8.12.2016 17:13

Στροφή με χάδια από τον Μουζάλα

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Σε πλήρη μεταστροφή από το έντονα συγκρουσιακό κλίμα με τους δήμους που δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση προχώρησε κατά την ομιλία στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Έπειτα από μερικές μέρες σιωπής και αφού διαπίστωσε ότι η σκληρή στάση του κυβερνητικού επιτελείου είχε αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ο κ. Γ. Μουζάλας προανήγγειλε  μεταβίβαση κονδυλίων στους δήμους. «Μέσα στα μέτρα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει να πάρει και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προωθεί, είναι η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση -αλλά και από τον προϋπολογισμό- ένα μεγάλο κομμάτι της να περάσει στους δήμους και ειδικά σε αυτό το κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης που πιο πολύ από τους άλλους δοκιμάζονται από το προσφυγικό και το μεταναστευτικό» ανέφερε.

Η ερμηνεία

Διαβλέποντας ότι η ρήξη με τις τοπικές κοινωνίες δεν είναι αποτελεσματική μέθοδος για την κυβέρνηση και έπειτα από την καταδίκη της συγκεκριμένης τακτικής από το πρόσφατο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ο κ. Μουζάλας ρίχνει τους τόνους. Έστω κι αν από του βήματος της Βουλής δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες, η ερμηνεία της αλλαγής στάσης εκ μέρους του υπουργού έρχεται αφενός ως αποτέλεσμα της σθεναρής στάσης των νησιών, αφετέρου ως δείγμα έστω και πολύ καθυστερημένης κατανόησης από το κυβερνητικό επιτελείο πως η αρχική αίσθηση ότι τα 5 νησιά υποδοχής προσφύγων – μεταναστών μπορούν αδιαμαρτύρητα να δεχτούν τετελεσμένα δεν είχε βάση.

Θετική υποδοχή

Η φαινομενική στραφή εκ μέρους του κ. Μουζάλα χαιρετίζεται από εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης των νησιών. «Η εμπειρία του παρελθόντος κάνει διστακτικές τις σύντομες διαπιστώσεις. Εύχομαι ειλικρινά η κυβέρνηση να συναισθάνθηκε τη λαθεμένη τακτική μεταβίβασης των ευθυνών στην Αυτοδιοίκηση, έμπρακτα να αποδείξει αληθινή διάθεση συνεργασίας, συνοδευόμενη από μεταβίβαση πόρων και επιθυμία πρακτικών λύσεων. Είμαστε εν ανομονή κινήσεων γεφύρωσης του χάσματος με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών. Η πρωτοβουλία ανήκει στην κυβέρνηση και η αυτοδιοιίκηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να ανταποκριθεί θετικά, όπως άλλωστε εμείς από την πλευρά μας κάναμε στην αρχή της κρίσης», είναι η πρώτη αντίδραση εκ μέρους του δημάρχου Χίου.

Πράγματι από έμπρακτες κινήσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα κριθεί η ειλικρίνεια των χθεσινών δηλώσεων Μουζάλα. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ