19.12.2016 20:15

Μια τρύπα στο νερό από τον Δημήτρη...

ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σε ευρείες διαπιστώσεις, χιλιοειπωμένες και χωρίς ουσιαστικά διαφωτιστικό περιεχόμενο για το μέλλον των νησιών του Βορείου Αιγαίου που σηκώνουν το προσφυγικό κατ' αποκλειστικότητα, αναλώθηκε στην επί μιάμιση ώρα τοποθέτησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Μεταναστευτικό Δημ. Αβραμόπουλος από την Θεσσαλονίκη, εμμένοντας στην ανάγκη το ζήτημα να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και στη βάση του ευρωπαϊκού δικαίου. 

Ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος δέχθηκε ηλεκτρονικά ερωτήσεις και από τον "π" χωρίς να τις απαντήσει, αναφέρθηκε στο 1δις ευρώ που έχει δωθεί μέχρι τώρα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, με τα 200εκ. ευρω να πηγαίνουν στις Μ.Κ.Ο. απορρίπτωντας κάθε πιθανότητα να διοχετευθούν χρήματα απευθείας στους Δήμους, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την λειτουργία της Ε.Ε. 

"Πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας καθώς αυτό μας εξασφαλίζει ότι θα έχουμε το χρόνο να διαχειριστούμε τον αριθμό των μεταναστών και προσφύγων που έχουν ήδη βρεθεί στην Ευρώπη" ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας θα έχουν κατά πιθανότητα θετική εξέλιξη. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος στο ζήτημα της ενσωμάτωσης των προσφύγων, φέρνοντας ως ιδανικά παραδείγματα προσαρμογής την Σουηδία και την Γερμανία. "Ο πρόσφυγας μια μέρα θα γυρίσει στην πατρίδα του, ο μετανάστης όμως ενδέχεται να μείνει", υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι το μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη είναι η ενσωμάτωση των προσφύγων. "Η Ευρώπη τα επόμενα 10 χρόνια θα χρειαστεί 10εκ. εργατικά χέρια. Άρα πρέπει να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα μας επιτρέπουν στο μέλλον να έχουμε σωστές συνθήκες", τόνισε. 

 

Η κυβέρνηση να ορίσει συντονιστές

Για τον Είτροπο Αβραμόπουλο η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης αλλά με άλλες υποδομές από εκείνες που είχε πριν από 1,5 χρόνο. Παραδέχθηκε καθυστερήσεις, που δεν οφείλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζήτησε άμεσο ορισμό των συντονιστών στα νησιά. "Η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει το ζήτημα των συντονιστών και των επιτροπών που απαιτούνται στα νησιά για να υπάρχει έλεγχος και οργάνωση" ανέφερε. 

Παράλληλα, ζήτησε από το πολιτικό δυναμικό της χώρας να έχει στραμένη την προσοχή του στο ζήτημα των γεωπολιτικών αλλαγών, καθώς όπως ανέφερε: "δεν πρέπει να βλέπουμε την γειτονιά μας μόνο αλλά την μεγαλύτερη εικόνα που προκύπτει για την περιοχή", εστιάζοντας στα προβλήματα της Τουρκίας τα οποία όπως ανέφερε, θα λυθούν σε σημαντικό βαθμό εφόσον προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. 

Τέλος ο κ. Αβραμόπουλος υπεραμύνθηκε της Συνθήκης του Δουβλίνου 2 καθώς όπως ανέφερε είναι ακριβώς αυτή η συνθήκη που από τις 15 Μαρτίου και μετά θα επιτρέπει σε όποιον μετανάστη μπαίνει παράνομακαι φτάνει σε μια χώρα της Ευρώπης να εντοπίζεται και να επαναπροωθείται μέσω της χώρας από την οποία παρανόμως εισήλθε. "Το λέω αυτό για να καθησυχάσω όλους εκείνους που πιστεύουν ότι εκατομμύρια προσφύγων θα επιστρέψουν στην Ελλάδα για να επαναπροωθηθούν. Αυτό αφορά τους νέους πρόσφυγες και μετανάστες και όχι όσους έχουν ήδη φθάσει σε κάποια χώρα της Ευρώπης. Και γνωρίζουν όλοι ότι οι ροές είναι σαφώς μικρότερες από παλαιότερα", τόνισε χαρακτηριστικά. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ