25.11.2016 9:47

Όπλο διαρκούς εκβιασμού στα χέρια της Τουρκίας το προσφυγικό

Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει η με ευρεία πλειοψηφία απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για προσωρινή παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εξαιτίας της «δυσανάλογης» αντίδρασης της Άγκυρας στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Η αναμενόμενη αντίδραση του Ευρωκοινοβουλίου (υπέρ της πρότασης ψήφισαν 479 ευρωβουλευτές, 37 καταψήφισαν ενώ 107 απείχαν της ψηφοφορίας) έγινε από χθες αφορμή νέων απειλών εκ μέρους της γείτονος με βασικό της άξονα το προσφυγικό.

 

Η απειλή

Η Τουρκική κυβέρνηση μεταχειρίζεται καθαρά πια την προσφυγική κρίση ως το πιο αποδοτικό εργαλείο πίεσης στην Ευρώπη για να ικανοποιήσει κάθε αίτημα της. Ήδη χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι χωρίς την βοήθεια της Άγκυρας η Ευρώπη μπορεί να «πλημμυρίσει» με κύματα μεταναστών, σημειώνοντας πως η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο επιβλαβής για την Γηραιά Ήπειρο από ό,τι στην Τουρκία.

«Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορα μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τηλεοπτικούς σταθμούς.

«Δέχομαι ότι η διακοπή των σχέσεων με την Ευρώπη θα βλάψει την Τουρκία, αλλά η ζημιά θα είναι πενταπλάσια έως και εξαπλάσια για την Ευρώπη», πρόσθεσε.
Το «πάγωμα» αφορά, για την ώρα, μόνο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ουδεμία άλλη συμφωνία, όπως αυτή για το μεταναστευτικό ή την τελωνειακή ένωση. 

Ωστόσο θεωρείται μάλλον απίθανο οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. να ανταποκριθούν στο αίτημα, καθώς πρόκειται για ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, είχε δηλώσει πως «αναμένουμε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να αντισταθούν σε αυτήν την έλλειψη οράματος. Η Ε.Ε. θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει το μελλοντικό όραμά με την Τουρκία ή χωρίς αυτήν».

(με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ