11.9.2024 22:30

ΛΑΤΩ- Ακατάλληλα τα υλικά για την επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα στελέχη του λατομείου "ΛΑΤΩ", διατυπώθηκαν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου της Χίου προς βορρά. Το έργο της επέκτασης, όπως επισημάνθηκε, έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Χίο, καθώς θα βελτιώσει τη συνδεσιμότητα του νησιού με την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφέροντας σημαντικές προοπτικές για ανάπτυξη.

Ο κ. Παντελής Μοσκοφόγλου, μηχανικός του Μετσοβίου Πολυτεχνείου και συνεργάτης της εταιρείας "ΛΑΤΩ", εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται στο έργο, υποστηρίζοντας ότι τα υλικά δεν πληρούν τα απαραίτητα τεχνικά κριτήρια και δεν συνοδεύονται από τις αναγκαίες πιστοποιήσεις. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, η ανάδοχος του έργου χρησιμοποιεί υλικά από ανεπεξέργαστες γεώδεις εκσκαφές, τα οποία είναι ακατάλληλα για έργα όπως η επέκταση του διαδρόμου ενός αεροδρομίου σε περιοχή υψηλής σεισμικότητας όπως η Χίος.

Η εταιρεία "ΛΑΤΩ" υπογραμμίζει ότι διαθέτει αδρανή υλικά που πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αλλά παρά το γεγονός ότι τα λατομεία της εταιρείας έχουν επισκεφθεί οι μελετητές του έργου και αναγνώρισαν την καταλληλότητα των υλικών, η ανάδοχος κατασκευάστρια εταιρεία προμηθεύτηκε ελάχιστη ποσότητα από αυτά. Στην πράξη, όπως καταγγέλλεται, η ανάδοχος χρησιμοποιεί υλικά ακατάλληλα για επιχωματώσεις, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνες καθιζήσεις και να επηρεάσουν αρνητικά τη διάρκεια ζωής του έργου.

Επιπλέον, ο κ. Μοσκοφόγλου αναφέρθηκε σε αποφάσεις που αφορούν την αδειοδότηση της εξόρυξης υλικών από συγκεκριμένες περιοχές, επισημαίνοντας πως η ποσότητα των υλικών που εγκρίθηκε για χρήση είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες του έργου, ενώ ορισμένες από τις περιοχές εξόρυξης αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικά και τεχνικά προβλήματα, όπως η κατολίσθηση.

Τέλος, τα στελέχη της εταιρείας κάλεσαν το κράτος και τις αρμόδιες αρχές να τηρούν τη διαφάνεια και να διασφαλίζουν ότι τα δημόσια έργα, όπως η επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου της Χίου, πραγματοποιούνται με ασφαλή και πιστοποιημένα υλικά, υπογραμμίζοντας την ευθύνη τους να διαφυλάττουν το δημόσιο συμφέρον.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ