21.10.2016 12:00

Σε θέση μάχης για τον Φ.Π.Α.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Έτοιμοι να αποκρούσουν με κάθε τρόπο και κόστος την επικείμενη εξομοίωση του νησιωτικού Φ.Π.Α. με αυτόν της ηπειρωτικής Ελλάδας, εμφανίζονται οι συνδικαλιστικοί φορείς της Χίου. Η συνεδρίαση της διοικητικής επιτροπής του Επιμελητηρίου Χίου το μεσημέρι της Πέμπτης έδωσε το σύνθημα κι έτσι από χθες Επιμελητήριο, Ο.Ε.Β.Ε., Εμπορικός Σύλλογος και συνδικαλιστικά σωματεία βρίσκονται σε θέσεις μάχης.

Η πρώτη μορφή αντίδρασης πιθανόν να εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, αφού η άποψη που επικράτησε ήταν ότι θα πρέπει να γίνει αντιληπτό προς πάσα κατεύθυνση ότι η κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. αποτελεί «αιτία πολέμου» για τους κατοίκους της Χίου.

Συντονίζονται οι φορείς των νησιών

Η πρώτη απόπειρα ενιαίου συντονισμού έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Δευτέρα με τους εμπλεκόμενους φορείς να καλούνται στο Επιμελητήριο προκειμένου να οργανώσουν τη δράση τους. Θα ακολουθήσει την επόμενη Τετάρτη τηλεδιάσκεψη με τα επιμελητήρια Σάμου και Μυτιλήνης και σε τελικό στάδιο θα κληθούν οι Δήμαρχοι των νησιών, εκπρόσωποι σωματείων και άλλοι φορείς προκειμένου να συνδιαμορφωθεί κοινό πλαίσιο δράσης.

«Η εξίσωση των συντελεστών ισοδυναμεί με θάνατο»

Κι ενώ το Επιμελητήριο επιχειρεί να οργανώσει τα μέλη του απέναντι στην επερχόμενη φορολογική λαίλαπα, ο εμπορικός κόσμος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι η κατάργηση του Φ.Π.Α. σε συνδυασμό με την ανυπαρξία μέτρων στήριξης των νησιών που πλήττονται από το μεταναστευτικό οδηγεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε θάνατο.

Μικές Κριμιζής

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α.. Δυστυχώς όσο και αν φωνάξαμε, στον προϋπολογισμό του 2017 έχουν συμπεριληφθεί τα έσοδα από την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών».

Μιχάλης Κουμπιάς

«Είναι ένα μέτρο που θα επηρεάσει αρνητικά την αγορά. Το ποσοστό αύξησης του Φ.Π.Α. είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις. Πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση άμεσα αν και από τη στιγμή που το έχουν βάλει στο στόχαστρο οι κυβερνώντες δεν αλλάζει τίποτα».

Φραγκίσκος Σέργης

«Είναι λάθος εξ αρχής να συνδεθεί ο Φ.Π.Α. με το προσφυγικό. Ο μειωμένος Φ.Π.Α. πρέπει να παραμείνει ως έχει μέχρι να βρεθεί μία φόρμουλα αντισταθμιστικών μέτρων. Είπαν ότι με την κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. στα άλλα νησιά αυξήθηκε η εισπραξιμότητά του. Όμως η Χίος δεν είναι ούτε Μύκονος, ούτε Ρόδος. Είναι σημαντικό εκτός των άλλων να καταθέσουμε υλοποιήσιμες προτάσεις».

Βασίλης Παππάς

«Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών είναι μονόδρομος και φυσικά ο νησιωτικός Φ.Π.Α. δεν πρέπει να συνδέεται με το προσφυγικό. Για το προσφυγικό θα πρέπει να παρθούν άλλα μέτρα, που θα τονώσουν τα νησιά και θα αναστρέψουν τη στρεβλή εικόνα που επικρατεί στο εξωτερικό».

Ανδρέας Μιχαηλίδης

«Προφανώς θα πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς στον Φ.Π.Α.. Είναι τουλάχιστον αυτονόητο για τα νησιά και τις κοινωνίες που αντιμετωπίζουν τόσο σημαντικά προβλήματα. Προσωπικά θεωρώ ότι η διατήρησή του ως έχει πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα από πλευράς κυβέρνησης».

Ν. Μηταράκης

«Όπως είναι γνωστό  ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, είναι κατάκτηση ελληνική. Είναι μέρος του κοινοτικού κεκτημένου για την Ελλάδα, απορρέει από το Σύνταγμα και τη ρήτρα νησιωτικότητας. Αυτό το πλεονέκτημα ο κ. Τσίπρας το απεμπόλησε με την πρότασή του προς τους θεσμούς τον Ιούνιο του 2015.

Η κυβέρνηση όπως παγίως πράττει υποσχέθηκε ότι θα αντισταθμίσει τις απώλειες. Πρόσφατα μας έλεγαν ότι θα καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις υπέρ των νησιωτών. Τίποτα απολύτως δεν έπραξαν. Έστω και για μια φορά η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τη φωνή της κοινωνίας. Αυτό το πρόσθετο φορολογικό βάρος δεν το αντέχει η τοπική μας οικονομία».

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ