3.6.2015 23:21

Καθολική αντίσταση απέναντι στην αύξηση του ΦΠΑ

ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΠΑΝΑΙΓΑΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Την ενιαία στάση τους αναφορικά με το ενδεχόμενο κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ επαναβεβαίωσαν οι τοπικοί φορείς στην σύσκεψη που προκάλεσε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Χίου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Χίου.

Παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Στ. Κάρμαντζη και του Δημάρχου Μ. Βουρνού, οι τοπικοί φορείς επανέλαβαν την πρόθεσή τους να προασπίσουν με κάθε τρόπο το ένα και μοναδικό μέτρο που εμπίπτει στη ρήτρα Νησιωτικότητας έτσι όπως περιγράφεται στο άρθρο 101 του ελληνικού Συντάγματος.

Οι τοποθετήσεις

Β. Παπάς – ΟΕΒΕ Χίου

«Είναι δεδομένο ότι η απόφαση για κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα πλήξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα αυξήσει την ανεργία, και θα αναγκάσει τη νέα γενιά να φύγει από τα νησιά  αφού το κόστος ζωής θα αυξηθεί σημαντικά. Επιπλέον αυτή την περίοδο τα νησιά του Αιγαίου σηκώνουμε το κύριο βάρος του μεταναστευτικού, γιατί είμαστε τα σύνορα της Ευρώπης, είναι αδιανόητο να σηκώσουμε ακόμα ένα βάρος».

Στ. Κάρμαντζης- Αντιπεριφερειάρχης Χίου

«Σίγουρα είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να περάσει ως μέτρο ανεμπόδιστα. Η περιφερειακή αρχή έχει πάρει σαφή θέση κατά της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ. Δυστυχώς παρά την κρισιμότητα του ζητήματος δεν συναίνεσαν όλες οι πτέρυγες του Περιφερειακού Συμβουλίου στην έκδοση κοινού ψηφίσματος. Τα χρώματα και τα κόμματα δεν έχουμε θέση σε τέτοια σοβαρά ζητήματα. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι όσοι προσπαθούν να πουν ότι ο μειωμένος ΦΠΑ δεν είναι κόκκινη γραμμή, είναι εκτός κλίματος. Θα πρέπει να υπάρξει εμπεριστατωμένος τεχνοκρατικός πόλεμος σε αυτό το οποίο επιχειρείται από την πλευρά της Κυβέρνησης».

Μ. Βουρνούς- Δήμαρχος Χίου

«Το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ ακόμα και με αντάλλαγμα θα πρέπει να αποφευχθεί. Θα πρέπει να προσέχουμε με ποιο τρόπο επιχειρούμε τέτοιες αλλαγές. Μιλάμε για μία αλλαγή που κοινωνία δεν μπορεί να «χωνέψει» εύκολα, πόσο μάλιστα μέσα σε συνθήκες απόλυτης οικονομικής κρίσης. Θα προκληθεί σοκ από το οποίο σίγουρα δεν θα μπορέσουμε να συνέλθουμε εύκολα. Η αύξηση του ΦΠΑ δεν είναι ένα μεμονωμένο μέτρο, αφορά την φορολόγηση του συνόλου των συναλλαγών μας».

Γ. Γεωργούλης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χίου

«Την ώρα που στην Ευρώπη υπάρχουν δεκάδες νησιά όχι με μειωμένο συντελεστή αλλά χωρίς καθόλου ΦΠΑ, η κυβέρνηση έρχεται να καταργήσει την τελευταία έμπρακτη στήριξη στα νησιά. Πρόκειται για ένα μέτρο που δεν θα επιφέρει τίποτα παραπάνω από 250 εκ. ευρώ».

Γ. Αμπαζής- Πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου

«Σε αυτόν τον πόλεμο δεν είμαστε όλοι μαζί. Και δεν είμαστε όλοι μαζί γιατί ο λαός δεν έχει τα ίδια συμφέροντα με αυτούς που αποφασίζουν αυτά τα μέτρα. Να θέσουμε πρώτα το πολιτικό πλαίσιο και μετά να διεκδικήσουμε την ακύρωση του μέτρου. Ο πόλεμος όμως γίνεται για να βάλουν τον λαό στη στρούγκα. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο».

Χρ. Καραχάλιος- Εκπρόσωπος Νότη Μηταράκη

«Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα έχει τριπλή επίδραση. Και στο κόστος της ενέργειας, και στα είδη πρώτης ανάγκης αλλά και στο κόστος διαβίσωσης. Ο μειωμένος ΦΠΑ δεν είναι προνόμιο είναι αντιστάθμισμα. Όμως να γίνει σαφές ότι η κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ δεν ήταν ούτε στο πρώτο μνημόνιο του 2012, ούτε στο mail Χαρδούβελη».

Μ. Κριμιζής- Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Χίου

«Εμείς όπως τότε έτσι και τώρα κάνουμε γνωστό ότι όποιος βουλευτής από οποιοδήποτε χώρο ψηφίσει την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, είναι ανεπιθύμητος στο νησί μας. Δεν θα περάσει καμία αύξηση του ΦΠΑ».

Η απόφαση

Τελικά τα μετά από δίωρη συνεδρίαση αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής αποτελούμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Στ. Κάρμαντζη με αναπληρωτή τον Γ. Ξενάκη, τον Δήμαρχο Χίου με αναπληρωτή τον Ι. Αμύγδαλο, τον πρόεδρο του Ε.Κ. Χίου, τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ καθώς και τον πρόεδρο της ΟΕΒΕ Χίου.

Στόχος της επιτροπής θα είναι να συντονίσει τις ενέργειες των φορέων του νησιού ώστε να αποτραπεί η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Τα μέλη της επιτροπής θα διερευνήσουν το ενδεχόμενο παναιγαιακού «μπλακ- άουτ» με το ταυτόχρονο κλείσιμο όλων των υπηρεσιών σε όλα τα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ως ύστατο μέτρο για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή. Παράλληλα θα εκδοθεί ψήφισμα ενάντια στην επερχόμενη αλλαγή το οποίο θα φέρει τις υπογραφές όσο το δυνατό περισσότερων πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών σωματείων της Χίου.

Τέλος αποφασίστηκε η εκστρατεία ενημέρωσης σε όλα τα πανελλήνιας εμβέλειας ΜΜΕ ώστε να γίνουν γνωστά τα επιχειρήματα των νησιών απέναντι στην επερχόμενη κατάργηση. 

Να σημειωθεί ότι στην κοινή σύσκεψη δεν έδωσε το "παρών"  εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χίου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ