χαρούλη – Στόκα) διοργανώνονται από το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Χίου για την ενίσχυση των αθλητικών σωματείων του νησιού, ενώ η συναυλία με το Χρ. Νικολόπουλο από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο «Ιωνία», το οποίο, αν και αναζήτησε συνεργασία με το Δήμο δεν την πέτυχε, με αποτέλεσμα να μην υλοποιηθούν σειρά άλλων εκδηλώσεων που προγραμμάτιζε.
Χωρίς «αξάνεμο»;
Για πρώτη φορά, έπειτα από 6 χρόνια, θα σιγήσει ο «αξάνεμος» στη νότια Χίο. Οι διοργανωτές του φέρονται έντονα απογοητευμένοι από την αδιάφορη στάση συνεργασίας των τοπικών φορέων και δεν έχουν προγραμματίσει καμία καλοκαιρινή εκδήλωση, ούτε καν την ετήσια εμβληματική συναυλία του καλοκαιριού στον αρχαιολογικό χώρο του Εμπορειού. Πληροφορίες κάνουν νύξη για έντονη δυσαρέσκεια τους για τη στάση του Δήμου, καθώς, ενώ οι ίδιοι είχαν πέρσι ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές με τον τραγουδοποιό Γ. Χαρούλη, πιστεύοντας ότι η απήχηση της συναυλίας θα στήριζε και όλες τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του φεστιβάλ, διαπίστωσαν ότι τελικά ο Δήμος διοργανώνει τη συναυλία για άλλους σκοπούς.
Πολυπαραγωντισμός
Εδώ και χρόνια οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις μαστίζονται από την ασθένεια του πολυπαραγοντισμού. Σ’ αυτές αναμειγνύονται άλλοτε το Ομήρειο, άλλοτε η ΔΗΚΕΧ, άλλοτε το Νομικό Πρόσωπο, άλλοτε ο Δήμος και τελικά οι αρκετές πολιτιστικές δραστηριότητες και στο νομό μας δεν αποκτούν θεσμική μορφή, διεξάγονται σκόρπιες και δεν επιτρέπουν σε όσους επιθυμούν να τις παρακολουθήσουν έναν έγκαιρο προγραμματισμό. Ανίατη πληγή, που δεν έχει βρεθεί ακόμα ποιος θα την επουλώσει.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.