Δύο κτίρια και ένας μικρός λίθινος περίβολος στη μέση, της Μέσης Εποχής του Χαλκού (1.700 - 1.600 π.Χ.), που βρέθηκαν στην κοίτη ταμιευτήρα, «σηκώθηκαν» στον αέρα και μετακινήθηκαν κατά 30 μέτρα στη θέση Τσιγγενίνα.
Την ίδια ώρα, τέσσερις νέες αρχαιολογικές θέσεις εντοπίστηκαν στην Κάρλα και ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο 5ο Συμπόσιο για το Αρχαιολογικό Εργο στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα 2012-2014. Ξεχωρίζει μία αγροικία ελληνιστικών χρόνων (2ος π.Χ.) με 26 δωμάτια και πάνω από 500 αγγεία στη θέση Τσέρλη, ένας νεολιθικός οικισμός στην Αμυγδαλή 1, τμήμα οικοδομήματος ελληνιστικών χρόνων -αγροικία ή πανδοχείο- στην Αμυγδαλή 2 και τμήμα νεκροταφείου με παιδικές ταφές και περίβολο στην Αμυγδαλή 3
Για 40 μέρες το οικιστικό σύνολο της Τσιγγενίνας, η ανασκαφή του οποίου ξεκίνησε το 2001 και ολοκληρώθηκε το 2006, «κόπηκε», «δέθηκε», «φόρεσε σιδεριές» και κομμάτι κομμάτι μετακινήθηκε σε κοντινή απόσταση, όπου θα συντηρηθεί και θα γίνει επισκέψιμο για το κοινό. «Ηταν μια δύσκολη και καινοτόμα για την περιοχή παρέμβαση. Τα συνεργεία έσκαψαν χαντάκια περιμετρικά των τοίχων, κάποια τμήματα κόπηκαν, στη συνέχεια «φορέθηκε» μια σιδερένια κατασκευή και έγινε η μεταφορά», εξηγεί στο «Εθνος» ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Δημήτρης Αγνουσιώτης, που μαζί τη συνάδερφό του Καλλιόπη Αλματζή είχαν την επίβλεψη της απόσπασης και της μεταφοράς.
Το εύρημα είναι πολύ μεγάλο, η έκτασή του φτάνει στα 280 τ.μ. και η επιχείρηση αποκόλλησης και μεταφοράς του έγινε με? χειρουργικό τρόπο. Είχε εντοπιστεί στην κοίτη του ταμιευτήρα 6 της Κάρλας, σε βάθος 3 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους και οι αρχαιολόγοι περίμεναν να αποκαλυφθεί ολόκληρο πριν καταθέσουν αίτημα για τη μεταφορά του στο ΚΑΣ.
Το οικιστικό σύνολο χρονολογείται στη Μέση Εποχή του Χαλκού (1.700 - 1.600 π.Χ.) και αποτελείται από δύο κτίρια και έναν ορθογώνιο περίβολο. Το ένα από τα κτίρια αποτελούσε την κατοικία της οικογένειας και το άλλο, το μεγαλύτερο, χρησίμευε ως αποθηκευτικός χώρος. Εντός της οικίας βρέθηκαν πλήθος αγγείων, χύτρες και άλλα που χρησίμευαν για την προετοιμασία και το μαγείρεμα του φαγητού, ενώ αρκετά ήταν τα αγγεία αποθήκευσης, όπως αμφορείς, υδρίες και δύο μεγάλα πιθάρια, δίπλα στους τοίχους του δωματίου-αποθήκη.
Συνολικά έχουν βρεθεί 30 ακέραια ή σχεδόν ακέραια αγγεία και άλλα 100 τμήματα, καθώς επίσης περίπου 5.000 όστρακα και 30 μικρά κινητά ευρήματα, για τη βρώση και την πόση των ενοίκων. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η οικογένεια ασχολούνταν με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες πριν από 3.700 χρόνια και εγκατέλειψαν την οικία βιαστικά, όπως μαρτυρούν ίχνη φωτιάς, αλλά και το σύνολο της οικοσκευής.
Η Κάρλα ξαφνιάζει ευχάριστα τους αρχαιολόγους, καθώς αποκαλύπτει συνεχώς νέα, ενδιαφέροντα ευρήματα. Τα δύο τελευταία χρόνια ήρθαν στο φως τέσσερις νέες αρχαιολογικές θέσεις, πιο ενδιαφέρουσα από τις οποίες είναι η Τσέρλη, στην οποία αποκαλύφθηκε η αγροικία των ελληνιστικών χρόνων με τα 26 δωμάτια. Η αγροικία βρίσκεται πολύ κοντά στον νεολιθικό οικισμό της Παλιόσκαλας και μεταξύ του μεγάλου αριθμού των κινητών ευρημάτων είναι πάνω από 500 αγγεία διαφόρων τύπων, δύο λίθινα πιεστήρια και χάλκινα νομίσματα.
Πλήθος κεραμικής και τμήματα ειδωλίων της νεότερης νεολιθικής περιόδου (5.300-4.500 π.Χ.) βρέθηκαν στον νεολιθικό οικισμό στη θέση Αμυγδαλή 1, τμήματα οικοδομήματος των ελληνιστικών χρόνων που χρησιμοποιούνταν είτε ως αγροικία, είτε ως πανδοχείο στη θέση Αμυγδαλή 2 και τάφοι με τμήμα περιβόλου της Μέσης Εποχής του Χαλκού (1.700-1.600 π.Χ.) στην Αμυγδαλή 3. Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκε τμήμα ορθογώνιου λιθόκτιστου περίβολου, στην ανατολική πλευρά του οποίου βρέθηκαν ακτέριστοι κιβωτιόσχημοι τάφοι με παιδικές ταφές και κάλυψη από λίθινες πλάκες.
Στα σκαριά ο αρχαιολογικός χώρος
Το οικιστικό σύνολο στην Τσιγγενίνα αποτελούνταν από επτά κτίρια σχετικά απομακρυσμένα μεταξύ τους, τα πέντε από τα οποία καταχώθηκαν, ενώ τα δύο που ήταν γειτονικά και μεγαλύτερα σε έκταση μέσα στον προϊστορικό οικισμό, αποφασίστηκε να εξαιρεθούν και να διατηρηθούν ως ορατά και επισκέψιμα μνημεία.
Για την απόσπασή τους προηγήθηκε περιμετρική εκσκαφή γύρω από τους τοίχους και στα κτίσματα τοποθετήθηκε μεταλλικός νάρθηκας με σκυρόδεμα. Η τοιχοποιία διαχωρίστηκε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα τμήματα, έτσι ώστε να είναι ασφαλής η απόσπασή τους και να προκληθούν πολύ μικρές τομές. Υδραυλικοί γρύλοι σήκωσαν τα κτίρια από το έδαφος και ειδικά ανυψωτικά μηχανήματα τα μετέφεραν στη νέα τους θέση.
Στη θέση απόθεσης προηγήθηκε εκσκαφή κατάλληλων διαστάσεων μέσα στην οποία «κούμπωσε» το εύρημα.
Το βάθος είναι μικρό, ώστε να αναδεικνύονται τα κτίσματα στην αρχική τους μορφή.
«Θα ακολουθήσουν εργασίες ανάδειξης του μνημείου, που θα περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και την εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών, τα κτίρια θα στεγαστούν και θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες για την ιστορία της περιοχής, ή πιο ορθά για την προϊστορία της», μας λέει ο κ. Αγνουσιώτης.
Ο... αρχαιολογικός χώρος, που θα είναι σύντομα ανοιχτός για το κοινό, βρίσκεται στις δυτικές υπώρειες του Μαυροβουνίου, 3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το χωριό Κανάλια και πολύ κοντά στους ταμιευτήρες της Κάρλας.
Σημειώνεται ότι οι εργασίες για το μεγάλο έργο της επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας άρχισαν την άνοιξη του 2000, με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και τη σύνδεσή του με τη σήραγγα του Παγασητικού Κόλπου, ενώ παράλληλα θα εξυπηρετεί τις αρδευτικές και υδρευτικές ανάγκες των οικισμών και αγροτικών εκτάσεων της ευρύτερης περιοχής.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.