10.1.2017 10:07

Χανς Κρίστιαν … Μουζάλας

Τακτική οχύρωσης πίσω από το δικό του παραμύθι συνεχίζει να εφαρμόζει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, για να υπερβεί την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για την άθλια χειμερινή εικόνα των hotspot στα νησιά.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη της Ν.Δ., Μιλτ. Βαρβιτσιώτη, ο κ. Γ. Μουζάλας ανέλαβε την ευθύνη που αναλογεί στην κυβέρνηση, ωστόσο επέμεινε στο ανυπόστατο κατηγορητήριο του κατά των νησιωτών, συνεχίζοντας τον αβάσιμο συσχετισμό σύνδεσης της αποσυμφόρησης των νησιών με την πτώση της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί -και ως κυβέρνηση μας αναλογεί- για την κατάσταση στα hot spot, η οποία είναι κακή», αποδέχθηκε ο κ. Μουζάλας, ο οποίος παραδέχθηκε «δυσκολίες και λάθη», «όχι όμως και ψέματα» εκ μέρους της κυβέρνησης. Τόνισε ότι η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ άσχημη, αλλά επέρριψε ευθύνες και σε στελέχη της ΝΔ και της τοπικής αυτοδιοίκησης που -όπως είπε- εμπόδισαν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία κλειστών χώρων στη Χίο, τη Μυτιλήνη και τη Σάμο.

«Από το Σεπτέμβριο δουλέψαμε στα νησιά. Προτείναμε επέκταση των χώρων διαμονής για να γίνουν οι συνθήκες καλύτερες, κέντρα κράτησης και κλειστούς χώρους και η απάντηση ήταν να μεταφέρουμε όλους τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δηλαδή να πέσει η Συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας», είπε ο κ. Μουζάλας.

«Η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ άσχημη. Δυστυχώς ένας λαϊκισμός επικράτησε στηριζόμενος πάνω σε μια πραγματική κούραση των νησιωτών», συμπλήρωσε και κάλεσε εκ νέου τους νησιώτες «να βοηθήσουν να φτιάξουμε καλύτερους χώρους και καλύτερες συνθήκες για τους ανθρώπους αυτούς, χωρίς να χαλάσει η Συμφωνία και ξαναρχίσουν οι περσινές ροές».

Τι δεν είπε

Η κοινοβουλευτική διαδικασία χαϊδέματος της κυβέρνησης για το θέμα συνεχίστηκε δηλαδή, χωρίς κανένας εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου να έχει το σθένος να θέσει το θέμα στη βάση του. Είναι δυνατόν 5 νησιά να φορτωθούν το σύνολο της προσφυγικής κρίσης;

Ο κ. Μουζάλας δεν ρωτήθηκε – και για αυτό ξεγλίστρησε με το γνωστό του παραμύθι περί επικράτησης των λαϊκιστών – ποιες ενέργειες της κυβέρνησης έρχονται ως αντίδοτο στην «πραγματική κούραση των νησιωτών». Η σκληρή πραγματικότητα για την κυβέρνηση είναι ότι, ένοχη ούσα για τη συμπεριφορά της, αποφεύγει συστηματικά την επαφή με τα νησιά και τους θεσμικούς τους φορείς. Περιορίζεται στην τηλεοπτική επίρριψη ευθυνών, τακτική που ως σήμερα την καλύπτει, καθώς οι αιρετοί των νησιών δεν αντιπαρατάσσουν την επιχειρηματολογία απογύμνωσης των ισχυρισμών της κυβέρνησης και του υπουργού. Και η ζωή κάπως έτσι συνεχίζεται…

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ