3.12.2016 10:02

Η Θράκη εκτός επιδότησης διαμονής προσφύγων για εθνικούς λόγους. Τα νησιά;

Τον ορισμό του ακριτικού και τελικά του εθνικά ριψοκίνδυνου θα πρέπει να επανακαθορίσει η κυβέρνηση. Η διαρροή της πληροφορίας ότι επίκειται εγκατάσταση και επιδότηση της διαμονής προσφύγων στον Έβρο προκάλεσε την άμεση διάψευση των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό, οι οποίοι διευκρινίζουν ότι «ο Έβρος, και συνολικά η Θράκη, βρίσκονται εκτός σχεδιασμού για το προσφυγικό ζήτημα για συγκεκριμένους, ιστορικούς και εθνικούς λόγους.»

 

Τι προβλέπεται στον Έβρο

Οι βουλευτές Αναστασία Γκαρά, Γεώρ. Καϊσας και Δημ. Ρίζος σε αναλυτική τους δήλωση περιγράφουν αναλυτικά τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση αύξησης ροής των προσφύγων στο νομό τους.

«Όταν η Υπηρεσία Ασύλου δεν προλάβει να εξετάσει σε μία ημέρα την αίτηση λόγω φόρτου εργασίας ή έλευσης σαββατοκύριακου, να δίνεται η δυνατότητα προσωρινής στέγασης με βάουτσερ σε ένα ξενοδοχείο από 24 έως 48 ώρες. Συγκεκριμένα, σε ερώτησή μας σχετική με το «κατά πόσο το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας πρόκειται να εφαρμοστεί στον Έβρο», η απάντηση υπήρξε ξεκάθαρη. 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις πολύ συγκεκριμένες ενέργειες:
1) την προσωρινή στέγαση που αφορά στη διαμονή των προσφύγων σε ξενοδοχεία μέσω προγραμμάτων βάουτσερ για 24-48 ώρες. Σε αυτή την περίπτωση οι άνθρωποι καταγράφονται και αποχωρούν άμεσα για την Αθήνα. Αυτή η ενέργεια εφαρμόζεται ήδη από την Ύπατη Αρμοστεία σε όλη τη χώρα.
2) τη στέγαση των προσφύγων που διαρκεί περίπου δέκα ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση οι πρόσφυγες φιλοξενούνται αυστηρά σε ξενοδοχεία που βρίσκονται σε Αθήνα, Λέσβο, Σάμο, Θεσσαλονίκη, Ειδομένη.
3) την ενοικίαση διαμερισμάτων για διάστημα 6-9 μηνών. Αυτό αφορά αιτούντες ασύλου που αναμένουν την εξέταση του αιτήματός τους. Από αυτόν τον τύπο φιλοξενίας έχει εξαιρεθεί συνολικά, ολόκληρη η περιοχή του Έβρου.»

 

Στη Χίο;

Η εξαίρεση του Έβρου και συνολικά της Θράκης για πολύμηνη παραμονή στοιχειοθετείται για την ύπαρξη αυτονόητων εθνικών λόγων. Είναι δυνατόν αντίστοιχα να μην εξαιρούνται τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και η Ύπατη Αρμοστεία να προχωρά σε κινήσεις εκμίσθωσης ξενοδοχείων ή καταλυμάτων; Ποιος καθορίζει τα όρια της ακριτικότητας και των εθνικών κινδύνων; Γιατί ανάλογη πίεση δεν ασκείται και από τους δικούς μας βουλευτές και παράγοντες του τόπου; Ποιοι παριστάνουν ότι κωφεύουν στις καθημερινές προκλήσεις του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας της γείτονος;

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ