25.1.2017 17:24

Είσπραξη των λιμενικών τελών στα πρότυπα του Τσεσμέ [ΒΙΝΤΕΟ]

Νέα δεδομένα για το επιβατικό κοινό που χρησιμοποιεί τη γραμμή Χίου – Τσεσμέ δημιουργεί η απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής να διερευνήσει εάν δύναται να αλλάξει τον τρόπο είσπραξης των λιμενικών τελών, που πλέον θα εισπράττεται απευθείας από τους επιβάτες των πλοίων, ότι δηλαδή γίνεται και στο Τελωνείο του Τσεσμέ.

Όπως εξήγησε ο Μιχάλης Μπελέγρης τα λιμενικά τέλη αφορούν στο 5% της συνολικής τιμής του κάθε εισιτηρίου. Το πρόβλημα που προέκυψε είναι ότι λόγω της έλλειψης οργανωμένης μηχανογράφησης και έλλειψης δυνατότητας ελέγχου της αντιστοιχίας εισιτηρίου και τιμής δεν μπορεί να διασταυρωθεί η ακριβής τιμή και άρα και το ποσοστό λιμενικών τελών. Στο παρελθόν έχουν παρατηρηθεί και περιπτώσεις εισιτηρίων που στις εμφανιζόμενες λίστες τα εισιτήρια κοστολογούνται με 1 ευρώ ανά επιβάτη για τη γραμμή Χίου - Τσεσμέ. Το γεγονός όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου υποδεικνύει πιθανές διαρροές οικονομικών πόρων της τάξης των αρκετών χιλιάδων ευρώ, ιδιαίτερα χρήσιμων για το ΔΛΤΧ σε ετήσια βάση.

Έτσι ομόφωνα η Λιμενική Επιτροπή αποφάσισε να διερευνήσει νομικά το ενδεχόμενο να ορίσει υπάλληλο προκειμένου εκείνος να εισπράττει κατευθείαν από τους επιβάτες τα τέλη, ανάλογα με τη συνολική τιμή που αναγράφεται πάνω στο εισιτήριο και όχι με βάση τις αποδείξεις που προσκομίζουν οι εταιρίες.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε χρόνο χρησιμοποιούν τη γραμμή Χίου – Τσεσμέ περί τις 100.000 επιβάτες, τότε από τις 75.000 ευρώ που θα έπρεπε να λαμβάνει το Λιμενικό Ταμείο καταγράφονται πιθανές απώλειες της τάξεως των 20- 25.000 ευρώ από τις πρακτικές διαφόρων εταιριών.

Αναφερόμενος στο τίμημα που θα καλούνται να καταβάλλουν οι επιβάτες ο κ. Μπελέγρης το προσδιόρισε στο 1 ή 1,5 ευρώ, φυσικά μέσα στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος. «Σίγουρα θα υπάρχει μία μικρή καθυστέρηση στην επιβίβαση. Όμως η ίδια τακτική γίνεται και στον Τσεσμέ. Πρώτα περνάς από το κιόσκι, καταβάλλεις τα τέλη και στη συνέχεια προχωράς στο Τελωνείο. Αν δεν τα πληρώσεις τότε σε επιστρέφουν πίσω στο κιόσκι», ανέφερε ο ίδιος. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ