3.9.2024 16:39

ΣΕΣΝΟΧ - Κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση για την υγεία την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου

Το Δ.Σ. του ΣΕΣΝΟΧ καλεί όλους τους φορείς του νησιού να πάρουν άμεσα αποφάσεις και να συστρατευτούν με τους μαχόμενους υγειονομικούς, σε κινητοποίηση, για να διεκδικήσουμε από κοινού τη πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου και όλων των μονάδων υγείας του νομού μας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 12:00Μ.-3:00ΜΜ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Η κατάσταση στο χώρο της υγείας στα νησιά μας χειροτερεύει. Θέτει σε άμεσο κίνδυνο ζωές και δυσκολεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ιδιαίτερα βεβαρημένη οικονομική κατάσταση της λαϊκής οικογένειας, που ακόμη και για βασικά πράγματα αναγκάζεται να φύγει για κάποιο αστικό κέντρο.

Η υγεία γίνεται εμπόρευμα που πληρώνουμε “χρυσάφι” για να πλουτίζουν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα του κλάδου. Είναι προκλητική η αδιαφορία των κυβερνόντων, που “δεν ακούν” τις φωνές απόγνωσης των υγειονομικών που λένε ότι το ΕΣΥ καταρρέει. 

Υπάρχουν τραγικές ελλείψεις που με τον καιρό γίνονται μεγαλύτερες. Στο ένα και μοναδικό νοσοκομείο του νομού μας αλλά και στις άλλες δομές, το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει ακόμα κι αυτά τα – απαρχαιωμένα οργανογράμματα. Όλες οι κλινικές λειτουργού στα όρια του προσωπικού ασφαλείας. Το προσωπικό έχει «γονατίσει» κυριολεκτικά από τις αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα - πρωί – νύχτα) και τη πληθώρα των περιστατικών. Εξαιτίας της εργασιακής εξουθένωσης μετά τις παραιτήσεις γιατρών, σειρά τώρα παίρνουν και οι νοσηλευτές. Στη ΜΕΘ είναι ορατός ο κίνδυνος να κλείσουν κρεβάτια, στα χειρουργεία επίσης, ενώ τα επείγοντα (ΤΕΠ) λειτουργούν στα όρια ασφαλείας με την συμβολή των αγροτικών ιατρών. Πολλές ειδικότητες δεν υπάρχουν, όπως Ενδοκρινολόγος, Παιδοψυχίατρος, κ.α., ενώ πολλές άλλες είναι μονήρης όπως αυτή του ογκολόγου, ψυχίατρου, νευρολόγου, ακτινολόγου, κ.α., με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στα ραντεβού.

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας έχουμε εξαντληθεί. Έχουμε δώσει “σώμα και ψυχή” προκειμένου να παρέχουμε στο λαό της Χίου ασφαλή και ποιοτική φροντίδα υγείας, όμως υπάρχουν και ανθρώπινα όρια και αυτά τα όρια ξεπερνιούνται καθημερινά.

Την ώρα που κρίσιμα τμήματα του νοσοκομείου, όπως για παράδειγμα το ακτινολογικό υπολειτουργούν, την ώρα που οι υγειονομικοί καταρρέουν, αποτελούν πρόκληση οι δηλώσεις του υπουργού υγείας κ. Γεωργιάδη ο οποίος επιχειρεί από τη μία να εξωραΐσει την πραγματικότητα, και από την άλλη να επιρρίψει ξανά ευθύνες στους γιατρούς που δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις λιγοστές θέσεις που προκηρύσσονται. Ο υπουργός υγείας υπεραμύνετε της πολιτικής της κυβέρνησης και των προκατόχων της, της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά, επιχειρηματικά κριτήρια.

Όσο για την αξιοποίηση των αυτοαπασχολούμενων γιατρών (μέτρο με το οποίο έχουν εκφράσει την διαφωνία τους τόσο η ΟΕΝΓΕ, όσο και ο ιατρικός σύλλογος Χίου) θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο όχι απλώς αποσπασματικό και αναποτελεσματικό αλλά αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο. Η λειτουργία ενός νοσοκομείου, τα εξωτερικά ιατρεία, τα επείγοντα, η νοσηλεία των ασθενών, απαιτούν πλήρως στελεχωμένο νοσοκομείο με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή και όχι περιοδεύοντες γιατρούς για κάποιες μέρες και ώρες, όπως προωθεί η Κυβέρνηση.

Λύση στα οξυμμένα προβλήματα των υγειονομικών και των ασθενών δεν είναι τα μπαλώματα με μετακινήσεις προσωπικού από τμήμα σε τμήμα και από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Πολύ περισσότερο δεν είναι λύση αλλά η αιτία της δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης του δημόσιου συστήματος υγείας, η ενίσχυση της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Λύση είναι η ικανοποίηση εδώ και τώρα, των χρόνιων αιτημάτων των υγειονομικών.

Δεν πάει άλλο! Δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση! Αποτελεί συνειδητή πολιτική των κυβερνήσεων, με ευθύνη και των εκάστοτε διοικήσεων του νοσοκομείου που ακολουθούν πιστά αυτές τις πολιτικές.

Έχει έρθει η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στη μάχη διεκδίκησης λύσεων!

Απαιτούμε δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, με πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών της Χίου και του ΕΚΑΒ σε προσωπικό και εξοπλισμό, με γενναία κρατική χρηματοδότηση, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

Tags: ΣΕΣΝΟΧ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ