20.1.2014 17:14

Κι η ΑΚΜΗ … απειλεί

ΜΕ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΑΠΕΙΛΕΙ Η "ΑΚΜΗ" ΤΟΠΙΚΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ

Από το θόρυβο που δικαιολογημένα προκλήθηκε για την πρόθεση του Δήμου Χίου να συνάψει Προγραμματική Σύμβαση με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΑΚΜΗ», η διοικούσα επιτροπή της κατάλαβε ότι θα πρέπει να κινηθεί νομικά κατά των συνδικαλιστών και των Μέσων.

Μήπως η απάντηση της είναι ένα πρόσθετο στοιχείο για το Δήμο να επανεξετάσει την αναγκαιότητα συνεργασίας;

Ακολουθεί η ανακοίνωση της, που εστάλη από τον κ. Β. Μήτσουρα: 

«Η ΑΚΜΗ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. αποτελεί μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση η οποία είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας του Υπουργείου Εργασίας με Α.Μ.ΚΕ. Δ00252, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4019/2011.

Σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η παροχή υπηρεσιών που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, την προώθηση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία της Χίου ότι μέσω των προγραμματικών συμβάσεων με το Δήμο Χίου δε θίγονται τα συμφέροντα των εργαζομένων ούτε εκχωρούνται υπηρεσίες αλλά αντιθέτως δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και προωθείται η ανάπτυξη σε διάφορους τομείς της τοπικής οικονομίας. 

Επίσης, το κόστος της δράση «Περίθαλψη, προστασία αδέσποτων και κακοποιημένων ζώων και έλεγχος γεννήσεων» θα βαρύνει εξολοκλήρου την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΑΚΜΗ.

Τέλος, για τα συκοφαντικά δημοσιεύματα συγκεκριμένων τοπικών μέσων,  ανακοινώσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων και πολιτικών παρατάξεων θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.»

 

Την ώρα πάντως που η ΑΚΜΗ απειλεί με μηνύσεις τα τοπικά ΜΜΕ, ο «π» παρουσιάζει πως λειτουργού οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις σε άλλα νησιά. 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΛΛΟΥ 

Με 1 εκ. ευρώ και δημοτικά ακίνητα έχει ενισχύσει ο Δήμος Κω 16 Κοιν.Σ.Επ.

Στην Κω η δράση των Κοιν.Σ.Επ. είναι διαδεδομένη και στηρίζεται απόλυτα από το Δήμο. Για να τη στηρίξει εκπόνησε Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Τοπικής Ανάπτυξης Τομέα Κοινωνικής Οικονομίας με την ονομασία «ΚΩΣ – ΑΣΠΙΣ». Μέσα σ’ αυτό λειτουργούν, ως θερμοκοιτίδα, 16 Κοιν.Σ.Επ. που έχουν ήδη δημιουργήσει 148 νέες θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα ο Δήμος της Κω ενισχύει τις ακόλουθες Κοιν.Σ.Επ.:

 1. «ΕΥΦΡΑΙΝΕΙΝ» ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Επιχείρηση 6 μελών με στόχο την ανάδειξη του διατροφικού πολιτισμού. Ο Δήμος της παραχωρεί τη χρήση δημοτικού ακινήτου.

2. «ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ» ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Επιχείρηση 6 μελών στο χώρο της επικοινωνίας. Μέσω Προγραμματικής Σύμβασης ο Δήμος παρέχει μέρος των υπηρεσιών προβολής και επικοινωνίας του.

3. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ» ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Επιχείρηση 7 μελών στο χώρο της αγροτικής οικονομίας. Ο Δήμος της έχει παραχωρήσει δωρεάν έκταση και επιχορήγηση 90.000 ευρώ.

4. «ΟΡΦΕΑΣ» ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Επιχείρηση κινηματοθεάτρων με 7 μέλη. Ο Δήμος της έχει παραχωρήσει τον θερινό και χειμερινό κινηματογράφο του και 70.000 ευρώ για την ανανέωση του εξοπλισμού του.

5. «ΓΑΙΟΡΑΜΑ» ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Η ναυαρχίδα του Ε.Π. ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ καθώς πάνω στη δουλειά των 18 επιστημόνων που την απαρτίζουν αναμένεται να στηριχτεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο εγχείρημα, αυτό της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου υπόβαθρου γεωγραφικών πληροφοριών για το νησί της Κω που θα ξεκινάει από τη σύσταση του εδάφους και τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και θα φτάνει μέχρι τα οικονομικά δεδομένα κάθε μίας επιχείρησης ή και οικογένειας ώστε ο Δήμος με την επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων να μπορεί να σχεδιάσει με σχετική ασφάλεια τις μελλοντικές δράσεις και παρεμβάσεις που απαιτούνται για να παραμείνει το νησί σε αναπτυξιακή τροχιά.

Μέσω σύναψης προγραμματικής σύμβασης ο Δήμος τη χρηματοδότησε με 160.000 € για την υποστήριξη του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού του νησιού.

6. «ΑΣΤΕΡΙΑΣ» ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Τα 5 μέλη της επιχείρησης ειδικεύονται στις εργασίες καθαρισμών δημόσιων χώρων. Ο Δήμος έχει συνάψει Προγραμματική Σύμβαση ύψους 189.000 ευρώ.

7. «ΕΣΤΙΑ» ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Ιδρύθηκε από 5 νέους επιστήμονες ιστορικούς, αρχαιολόγους και συντηρητές έργων με σκοπό την προστασία και αξιοποίηση του ανεκτίμητου πλούτου που άφησε πίσω της η εποχή της Ιταλοκρατίας στην Κω. Ο Δήμος της παραχώρησε τη χρήση του δημοτικού εκθεσιακού κέντρου «ΧΑΝΙ» και μέσω της σύναψης προγραμματικής σύμβασης 94.000 €.

 8. «ΑΜΒΡΟΣΙΑ» ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Η δεύτερη επιχείρηση γαστρονομίας στην Κω απαρτίζεται από 7 μέλη και στηρίζεται από το Δήμο με τη χρήση δημοτικού ακινήτου και επιχορήγηση 40.000 ευρώ.

9. «ΔΡΥΑΔΕΣ» ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Τα 8 μέλη της δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος της Κω. Στηρίζεται από το Δήμο με τριετή Προγραμματική Σύμβαση 190.000 ευρώ.

10. «ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ & ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Τα 10 μέλη της εκμεταλλεύονται τα δημοτικά σφαγεία, υποστηριζόμενα από το Δήμο με πενταετή προγραμματική σύμβαση 50.000 ευρώ.

11. «ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»

Επιχείρηση 7 μελών με στόχο τον έλεγχο των ποτών, του νερού, του εδάφους και του αέρα. Ο Δήμος με Προγραμματική Σύμβαση έχει παραχωρήσει τη λειτουργία των εργαστηρίων της ΔΕΥΑ Κω (192.000 €).

12. «ΟΝΕΙΡΟΧΩΡΑ» ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Αντικείμενο των 20 μελών της ο χώρος αγωγής και ασφαλούς διαμονής για παιδιά βρεφικής – προσχολικής ηλικίας. Θα υποστηριχθεί από το Δήμο πιθανά με Προγραμματική Σύμβαση.

 13. «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΩ» ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

 Στόχος των 5 μελών της να αναπτύξουν δραστηριότητες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων του Νησιού. Ο Δήμος της παραχώρησε δωρεάν έκταση για εγκατάσταση μικρής βιοτεχνίας.

14. «ΜΑΡΑΘΟΣ» ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Τα 6 μέλη της έχουν ως σκοπό την πώληση και προσφορά από ειδικώς διαμορφωμένα παραδοσιακά καταστήματα, αναψυκτήρια και καφενεία αφεψημάτων τοπικών βοτάνων και τσαγιών και ποτών παραδοσιακών προϊόντων. Ο Δήμος τους παραχωρεί τη χρήση δημοτικού ακινήτου.

 15. «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Τα 25 μέλη της είναι αλιείς που πασχίζουν να διατηρήσουν την επαγγελματική τους αυτοτέλεια. (Υπό σύσταση)

 16. «ΠΑΡΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΠΑΝΙΔΑΣ & ΧΛΩΡΙΔΑΣ ΠΛΑΚΑΣ» ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

 

Στόχος των 6 μελών της είναι η προστασία του δάσους από τις ασθένειες και τις πυρκαγιές και του συνόλου της χλωρίδας και πανίδας από κάθε κίνδυνο που τα απειλεί. (Υπό σύσταση) 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ