Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε δύο δράσεις εξωστρέφειας των τοπικών διατροφικών επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν εντός του Μαϊου 2022, με την παρουσία της στην εξειδικευμένη έκθεση βιολογικών και φυσικών προϊόντων “2ο BIO FESTIVAL” (“TEXNOPOLIS” Δήμου Αθηναίων, Γκάζι) και στο section γαστρονομίας της έκθεσης “WORLD TOURISM EXPO” (εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου), φιλοξενώντας δωρεάν τα προϊόντα από τα νησιά και των 3 Περιφερειακών Ενοτήτων του Βορείου Αιγαίου.
Α. “2ο BIO FESTIVAL” (“TEXNOPOLIS” Δήμου Αθηναίων, Γκάζι, Αθήνα, 6 – 8 Μαϊου 2022).
Το “2ο Bio Festival” (οργάνωση “FORUM S.A.”), πραγματοποιήθηκε από 6 έως 8 Μαΐου 2022 στην “TEXNOPOLIS” του Δήμου Αθηναίων, Γκάζι, κέντρο Αθήνας. Το ιστορικό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, με τα μουσειακά κτίρια και τους πλακόστρωτους δρόμους, αποτέλεσε το ιδανικό περιβάλλον για την διοργάνωση του festival βιολογικών προϊόντων.
Επρόκειτο για ένα μικτό festival, όπου αφενός πραγματοποιήθηκαν άμεσες λιανικές πωλήσεις προς το ευρύ καταναλωτικό κοινό (B2C) και αφετέρου φιλοξενήθηκαν προσκεκλημένοι ιδιοκτήτες καταστημάτων delicatessen, fine food & healthy – eco διατροφής, καθώς και εκπρόσωποι εμπορικών αλυσίδων από όλη τη χώρα (B2B).
Επιπλέον, αποτέλεσε το σημαντικότερο εμπορικό event, στο οποίο έλαβαν μέρος παραγωγοί και εταιρείες με βιολογικά, φυσικά, μη βιομηχανοποιημένα και μη μεταλλαγμένα προϊόντα. Το παρόν έδωσαν, φρούτα, λαχανικά, αρτοσκευάσματα, τυροκομικά – γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, μέλι, μαρμελάδες, κομπόστες, βότανα, αφεψήματα, σάλτσες αλοιφές, ελαιόλαδο, ελιές, αναψυκτικά, χυμοί, κρασιά, ξηροί καρποί, γλυκά κουταλιού, φυσικά καλλυντικά, σαπούνια, προϊόντα καθημερινής περιποίησης, φορείς πιστοποίησης, προϊόντα κρέατος, super foods οικολογικές συσκευασίες και απορρυπαντικά. Παράλληλα, σε ξεχωριστό θεματικό τομέα (αίθουσα), προβλήθηκαν τα vegan προϊόντα, τα οποία αποτελούν τη νέα τάση διατροφής, που κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές και τείνει να γίνει τρόπος ζωής.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μετά από πολλά αιτήματα επιχειρήσεων που παράγουν βιολογικά και φυσικά προϊόντα (κυρίως μικρών και με μικρή εξωστρέφεια, αλλά και μεγαλύτερων), συμμετείχε στο “2ο BIO FESTIVAL”, με τρεις μεγάλους χώρους συνολικού εμβαδού 72 τ.μ., στους οποίους φιλοξενήθηκαν ΔΩΡΕΑΝ τα αντίστοιχα προϊόντα, απ’ όλα τα νησιά των 3 Περιφερειακών Ενοτήτων.
Οι χώροι αυτοί, περιλάμβαναν διαμορφωμένα & εξατομικευμένα booths – υψηλής αισθητικής & λειτουργικότητας σπιτάκια (με τέντες), στα οποία φιλοξενήθηκαν οι επιχειρήσεις που δήλωσαν συμμετοχή με τη φυσική παρουσία εκπροσώπων τους.
Πέραν αυτών, στο χώρο έξω από τα σκεπασμένα booths, δημιουργήθηκε μια ανοικτή "γειτονιά" του Βορείου Αιγαίου, με μεγάλα τραπέζια και ομπρέλες για προστασία από τον ήλιο, όπου εκτέθηκαν ασυνόδευτα προϊόντα των επιχειρήσεων που επιθυμούσαν. Στη “γειτονιά” του Βορείου Αιγαίου, υπήρχε παράλληλα η δυνατότητα γευσιγνωστικών δοκιμών και κερασμάτων προς τους πολυάριθμους επισκέπτες, από τους απόδημους εθελοντές των νησιών στην Αθήνα, που στελέχωσαν το ομαδικό περίπτερο.
Επιπλέον, με την επιμέλεια της executive chef από την Καλλονή Λέσβου Τζένης Παλαιολόγου, πραγματοποιήθηκαν πολλές μαγειρικές επιδείξεις προς το παρευρισκόμενο κοινό, με προϊόντα αποκλειστικά από το Βόρειο Αιγαίο. Τα πιάτα, που στη συνέχεια γεύθηκαν εντυπωσιασμένοι οι επισκέπτες των περιπτέρων, ήταν: α) σαλάτα ταμπουλέ με σιτάρι, β) μεσογειακή σαλάτα με σιτάρι, γ) σαλάτα με ρεβίθια (Waldorf), δ) εξωτικά ρεβίθια με ρύζι και curry, ε) λημνιός αφκός με καραμελωμένα κρεμμύδια, στ) φλωμάρια σε σάλτσα ντομάτας, με θυμάρι και μελίχλωρο τυρί, ζ) φλωμάρια με σάλτσα ντομάτα, baby σπανάκι, μυρωδικά και τυρί καλαθάκι, και η) αυγά καγιανά, με βότανα και τυρί καλαθάκι.
Β. “WORLD TOURISM EXPO: GASTRONOMY SECTION” (Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, Αθήνα, 13 – 15 Μαϊου 2022).
Η έκθεση “WORLD TOURISM EXPO 2022” διοργανώθηκε από την εταιρεία παροχής τουριστικών υπηρεσιών, διαφήμισης & εκδόσεων “MACT MEDIA GROUP”, στο εκθεσιακό κέντρο του Περιστερίου, Αθήνα, από 13 έως 15 Μαϊου 2022.
Επρόκειτο για μια τουριστική έκθεση, με εξειδίκευση στις σπουδαιότερες θεματικές μορφές τουρισμού της Ελλάδας. Ξεχωριστό section της “W.T.E.” αποτέλεσε η γαστρονομία, δεδομένου ότι η ελληνική κουζίνα κερδίζει όλο και μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στο διεθνές μαγειρικό στερέωμα, ενώ η ανάπτυξη του “γαστρονομικού τουρισμού” αποτελεί στοίχημα για πολλές περιοχές της χώρας.
Στο section αυτό της “W.T.E.”, οι παραγωγοί είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με τον τουριστικό κλάδο, με στόχο τη μεγαλύτερη διείσδυση των τοπικών προϊόντων στο τουριστικό προϊόν της χώρας. Ο οίνος, ο ζύθος, τα αποστάγματα και τα παραδοσιακά διατροφικά προϊόντα, είχαν το δικό τους αποκλειστικό χώρο, όπου οι συμμετέχοντες παραγωγοί παρουσίασαν τις μοναδικές δημιουργίες τους στο κοινό και στους επαγγελματίες της έκθεσης.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, συμμετείχε με ένα περίπτερο συνολικού εμβαδού 116 τ.μ., το οποίο διατέθηκε στους παραγωγούς όλων των νησιών που επιθυμούσαν να παρευρεθούν αυτοπροσώπως ή δια εκπροσώπου τους στην έκθεση και να προωθήσουν τα προϊόντα τους.
Η δομημένη κατασκευή που δεν διατέθηκε στους επιχειρηματίες, διαμορφώθηκε κατάλληλα, για έκθεση ασυνόδευτων προϊόντων, για γευσιγνωστικές δοκιμές και κεράσματα προς τους επισκέπτες, καθώς και για ζωντανές μαγειρικές επιδείξεις από τους εθελοντές που στελέχωσαν το περίπτερο. Τα πιάτα που μετά το live cooking της μαγείρισσας από το Μεσότοπο Λέσβου Δέσποινας Ζακύρη, γεύθηκαν με πολύ κολακευτικά σχόλια οι επισκέπτες του περιπτέρου της Π.Β.Α., ήταν: α) χυλοπίτες Μεσοτόπου με σάλτσα ντομάτα, β) φλωμάρια, με παντζάρι και τυρί, γ) αυγά καγιανά, με βότανα και λαδοτύρι.
Γ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ, ΧΟΡΗΓΟΙ & ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Το οργανωτικό πλαίσιο των δύο συμμετοχών, είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Πανάγος Κουφέλος, ενώ το γενικό συντονισμό των αποστολών, είχε η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου κ. Άννη Ανδρεάδου, η οποία εκπροσώπησε και τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη. Την οργάνωση της παρουσίας των επιχειρήσεων, είχε το στέλεχος marketing & επιχειρησιακής έρευνας της Π.Β.Α. κ. Πάνος Πίτσιος.
Τα περίπτερα της Π.Β.Α., πλαισίωσαν με την πολύ ενεργή παρουσία τους, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διεκπεραίωση των εργασιών όλες τις ημέρες των δύο εκθέσεων, οι ακόλουθοι απόδημοι εθελοντές από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου: Θεοδώρα Καβαλίκα, Χρυσάνθη Καλλονιάτη, Βαγγέλης Καραγιάννης, Ευστρατία Καρυοφύλλη & Ειρήνη Σερέτη.
Μεγάλος χορηγός των συμμετοχών, ήταν ο επιχειρηματικός όμιλος “ATTICA GROUP”, του οποίου οι δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες “BLUE STAR FERRIES” και “HELLENIC SEAWAYS”, συνδέουν με ferry boats σε σταθερή και ετήσια βάση, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με την Αττική.
Οι 76 παραγωγικές επιχειρήσεις από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που με τα εκλεκτά τους προϊόντα, πλαισίωσαν τα περίπτερα της Π.Β.Α., είτε στην πρώτη, είτε στη δεύτερη, είτε και στις δύο εκθέσεις, ήταν:
H Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου κ. Άννη Ανδρεάδου, αφού συνεχάρη τις παραπάνω επιχειρήσεις, τους χορηγούς και όλους τους εθελοντές, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην κοινή προσπάθεια προώθησης των προϊόντων των νησιών, στις δύο εκθέσεις, μετά το πέρας τους, δήλωσε: “Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με τη συμμετοχή της στις δύο τελευταίες διοργανώσεις του λεκανοπεδίου Αττικής, μέσα σε 7 ακριβώς μήνες από την επανέναρξη των δράσεων ανάπτυξης εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας (16 Οκτωβρίου 2021), ολοκλήρωσε μια απολύτως επιτυχημένη παρουσία σε 12 σημαντικές εμπορικές εκθέσεις (κυρίως του κλάδου τροφίμων & ποτών) της χώρας. Τα χαρακτηριστικά ποιοτικά προϊόντα του Βορείου Αιγαίου, μέσα απ’ αυτές τις ατομικές ή ομαδικές συμμετοχές, είχαν την ευκαιρία και κατάφεραν όπως πάντα, να κερδίσουν τις εντυπώσεις των επαγγελματιών και του απλού κοινού, τόσο με την πολύ μεγάλη ζήτησή τους, που εκφράστηκε και καταγράφηκε από τους επιχειρηματίες και τους ανθρώπους της Π.Β.Α. - εθελοντές μας, όσο και με τις απευθείας λιανικές πωλήσεις τους. Ο διπλός αυτός τρόπος συμμετοχής με ατομικά και ομαδικά περίπτερα, που μόνο η Π.Β.Α. εφαρμόζει με πολύ μεγάλη επιτυχία σε κάθε έκθεση, έχει κερδίσει την αναγνώριση όλων των επισκεπτών και έχει συμβάλλει σημαντικά, στη βελτίωση της εξωστρέφειας των προϊόντων του Βορείου Αιγαίου”.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.