Η πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου» μιλά στον «ΠΟΛΙΤΗ ΧΙΟΣ» για την «συνταγή επιτυχίας» που ακολουθεί η χιώτικη εταιρεία εδώ και 20 χρόνια στους τομείς της ψυχικής υγείας και της ειδικής αγωγής.
Γράφει: Νίκος Γεωργούλης
Όταν οι Χιώτες συνεργάζονται, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Αυτό επιβεβαιώνει η πορεία του «Κέντρου Παιδιού και Εφήβου» , που ξεκίνησε την λειτουργία του το 1996 από 14 επιστημόνες και έφτασε σήμερα να μετρά 100 άτομα προσωπικό , 6 δομές σε Χίο και Αθήνα , 118 εθελοντές και 49 άτομα πρακτικούς ασκούμενους.
Η πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, Βιβή Σιδηροφάγη, εξηγεί «πως» και «γιατί» το «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου» έχει καταφέρει στα 20 χρόνια λειτουργίας του να υποστηρίξει πάνω από 5.600 παιδιά, εφήβους, ενήλικες και τις οικογένειές τους.
Ερ.: 20 χρόνια ζωής, μεγάλο χρονικό διάστημα για τη διατήρηση μιας κοινωνικής δομής. Πώς το πετύχατε;
Β.Σ.: Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου βασίστηκε στο κοινό όραμα και τη φιλοσοφία μιας ομάδας: να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και τις οικογένειες τους με κεντρικό πρωταγωνιστή τον «άνθρωπο» και τη βελτίωση ποιότητας της ζωής του. Η ομάδα μας από την αρχή ακολούθησε τους «κανόνες» της συνεργατικότητας. Όλοι είχαν λόγο και μπορούσαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Στην ομάδα αυτή υπήρχαν άνθρωποι που είχαν πολύ περισσότερη εμπειρία, αλλά καθενός η άποψη και η σκέψη ακουγόταν και ήταν σεβαστή. Σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξε ότι έγινε πάρα πολύ εσωτερική εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενο της ψυχικής υγείας και της ειδικής αγωγής. Αποδείχθηκε ότι βοηθάει να μαθαίνεις από τους μεγαλύτερους ή τους πιο έμπειρους. Αυτά τα στοιχεία βοήθησαν και γίναμε ομάδα, γίναμε παρέα και όλα αυτά τα χρόνια το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου στηρίζεται στο πνεύμα της ομαδικότητας. Όταν μια ομάδα συνεργάζεται υπάρχει συνοχή, αμοιβαία βοήθεια και υποστήριξη μεταξύ των μελών της προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος.
Ερ.: Στη Χίο όταν συνεργάζονται δυο συνήθως κάπου κρύβεται κι ένα διαζύγιο. Έχουμε εύκολη τη διαφωνία.
Β.Σ.: Και σε μας υπήρξαν και υπάρχουν διαφωνίες! Ξεκινήσαμε 14 επαγγελματίες, δεν ήμασταν ούτε 2 ούτε 3! Πάντα όμως ήμασταν ανοιχτοί στο να ακούμε τις διαφορετικές απόψεις, να συζητάμε, να ενθαρρύνουμε και να αναγνωρίζουμε τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των μελών της ομάδας. Όλοι μας εννοείται ότι κάνουμε λάθη, όμως μπορεί η ομάδα να σε βοηθήσει, να σε υποστηρίξει. Ποτέ δεν υπήρξε ανταγωνισμός για ιδιοτελές όφελος κι ακόμη κι αν υπήρχαν συγκρούσεις ή εντάσεις στα πλαίσια της δουλειάς, μόλις βγαίναμε από το Κέντρο γινόμασταν ξανά μια παρέα.
Ερ.: Πριν από 20 χρόνια το περιβάλλον για τις ψυχικές ασθένειες στο νησί μας δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο. Η ανάγκη έσπρωξε τους μεμονωμένους επαγγελματίες του χώρου να συνεργαστούν;
Β.Σ.: Η αρχή έγινε με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON, όπου στόχος ήταν η δημιουργία ενός συμβουλευτικού σταθμού στο νησί και συμμετείχαν ο Δήμος Χίου, η ΔΑΕΧ και η Ε.Ε. Εκεί επιλέχθηκαν κάποιοι επαγγελματίες για να συμμετάσχουν ως εκπαιδευόμενοι. Στην ουσία εκεί συναντηθήκαμε οι 14 «πρωτεργάτες» του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου. Αλλά, στη συνέχεια δεν υπήρξε η αντίστοιχη υποστήριξη από την πλευρά της πολιτείας. Έτσι, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για να κάνουμε αυτό για το οποίο είχαμε εκπαιδευτεί (και ονειρευτεί) επί 2,5 χρόνια στο πλαίσιο του HORIZON: ένα συμβουλευτικό σταθμό, μια δομή που να καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών, των εφήβων και των οικογενειών τους στους τομείς της ψυχικής υγείας και της ειδικής αγωγής.
Ερ.: Πως καλύπτονταν τα έξοδα τότε;
Β.Σ.: Ένα μέρος εξόδων καλύφθηκε με ίδια κεφάλαια, από τους ανθρώπους που συμμετείχαμε ως μέλη αυτής της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας. Σταδιακά ξεκίνησαν οι γονείς να παίρνουν τα χρήματα τους από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τότε ήταν η πρώτη μάχη που έπρεπε να δώσει αυτή η ομάδα, με τα τοπικά ασφαλιστικά ταμεία, για να καταλάβουν οι υπάλληλοι ότι οι γονείς και τα παιδιά χρειάζονται εργοθεραπείες, λογοθεραπείες κ.λπ. και είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να παίρνουν χρήματα για αυτές τις θεραπείες.
Ερ.: Εκεί υπήρξαν αντιστάσεις;
Β.Σ.: Σε κάποια Ταμεία ήταν πολύ εύκολο ενώ σε άλλα χρειάστηκαν χρόνια για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.
Ερ.: Το πιο μεγάλο εμπόδιο είναι, φαντάζομαι, η προσέγγιση του γονιού;
Β.Σ.: Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι όταν ένα παιδί εμφανίζει ή αντιμετωπίζει μία δυσκολία ο γονιός είναι ο πρώτος που θα το διαιστανθεί. Όμως συχνά είναι και αυτός που θα δυσκολευτεί περισσότερο να το αποδεχθεί. Αυτό ήταν και είναι το σημαντικότερο εμπόδιο που χρειάζεται να καμφθεί. Μία επιπρόσθετη δυσκολία είναι το γεγονός ότι μιλάμε για μια σχετικά μικρή κοινωνία που οι περισσότεροι γνωρίζονται μεταξύ τους και άρα χρειάζεται, εκτός από τους γονείς, να αποδεχτεί τη διαφορετικότητα και η ίδια η κοινότητα μέσα στην οποία ζει κάποιος.
Κύριο μέλημά μας από την αρχή ήταν η εκπαίδευση της κοινωνίας, Η Αγωγή Κοινότητας όπως το ονομάζουμε εμείς. Η εκπαίδευση δηλαδή της κοινότητας σε θέματα ψυχικής υγείας και ειδικής αγωγής με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρωτίστως, αλλά και όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός, ώστε να καταλάβουν ποιες μπορεί να είναι οι δυσκολίες και ότι μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε ώστε τα παιδιά να έχουν μια λειτουργικότερη και αποδοτικότερη ζωή, να γίνουν παραγωγικοί ενήλικες. Με αδιάκοπη δουλειά, επιμονή και υπομονή, με ενημερωτικές δράσεις σε όλο το νομό, με πολύ δουλειά στα σχολεία, με ομιλίες, με εκδηλώσεις στην πόλη και στα χωριά, καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας. Θεωρούμε ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά ως προς αυτό. Πλέον, οι περισσότεροι γονείς και εκπαιδευτικοί της Χίου είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα ψυχικής υγείας και ειδικής αγωγής και το μεγαλύτερο μέρος των Χιωτών είναι αρκετά ενημερωμένοι.
Παλιότερα ήταν λιγότεροι οι άνθρωποι που μας προσέγγιζαν, φέροντας μας σε επαφή με παιδιά με αρκετά σοβαρές δυσκολίες. Όμως στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν. Σήμερα αρκετοί είναι οι γονείς που προτείνουν σε άλλους γονείς να απευθυνθούν σε εμάς για τις δυσκολίες που εμφανίζουν τα παιδιά τους.
Ερ.: Ανάλογα παραδείγματα λειτουργίας παρόμοιων δομών έχουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα;
Β.Σ.: Όταν ξεκινήσαμε εμείς το 1996 δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα. Στο Βόρειο Αιγαίο ακόμη δεν υπάρχει άλλη τόσο πλήρης επιστημονική ομάδα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, σταδιακά, γίνονται κάποιες προσπάθειες, αλλά το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου παραμένει από τους μεγαλύτερους οργανισμούς στον τομέα της ειδικής αγωγής και της ψυχικής υγείας, με έδρα σε μια επαρχιακή πόλη
Ερ.: Ζητήθηκε από το Κέντρο να δοθούν τα «φώτα» του;
Β.Σ.: Σε κάποιες περιπτώσεις, ναι. Είμαστε σε συνεργασία με φορείς και χώρους για θέματα που αφορούν όλους μας. Πρόσφατα μάλιστα υπογράψαμε και πρωτόκολλο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με σκοπό τη δημιουργία ενός πλαισίου ανταλλαγής τεχνογνωσίας, ανάπτυξης μεθοδολογιών και προγραμμάτων, ώστε να προκύψει αμοιβαίο όφελος και προστιθέμενη αξία από τη σύζευξη αυτή.
Ερ.: Ποιο είναι το μυστικό που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους του Κέντρου να κάθονται σε κοινό τραπέζι, να διαφωνούν, αλλά να καταλήγουν;
Β.Σ.: Η φιλοσοφία του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου εμπεριέχει το να ακούμε ο ένας τον άλλον, να προσφέρουμε, να εκτιμάμε, να σεβόμαστε τις διαφορετικές ιδέες και να εργαζόμαστε για το κοινό καλό. Μάλιστα, κάθε δομή εβδομαδιαίως ή ανά δεκαπενθήμερο συναντιέται και συζητά για το κλινικό της έργο, τα παιδιά, τους εφήβους, τους ενήλικες που υποστηρίζει και τί μπορεί να κάνει παραπάνω. Εκεί συζητιούνται κι άλλα ζητήματα π.χ. εσωτερικής λειτουργίας. Μια φορά τον χρόνο συναντιόμαστε όλοι και από την Αθήνα και από τη Χίο. Θεωρούμε αυτή τη συνάντηση πολύ σημαντική μεταξύ άλλων για την ενδυνάμωση της ομάδας.
Ερ.: Πως από αυτή την κοινωνία που δεν διαθέτει σε περίσσευμα την κουλτούρα της συνεργασίας γεννήθηκε ένα τόσο καλό παράδειγμα;
Β.Σ.: Δεν συμμερίζομαι την τοποθέτηση ότι «το νησί μας δεν διαθέτει σε περίσσευμα την κουλτούρα της συνεργασίας» , όπως λέτε. Ίσα – ίσα θα έλεγα ότι οι Χιώτες ξεχωρίζουν για τη συνεργασία τους… μην ξεχνάτε ότι «οι Χιώτες πάνε δύο-δυο», εδώ ιδρύθηκε και λειτουργεί ο μεγαλύτερος, ίσως, πανελληνίως συνεταιρισμός: Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου Αλλά θα ήθελα να σας εξηγήσω την φιλοσοφία μας και είμαι σίγουρη ότι θα καταλάβετε γιατί το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου είναι ένα «καλό παράδειγμα» , όπως είπατε. Στο Κέντρο μας, όπως και σε όλες τις εταιρείες, υπάρχουν κάποιες θέσεις «κύρους». Σε κάθε δομή υπάρχει ο επιστημονικά υπεύθυνος. Κάθε εργαζόμενος από τη δομή ξέρει ότι μπορεί να απευθυνθεί σε αυτόν. Εγώ συμβαίνει να είμαι τώρα διευθύντρια στο Κέντρο. Όλοι ξέρουν ότι πάντα είναι ανοικτή η πόρτα μου και το τηλέφωνο μου. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αλληλεπίδραση και όλοι να μπορούν να μιλούν με όλους.
Ερ.: Εσωτερική αξιολόγηση και σεβασμός στα αποτελέσματα της υπάρχουν; Μπορεί να ξεκινήσει κάποιος ως θεραπευτής και σταδιακά να ανέβει σε επίπεδο ιεραρχίας;
Β.Σ. : Σαφώς! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είμαι εγώ. Όταν ξεκίνησα να εργάζομαι στο Κέντρο ήμουν από τις ηλικιακά νεότερες. Σταδιακά έφτασα σε αυτή τη θέση, για την οποία έγινε εσωτερική προκήρυξη. Για τις θέσεις ευθύνης, κάνουμε μια εσωτερική προκήρυξη στο υπάρχον προσωπικό και, αν δεν ευοδωθεί, τότε κάνουμε εξωτερική προκήρυξη. Οι θέσεις ευθύνης έχουν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είναι διάρκεια τριετίας και μετά επαναπροκηρύσσονται.
Οι διαδικασίες μας, ακόμα και για την πρόσληψη ενός συνεργάτη, είναι διαφανείς και συγκεκριμένες. Πάντα προκηρύσσουμε τις θέσεις εργασίας, τις δημοσιοποιούμε στον τύπο και στην ιστοσελίδα μας, και πάντα αναφέρουμε τα τυπικά προσόντα που αναζητούμε.
Ερ.: Έντονες διαφωνίες υπήρξαν σε κάποια θέματα, οι οποίες οδήγησαν σε αποχωρήσεις ή προστριβές;
Β.Σ.: Έντονες διαφωνίες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν! Το σημαντικό είναι ότι μπορούμε να τις συζητήσουμε και κυρίως να τις εμπεριέξουμε. Μπορεί να ανέβουν οι τόνοι αλλά τελικά η σύγκρουση και η διαφωνία θα γεννήσει κάτι νέο και θα οδηγήσει συνήθως σε αποτέλεσμα. Υπάρχουν εντάσεις και κάποιες φορές χρειάζεται ένα διάστημα να αφομοιωθούν και να γίνουν αποδεκτές οι διαφορετικές απόψεις.
Η αντιμετώπιση των διαφωνιών μέσα στον εργασιακό χώρο σίγουρα δεν είναι μία εύκολη υπόθεση και απαιτεί ψυχραιμία, επαγγελματισμό, θετική ενέργεια, αυτοπεποίθηση ,υψηλά επίπεδα υπομονής και καλή πρόθεση από όλους.
Ερ.: Γιατί η κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία μιας δεύτερης βάσης, στο Περιστέρι;
Β.Σ.: Το «άνοιγμά» μας στην Αθήνα έγινε το 2007. Τότε έγινε μια προκήρυξη από το Υπουργείο Υγείας κι εμείς, προτείναμε τη δημιουργία ενός Κέντρου Ημέρας για άτομα με αυτισμό στη Χίο. Το Υπουργείο εκείνη την περίοδο μας εμπιστεύτηκε, αλλά έκρινε ότι στη Χίο υπάρχουν αρκετές δομές και μας προέτρεψε να διαλέξουμε μια περιοχή στην Αττική.
Επιλέξαμε το Περιστέρι γιατί ξέραμε ότι αυτή η περιοχή δεν καλύπτεται από πολλές δομές. Είναι ο πιο μεγάλος δήμος της Ελλάδας και το οικονομικοκοινωνικό επίπεδο των οικογενειών δεν είναι άνετο όπως σε κάποιες άλλες περιοχές.
Ερ.: Η επαφή του Κέντρου με τα ευρωπαϊκά προγράμματα ποια είναι; Υποθέτω ότι αφετηριακά ξεκινάτε από κει για να στηθούν κάποιες δομές.
Β.Σ.: Στο Κέντρο Παιδιού και Εφήβου αναζητούμε, διεκδικούμε και αξιοποιούμε τους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους προγραμμάτων που υλοποιούνται σε συνεργασία με Ελληνικούς, Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς φορείς. Από το Νοέμβριο του 2005 το Κ.Π.Ε. είναι Ειδικά Πιστοποιημένος Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας, σύμφωνα με απόφαση του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το Νοέμβριο του 2010 το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου απέκτησε επιβεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας για την ανάληψη έργων του ΕΣΠΑ. Πολλά από τα έργα που έχουμε αναλάβει ξεκίνησαν με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Εξάλλου και το ίδιο το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου είναι μετεξέλιξη ευρωπαϊκού προγράμματος, όπως σας είπα και πριν, του HORIZON.
Ερ.: Εφησυχάζει η χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα ή λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη;
Β.Σ.: Η χρηματοδότηση από τα προγράμματα, μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιούμε ιδέες και να τις υποστηρίξουμε στο ξεκίνημα τους. Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα της «τηλεαποκατάστασης» που παρέχουμε εξ αποστάσεως θεραπεία για παιδιά και εφήβους με μαθησιακές και άλλες δυσκολίες. Αξιοποιήσαμε
Ευρωπαικό πρόγραμμα για τη δημιουργία της εξειδικευμένης πλατφόρμας και την αγορά ειδικών υπολογιστών. Επίσης, η Κινητή Μονάδα Χίου και το Κέντρο Ημέρας Ατόμων με Αυτισμό στην Αθήνα λειτουργούν με χρηματοδότηση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, μέσω του προγράμματος «Ψυχαργώς». Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχουν και άλλες τέσσερις δομές που είναι αυτοχρηματοδοτούμενες.
Ερ.: Ποια είναι η ποσόστωση ανάμεσα στα έσοδα του Κέντρου από τα αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα και τα προγράμματα με ευρωπαϊκή ή κρατική ενίσχυση;
Β.Σ.: Περίπου μισή- μισή. Δηλαδή το 50% των εσόδων του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου προέρχεται από τα αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα και το άλλο 50% από χρηματοδότηση δημόσιων πόρων . Για να καταλάβετε, π.χ. το διοικητικό τμήμα που υποστηρίζει όλες τις δομές/ τμήματα της εταιρείας είναι ενιαίο και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Το Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης που ξεκίνησε πριν ενάμιση χρόνο με στόχο την εκπαίδευση νέων επαγγελματιών καθώς και την ανάπτυξη ερευνητικών πρωτοκόλλων, τομέα για τον οποίο στην Ελλάδα δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα, στην παρούσα φάση, υποστηρίζεται από την Εταιρεία μέχρι να σταθεί στα πόδια του. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα σου δίνουν την ευκαιρία να αναπτύξεις νέες δράσεις, αλλά δεν αποτελούν πυλώνα βιωσιμότητας.
Ερ.: Το κράτος πώς συνεπικουρεί;
Β.Σ.: Σήμερα αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Το Υπουργείο Υγείας, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων κάλεσε όλους τους συλλόγους και τα σωματεία επαγγελματιών-επιστημόνων που παρέχουμε τις Ειδικές θεραπείες να υπογράψουμε συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Η προτεινόμενη σύμβαση παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις. Είναι συμβάσεις που δεν προβλέπουν ποιο είναι το ποσό για τις ειδικές θεραπείες, και ταυτόχρονα προβλέπεται ότι θα υπάρχει κόφτης. Επίσης μας ζητείται να υπογράψουμε ότι διαθέτουμε άδεια λειτουργίας, κάτι το οποίο δεν ισχύει και για το οποίο δεν ευθυνόμαστε εμείς αλλά το κράτος, το οποίο δεν έχει ορίσει το κανονιστικό πλαίσιο. Σκοπός του Υπουργείου είναι η οριζόντια περικοπή του προϋπολογισμού των ειδικών θεραπειών. Δεν έχει γίνει μελέτη για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση στο χώρο της “Ειδικής Αγωγής”, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ- γονείς και παιδιά- να κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς κάλυψη της δαπάνης για αυτές τις υπηρεσίες.
Ερ.: Είμαστε δηλαδή στο σημείο μηδέν;
Β.Σ.: Ως επαγγελματίες που σεβόμαστε στοιχειωδώς την επιστήμη και το επάγγελμά μας, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε σύναψη συμβάσεων με αυτά τα δεδομένα. Ευελπιστούμε να βρεθεί ρεαλιστική και ουσιαστική λύση. Δεν είναι μόνο ότι μειώνουν τον προϋπολογισμό των ειδικών θεραπειών. Το νέο πλαίσιο που προωθείται από την κυβέρνηση καταστρατηγεί το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής θεραπευτή. Γι΄ αυτό και οι γονείς μας υποστηρίζουν και συμμετέχουν στις ποικίλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, στο πλευρό των θεραπευτών. Στο δικό μας χώρο η σχέση θεραπευτή – παιδιών και οικογένειας αποτελεί μια σχέση ζωής , είναι το σημαντικότερο για να είναι αποτελεσματική η παρέμβαση μας, δεν μπορεί κάποιος να επιβάλλει την αλλαγή θεραπευτή , λόγω σύμβασης ή όχι με τον ΕΟΠΥΥ.
Λίγα λόγια για το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου:
Το "ΚΕΝΤΡO ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ" είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε στη Χίο το Μάρτιο του 1996. Ως ειδικά πιστοποιημένος φορέας του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, βασιζόμενος στις αρχές της Κοινοτικής Ψυχιατρικής, σκοπός του είναι η ποιοτική παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής παιδιών, εφήβων και ενηλίκων στους τομείς της Ψυχικής Υγείας και της Ειδικής Αγωγής. Επίσης, στοχεύει στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, ερευνητική μελέτη, σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων δημόσιας υγείας, αγωγή – ευαισθητοποίηση της κοινότητας.
Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου έχει εξυπηρετήσει ως τα τέλη του 2016, πάνω από 5.600 παιδιά, εφήβους, ενήλικες και παράλληλα καθοδηγεί και στηρίζει με κάθε τρόπο τις οικογένειές τους. Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου στελεχώνεται από 90μελές εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (παιδοψυχίατρο, ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, λογοπεδικό, εργοθεραπευτή, μουσικοθεραπευτή, ειδικό παιδαγωγό, γυμναστή ειδικής φυσικής αγωγής, παιδαγωγό προσχολικής αγωγής, ψυχολόγο-σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού, νοσηλευτή κ.λπ.) ενώ ταυτόχρονα συνεργάζεται με ένα μεγάλο αριθμό εξωτερικών συνεργατών.
Έχει πολλαπλή μορφή λειτουργίας και διαθέτει τις εξής δομές/τμήματα:
Τμήμα Παιδιών & Εφήβων, στη Χίο
Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου
Κέντρο Ημέρας Εφήβων με Αυτισμό στη Δυτική Αττική «Στην Αυλή του Κόσμου»
Ηλίανθος, εξειδικευμένο Κέντρο Διάγνωσης και Αποκατάστασης ατόμων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ.), στο Περιστέρι
Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων, στη Χίο
Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης & Εκπαίδευσης
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.