1.12.2016 18:40

Στηρίξαμε το μειωμένο ΦΠΑ στην πράξη

Με ερώτηση ανιχνεύει τις κυβερνητικές προθέσεις για το ΦΠΑ των νησιών ο Ν. Μηταράκης. Παράλληλα ο βουλευτής Χίου με δήλωση του δεν δέχεται την προσπάθεια ισομερούς μεταβίβασης της ευθύνης, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΝΔ είχε στηρίξει τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών στην πράξη.

Η Δήλωση

 «Τα ήξεις αφήξεις, τα μισόλογα και ο εμπαιγμός της κυβέρνησης σχετικά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά τελειώνουν. Πριν από λίγο κατέθεσα ερώτηση - και ζήτησα να συζητηθεί και ως επίκαιρη στην Ολομέλεια - στην οποία ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Αν θα προχωρήσει από 1.1.2017 στην κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ και αν ναι, ποια ισοδύναμα θα φέρει και πότε.

Οι νησιώτες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και περιθώρια για άλλες ψεύτικες υποσχέσεις δεν υπάρχουν.  Αρκετές έδωσαν οι κυβερνώντες για το προσφυγικό  και τη φορολογία των ναυτικών. Αυτήν την ώρα, οφείλουν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και κάτι ακόμα: Όπως όλοι γνωρίζουν τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών η ΝΔ τη στήριξε στην πράξη. Όσοι αυτή την κρίσιμη ώρα εγείρουν τις ίδιες αξιώσεις από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση  μόνο ζημιά κάνουν στον αγώνα των νησιωτών. Η κυβέρνηση κρατάει και το μαχαίρι και το πεπόνι. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά οδηγεί σε νέκρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας

Την 30η Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου, με μαζική συμμετοχή των πολιτών. Οι συγκεντρώσεις αυτές είναι η απάντηση των παραγωγικών δυνάμεων των νησιών στην κατάργηση του ειδικού συντελεστή ΦΠΑ των νησιών, το οποίο αποτελούσε το μοναδικό ουσιαστικό μέτρο στήριξης της νησιωτικότητας κατ’ επιταγή και του Συντάγματος.

Θυμίζουμε ότι η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού το θέμα μπήκε στην ατζέντα της «διαπραγμάτευσης» με την επιστολή του Πρωθυπουργού προς τους θεσμούς τον Ιούνιο του 2015 (σελίδα 3 της εν λόγω επιστολής).

Η Κυβέρνηση Σαμαρά, την περίοδο 12-15, είχε την πράξη υπερασπιστεί το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά. Η κατάργησή του έρχεται σε μια εποχή που τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου πλήττονται και από το προσφυγικό, επίσης πρόβλημα που δημιουργήθηκε ως συνέπεια των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης και γιγαντώθηκε ως συνέπεια της ατολμίας και της ανικανότητάς της.

Την ίδια στιγμή οι νησιώτες ακούνε μόνο λόγια παρηγοριάς και γενικόλογες υποσχέσεις από τα κυβερνητικά στελέχη. Παράδειγμα η πρόσφατη εξαγγελία ότι πριν το τέλος του έτους ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στην παρουσίαση της «Διακήρυξης της Νησιωτικής Πολιτικής», χωρίς ωστόσο να παρουσιάζεται κάποια συγκεκριμένη δέσμευση. Ούτε να προσδιορίζονται τα οικονομικά μεγέθη.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1.Είναι ειλημμένη απόφαση του Υπουργείου να καταργηθεί ο ειδικός συντελεστής των νησιών από 1/1/17 ή διαπραγματεύεται ισοδύναμα με τους Θεσμούς, όπως κατά καιρούς οι βουλευτές και τα στελέχη της κυβέρνησης αφήνουν να εννοηθεί;

2.Σε περίπτωση που εφαρμοστεί η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, ποια είναι τα μέτρα ελάφρυνσης που θα δοθούν ως αντιστάθμισμα και πότε αυτά προβλέπεται να τεθούν σε εφαρμογή;

3.Έχει εξασφαλίσει η Κυβέρνηση το δικαίωμα, με βάση την νομοθεσία της Ε.Ε. να μπορεί στο μέλλον να επαναφέρει το μέτρο, αν ναι υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης & της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νότης Μηταράκης

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ