22.12.2016 12:42

Στ. Καμπούρης: «Επισημοποιήθηκε η συνεννόηση να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς» [BINTEO]

«Η ΠΑΓΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΧΕΙ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΦΘΑΣΕΙ»

Στη δημοτική αρχή αποδίδει ρόλο επισπεύδοντα για την αναγκαία κινητοποίηση του νησιού και την κοινή πλεύση με τους υπόλοιπους 4 νησιωτικούς δήμους που πλήττονται από το προσφυγικό ο Στέλιος Καμπούρης.

Ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Όλοι μαζί για τη Χίο» διαπιστώνει ότι η θέση του παρατηρητή δεν αρμόζει στο Δημοτικό Συμβούλιο και παρακινεί τη δημοτική αρχή να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες. 

Ακολουθεί η συνέντευξη 

Ερ.: Τι αποκομίσατε από την ενημέρωση από τον συντονιστή της Ε.Ε. για την εφαρμογή της Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας;

ΣΤ. Κ.: Την επισημοποίηση των δεδομένων που ξέραμε. Ο κ. Verwey ήρθε να επισφραγίσει με τον πλέον επίσημο τρόπο αυτό που όλοι φοβόμασταν. Ότι υπάρχει δηλαδή μία συνεννόηση για όλους εμάς που ζούμε στη Χίο και στα νησιά που δέχονται τις ροές των προσφυγικών ρευμάτων, να αποφασίζουν χωρίς εμάς. Προσωπικά είδα έναν τεχνοκράτη να επισκέπτεται το νησί δίνοντάς μου μία εντύπωση ότι ήρθε να κάνει μία πολύ εύκολη δουλειά. Ήρθε να μας πει ότι «επειδή εμείς ενδιαφερόμαστε για το καλό σας, θα πρέπει να αποδεχθείτε τη δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων για να γίνει η ζωή για όλους μας καλύτερη και να διαφυλλάξουμε το συμφέρων όλων των πλευρών». Αυτό με προβλημάτισε πάρα πολύ.

Ερ.: Αρχίζει να εγκαθιδρύεται η άποψη ότι επειδή το «σύμπαν» είναι εναντίον μας, δεν έχουμε άλλη επιλογή πέρα από το να συνθηκολογίσουμε. Τα νησιά τι πρέπει να κάνουν;

ΣΤ.Κ.: Η αίσθηση που έχω είναι ότι η αυτοδιοίκηση των νησιών δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τους ρυθμούς και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Στεναχωριέμαι που το λέω αλλά ακολουθεί απλά τις εξελίξεις. Δυστυχώς κάποιοι άργησαν να αντιληφθούν το ζήτημα της συνέργειας και της συνευθύνης. Αλλά έστω και τώρα πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι, να σηκώσουμε τα μανίκια μας και να δούμε ποια είναι τα δεδομένα και ποιες οι επόμενες κινήσεις που μπορεί να κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Διότι, αν το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να συνεγείρει τον μέσο Χιώτη, τότε πολύ φοβάμαι ότι όχι απλά θα μένουν διαρκώς αναπάντητα ερωτήματα αλλά θα έρθει και το τελικό αποτέλεσμα, για το οποίο δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Ερ.: Η Ευρώπη έχει αποφασίσει να ενσωματώσει μέσα στην επόμενη 5ετία περίπου 10 εκ. οικονομικούς μετανάστες. Το αποτύπωμα όλης αυτής της διαδικασίας πάνω στο νησί ποιο τελικά θα είναι;

ΣΤ. Κ.: Αυτό που βιώνουμε σήμερα σε χειρότερη ένταση. Αντιλαμβάνεστε τι έχει να γίνει όταν οι Υπηρεσίες Ασύλου ξεκινήσουν να λένε τα μαζικά όχι; Δεν κινδυνολογώ αλλά προβληματίζομαι. Με τις υφιστάμενες ροές, η συντριπτική πλειοψηφία δεν δικαιούται άσυλο. Τι θα γίνει όταν ξεκινήσουν τα «όχι» σε ανθρώπους εγκλωβισμένους, άφραγκους, εξαθλιωμένους; Φοβάμαι την ανθρώπινη αντίδραση που εύχομαι και ελπίζω να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αν δεν ληφθούν μέτρα αποσυμφόρησης, το πρόβλημα θα γίνεται κάθε ημέρα και πιο περίπλοκο.

Ερ.: Την ώρα που τα λέμε αυτά η Ύπατη Αρμοστεία ετοιμάζεται να τοποθετήσει σύρματα στη Σούδα. Συμβαδίζει αυτό με την απόφαση του Δ.Σ. για κλείσιμο του καταυλισμού;

ΣΤ.Κ.: Δεν υπάρχει καμία απόφαση. Εγείρονται τεράστια ζητήματα και τα οποία λειτουργούν προς την κατεύθυνση της συσσώρευσης, της σύγχισης, της αναποτελεσματικότητας. Λυπάμαι που το λέω έτσι ωμά. Θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας ότι η όποια διεκδίκηση λύσης περνάει μέσα από ένα μονόδρομο. Είναι η αγωνιστική, διεκδικητική κατεύθυνση προάσπισης των συμφερόντων του χιώτικου λαού. Τα διεκδικητικά πλαίσια πρέπει να είναι αγωνιστικά, να έχουν συγκεκριμένη στόχευση και να έχουν συγκεκριμένες στρατηγικές κινήσεις. Πολύ απλά λοιπόν, μία δημοτική αρχή που θα μπορούσε να συνεγείρει το λαό της θα έπρεπε να έχει το ρόλο του επισπεύδοντα στην κατεύθυνση ότι κάνω κινητοποιήσεις τέτοιου επιπέδου που θα γίνουν γνωστές στο πανελλήνιο και όχι μόνο.

Ερ.: Θεωρείτε ότι η διάσταση του θέματος έχει γίνει αντιληπτή από το Δημοτικό Συμβούλιο; Δεν μας απασχολεί ότι η παραγωγική τάξη του νησιού εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να μεταναστεύσει;

ΣΤ.Κ.:  Είναι κάτι που δείχνει την τραγικότητα των στιγμών και είναι εκείνο που πρέπει να αφυπνίσει όλους μας από όποιο ρόλο μας έχει ανατεθεί από το λαό. Να βάλουμε τα αντανακλαστικά της αυτοάμυνας σε κινητοποίηση και να δούμε τι μπορούμε να σώσουμε. Γιατί τα ερωτηματικά είναι μεγάλα και τα ζητούμενα τεράστια. Δεν μπορούσα να δεχθώ αυτό που άκουσα από τον κ. Verwey, ότι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας ερμηνεύεται από την πλευρά της Τουρκίας. Ένα περιβάλλον εξετάζεται συνολικά. Και με την πρόβλεψη των εθνικών κινδύνων.

Η δημοτική αρχή είναι υπεύθυνη να εμπνεύσει το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου και είναι αυτή που οργανώνει τον στρατηγικό αγώνα διεκδίκησης για το καλό της κοινωνίας.

«Δεν είμαι στο μυαλό του κ. Βουρνού για να ξέρω γιατί δεν εφαρμόζει αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου»

Ερ.: Πως θα δώσουμε διάσταση στο πρόβλημα, όσο δεν το επικοινωνούμε σωστά;

ΣΤ.Κ.: Η ευθύνη της δημοτικής αρχής είναι να πιάσει το γάντι που κάποιος της πέταξε και να αναδείξει το πρόβλημα. Είχα προτείνει στον κ. δήμαρχο να βρεθεί με τους υπόλοιπους 5 δημάρχους στη χάραξη μιας κοινής πλεύσης, στρατηγικής και στόχευσης. Να βρεθούν στη Χίο τα μεγάλα Μ.Μ.Ε. και να ζήσουν οι δημοσιογράφοι το πρόβλημα από κοντά, να το αναδείξουμε προς τα έξω και τοπικά και στο διεθνές περιβάλλον. Δεν είμαι μέσα στο μυαλό του κ. Βουρνού για να ξέρω γιατί δεν εφάρμοσε αυτή την πρόταση, παρότι είναι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρέπει να βρούμε αυτή την κοινή πορεία γιατί, αν δεν τη βρούμε, θα είμαστε μονίμως πίσω από τις εξελίξεις.

Ερ.: Φθάσαμε στο σημείο η κοινωνία να ενεργοποιείται μέσα από την Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα…

ΣΤ.Κ.: Και είναι προς τιμήν της, όμως αυτή η Επιτροπή φθάνει μέχρι ενός ορισμένου σημείου. Το σημείο που μπορούσε να φθάσει το έχει εξαντλήσει. Η θέση του παρατηρητή και του καταγραφέα των εξελίξεων δεν αρμόζει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ